Skocz do zawartości

Fermentor PP i wysokie temperatury


colkurtz

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zacząłem zacierać w fermentorze (biały "standard" PP 33litry) i tak mnie naszło…

To są temperatury dochodzące do 75-80*, czasem nawet zdarza mi się przelać pod-wrzącą brzeczkę ~95*. Czy ktoś może wie, jak to wpływa na plastik? W sensie, mam gdzieś ew. odkształcenia, ale czy przypadkiem jakieś paskudztwo nie przenika do piwa?

 

Z tego co wiem, polipropylen ogólnie jest dość odporny na temperaturę, bardziej „wrażliwe” są dodatki (plastyfikator?).

Czy ktoś wie więcej? Mam się bać? Mam nie pić? :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Właściwość

 

Zakres wartości

 

Gęstość

 

900–910 kg/m³

 

Temperatura topnienia krystalitów

 

160–170 °C

 

Temperatura zeszklenia

 

od −25 do −35 °C

 

Temperatura mięknienia (Vicata)

 

120–155 °C

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Używam jako kadź zacierną - żyję i mam się dobrze ;)

 

dzięki za słowa otuchy, jednak chodziło mi o coś innego... :)

 

Ludzie też warzą w wiadrach, więc temperatura ~100°C

 

Panie, ja słyszałem co ludzie robią - oni szkło żrą! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.