rkkr Posted December 15, 2015 Share Posted December 15, 2015 Witam Szanownych Forumowiczów. Czy ktoś z Was mógłby mi doradzić w poniższej kwestii? Piwo Czeska Dziesiątka warzone 28 listopada, zadane starterem z drożdży płynnych Fermentum Mobile FM30 Bohemska Rapsodia, fermentowane przez dwa tygodnie, które upłynęły od momentu warzenia w temperaturze 10 stopni Celsjusza. Dzisiaj, chcąc sprawdzić Blg uchylam wieko a tam widok jak na załączonym zdjęciu. Pierwsze pytanie czy to infekcja? - z tego co zdążyłem się zorientować to nie (ale poprawcie mnie jeśli sie mylę), choć smak i zapachu dosyć dziwny, być może jednak jestem przeczulony... Drugie pytanie to czemu drożdże dolnej fermentacji siedzą u góry? I trzecia kwestia. Nie chcę robić cichej fermentacji dlatego postanowiłem potrzymać jeszcze ok 2 tygodnie i zastanawiam się jak to zlać aby nie dostały mi się do fermentora z syropem cukrowym grudki drożdży i żeby nie stracić za dużo piwa? Pozdrawiam i z góry dzięki za sugestie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted December 15, 2015 Share Posted December 15, 2015 Witam Szanownych Forumowiczów. Czy ktoś z Was mógłby mi doradzić w poniższej kwestii? Piwo Czeska Dziesiątka warzone 28 listopada, zadane starterem z drożdży płynnych Fermentum Mobile FM30 Bohemska Rapsodia, fermentowane przez dwa tygodnie, które upłynęły od momentu warzenia w temperaturze 10 stopni Celsjusza. Dzisiaj, chcąc sprawdzić Blg uchylam wieko a tam widok jak na załączonym zdjęciu. Pierwsze pytanie czy to infekcja? - z tego co zdążyłem się zorientować to nie (ale poprawcie mnie jeśli sie mylę), choć smak i zapachu dosyć dziwny, być może jednak jestem przeczulony... Drugie pytanie to czemu drożdże dolnej fermentacji siedzą u góry? I trzecia kwestia. Nie chcę robić cichej fermentacji dlatego postanowiłem potrzymać jeszcze ok 2 tygodnie i zastanawiam się jak to zlać aby nie dostały mi się do fermentora z syropem cukrowym grudki drożdży i żeby nie stracić za dużo piwa? Pozdrawiam i z góry dzięki za sugestie. Czapa drożdżowa Ciekawa nie powiem, sam takiej nie miałem ale ktoś mi mówił, że na lagerowych drożdżach raz miał. Nie przejmować się, delikatnie przebić się przez nią i zlać piwo normalnie. Albo lepiej zrób cichą bo jak to ruszysz jest duża szansa, że to się piwo się zmętni. W butelkach powinno opaść ponownie, ale zawsze to dodatkowy osad Tak jak pisałem jak nie chce Ci się robić cichej zlej delikatnie do fermentora do rozlewu odczekaj z godzinę aż opadną na dno wiadra i zlewaj delikatnie do butelek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rkkr Posted December 15, 2015 Author Share Posted December 15, 2015 A czy przetrzymanie piwa z taką czapą drożdżową kolejne dwa tygodnie to dobry pomysł? Może zacznie się "psuć"? Pytam bo zauważyłem na niej dwa miejsca, w których jest ona "przebarwiona" na zielonkawy kolor... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted December 15, 2015 Share Posted December 15, 2015 A czy przetrzymanie piwa z taką czapą drożdżową kolejne dwa tygodnie to dobry pomysł? Może zacznie się "psuć"? Pytam bo zauważyłem na niej dwa miejsca, w których jest ona "przebarwiona" na zielonkawy kolor... No właśnie teraz po grzebaniu w wiadrze proszenie się o infekcję, albo pleśń. Drożdże to dobra pożywka dla pleśni jeszcze potrzebują tlenu i jadą Te zielone miejsca to może być też chmiel, ale po co ryzykować. Jak masz zamiar trzymać jeszcze 2 tygodnie przelej na cichą. rkkr 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Egon126 Posted December 17, 2015 Share Posted December 17, 2015 Witam. Mam podobny problem z czeskim pilsem, piwo zrobione 4.11, 13blg, podobna czapa jak na powyższym zdjęciu, dopiero może od tygodnia drożdże zaczynają opadać. Nic w sumie nie robiłem tylko co tydzień mierzyłem blg, co ciekawe dopiero z jakiś tydzień temu widać było wyraźne przyśpieszenie, pierwsze chyba 2 tygodnie blg zeszło do 11blg, także myślałem ze to nie ruszy, dopiero w tym tygodniu blg spadło poniżej 8. Jaka przyczyna nie wiem, może słabo je dotleniłem podczas zadawania drożdży, może wina drożdży ( gozdawa-suche). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted December 17, 2015 Share Posted December 17, 2015 a w jakiej temperaturze fermentowałeś? bo z tego co pamiętam z opisu to mało lagerowe temperatury są zalecane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Egon126 Posted December 18, 2015 Share Posted December 18, 2015 U mnie stoji w dniu temp 10-11 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted December 18, 2015 Share Posted December 18, 2015 Witam. Mam podobny problem z czeskim pilsem, piwo zrobione 4.11, 13blg, podobna czapa jak na powyższym zdjęciu, dopiero może od tygodnia drożdże zaczynają opadać. Nic w sumie nie robiłem tylko co tydzień mierzyłem blg, co ciekawe dopiero z jakiś tydzień temu widać było wyraźne przyśpieszenie, pierwsze chyba 2 tygodnie blg zeszło do 11blg, także myślałem ze to nie ruszy, dopiero w tym tygodniu blg spadło poniżej 8. Jaka przyczyna nie wiem, może słabo je dotleniłem podczas zadawania drożdży, może wina drożdży ( gozdawa-suche). A po co grzebiesz w wiadrze? Prosisz się tylko o infekcje tymi ciągłymi pomiarami. Widać drożdże tak mają, ale ile ich dałeś? 1 saszetkę na 20 litrów piwa 13 blg? Jeżeli tak to o wiele za mało, piwa lagerowe potrzebują dwa razy więcej drożdży niż zwykły ales. W twoim przypadku będzie to trwało bardzo długo po prostu, bo zanim drożdże się namnożą to minie czas. Mogą Ci nie dofermentować piwa nawet, bo są osłabione. Ale najpierw odpowiedz na pytanie ile ich zadałeś i czy hydratyzowałeś drożdże? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Egon126 Posted December 18, 2015 Share Posted December 18, 2015 U mnie stoji w dniu temp 10-11 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Egon126 Posted December 18, 2015 Share Posted December 18, 2015 Zawsze daje saszetke na 20 l i pierwszy raz tak długo stoji, oczywiście wcześniej suchary rozrabiam. Lecz już w,planach mam do zrobienia mieszadlo magnetyczne także,mam nadzieję że będzie lepiej z tą fermentacja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted December 18, 2015 Share Posted December 18, 2015 Zawsze daje saszetke na 20 l i pierwszy raz tak długo stoji, oczywiście wcześniej suchary rozrabiam. Lecz już w,planach mam do zrobienia mieszadlo magnetyczne także,mam nadzieję że będzie lepiej z tą fermentacja No i wszystko jasne, za mało drożdży... Zalecane do lagerów są co najmniej 2 saszetki, żeby była dobra ilość drożdży. Więc po prostu drożdże powoli się namnażały, a że były pewnie słabej kondycji to Ci nie dofermentowały piwo. No nic czekaj spokojnie i daj może tak 12 C jak masz możliwość. I nie rób pomiarów co chwilę!!! Jak nie będą chciały dojeść piwa to załatw jakąś gęstwę albo dokup dodatkową saszetkę drożdży. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rkkr Posted December 18, 2015 Author Share Posted December 18, 2015 A czy ta czapa drożdżowa z biegiem czasu opadnie na dół? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted December 18, 2015 Share Posted December 18, 2015 A czy ta czapa drożdżowa z biegiem czasu opadnie na dół? Nie koniecznie, ale po roku może opaść Co żeście się tej czapy uczepili? Zlać piwo z pod niej, albo jak tak bardzo przeszkadza poruszaj delikatnie tak żeby nie natlenić piwa fermentorem to sama opadnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.