Skocz do zawartości

Browar domowy Zaporowo


Rekomendowane odpowiedzi

29-12-2018 Warka 107

Czeski pils 18 litrów/10blg

 

Zasyp:

3 kg Słód Pilzner Malteurop

0,3 kg Słód Wiedeński Strzegom

0,2 kg Słód Karmelowy 30 Strzegom

 

Do gara wlałem 15 litrów wody. Podgrzałem do 65 stopni. Dodałem wszystkie słody. 

 

Zacieranie: 

15 minut - 64-63 stopnie 

45 minut - 72-70 stopni

2 minuty - 80 stopni

 

Gotowanie 60 minut. 

Chmielenie: 

60 minut - 10 g Magnum

20 minut - 30 g Saaz

5 minut - 20 g Saaz

Po wyłączeniu palnika - 50 g Saaz

 

Drożdże - uwodnione W34/70. 

 

Edit 07-02-2019 - Piwo zabutelkowane z dodatkiem 51 g cukru

 

Edytowane przez Pindin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

09-02-2019 Warka 108

Pils - SH Mandarina Bavaria 36 litrów/10 blg

 

Zasyp:

4,85 kg Słód Pilzner Malteurop

1,05 kg Słód Pszeniczny Strzegom

0,22 kg Słód Caramunich II Weyermann

0,12 kg Słód Karmelowy 30 Strzegom

0,08 kg Słód Czekoladowy 400 Strzegom

 

Do gara wlałem 22 litry wody. Podgrzałem do 70 stopni. Dodałem wszystkie słody. 

 

Zacieranie: 

60 minut - 69-67 stopni

5 minut - 74 stopnie

 

Gotowanie 70 minut. 

Chmielenie: 

70 minut - 20 g Mandarina Bavaria

20 minut - 30 g Mandarina Bavaria

10 minut - 20 g Mandarina Bavaria

1 minuta - 30 g Mandarina Bavaria

Po wyłączeniu palnika na samoczynne chłodzenie - 100 g Mandarina Bavaria

 

Drożdże - Gęstwa W34/70. 

 

Temperatura zadania drożdży 7 stopni. Start fermentacji w 11 stopniach. 

 

Planowane parametry: 40 litrów, 10 blg

 

Temp. brzeczki/młodego piwa 9 stopni, mimo, że sterownik ustawiony był na 11 stopni.

Edit 18-02-2018 - Temperatura podniesiona do 13 stopni na sterowniku. Zeszło do niecałych 3 blg. 

 

Edit 09-03-2019 - Piwo zabutelkowane z dodatkiem 90 g cukru. Zeszło do trochę ponad 2 blg. 

Edytowane przez Pindin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

13-03-2019 Warka 109

Witbier 20 litrów/ 11.5 blg

 

Zasyp: 

1,5 kg Płatki Pszenne błyskawiczne

1,5 kg Słód Pilzner Malteurop

0,5 kg Słód Pszeniczny Strzegom

0,4 kg Płatki Owsiane błyskawiczne

0,2 kg Płatki Jęczmienne błyskawiczne

 

Do gara wlałem 16 litrów wody. Podgrzałem do 55 stopni. Dodałem płatki.

Przerwa 15 minut. 

Podgrzałem wszystko do 68 stopni. Dodałem słody. 

 

Zacieranie: 

75 minut - 68-66 stopni

10 minut - 72 stopnie

5 minut - 78 stopni

 

Gotowanie 60 minut. 

Chmielenie: 

60 minut - 30 g Lubelski*

10 minut - 20 g Lubelski* 10 g Kolendry świeżo zmoździeżowanej, 20 g skórek suszonych ze słodkiej pomarańczy

 

Drożdże - Gozdawa Witbier uwodnione. 

Fermentacja w temp. 21-22 stopnie

 

* Chmiel był otwarty i zawilgotniał. Kawałki granulatu napuchły, zwiększyły wagę. Chmiel trzymany w zamrażalniku.

 

Edit 22-03-2019 - Piwo zeszło do 5 blg. I chyba niżej już nie zejdzie. Mimo wysokiego ekstraktu próbka nie była słodka, za to w smaku istny szampan. Uderza lekko kolendra + skórki + fajne fenole, na szczęście nie aptekowe. 

 

Edit 30-03-2019 - Piwo zabutelkowane z dodatkiem 110 g cukru. Zeszło do około 4 blg. Próbka mocno szampanowa, fenolowa i kolendrowa. Może być orzeźwiające jak się nagazuje :)

Edytowane przez Pindin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15-03-2019 Warka 110

APA 20l/13blg

 

Zasyp: 

4,5 kg Słód Pilzner Malteurop

0,34 kg Słód Caramunich II

 

Do gara wlałem 18 litrów wody. Podgrzałem do 65 stopni. Dodałem słody. Podgrzałem do 68 stopni. 

 

Zacieranie: 

60 minut - 68-67 stopni 

2 minuty - 72 stopnie 

5 minut - 78 stopni 

 

Gotowanie 60 minut

Chmielenie: 

60 minut - 30 g Rubin 

10 minut - 10 g Citra, 10 g Amarillo

0 minut - 10 g Citra, 10 g Amarillo

chłodzenie 80 stopni - 20 stopni (samoczynnie) - 30 g Citra, 30 g Amarillo 

 

Drożdże - US05 uwodnione

 

Edit 09-04-2019 - Piwo zabutelkowane z dodatkiem 100 g cukru. Zeszło do 3 blg. Próbka fajnie chmielowa, słodowa, lekko karmelowa. Zapowiada się fajnie, mimo dość wysokiej temp fermentacji - jakieś 20-22 stopnie. 

 

Edytowane przez Pindin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17-03-2019 Warka 111 

Marcowe 13blg/26 litrów

 

Zasyp: 

3 kg Słód Monachijski II Strzegom

2,5 kg Słód Pilzner Malteurop

0,2 kg Słód Biscuit

 

Do gara wlałem 18 litrów wody. Podgrzałem do 65 stopni. Dodałem wszystkie słody. 

 

Zacieranie: 

18 minut - 64-63 stopnie

(podgrzanie do 73 stopni - 7 minut)

40 minut - 73-71 stopni 

5 minut - 78 stopni

 

Gotowanie 60 minut. 

Chmielenie: 

60 minut - 20 g Rubin (8,9% ak)

20 minut - 20 g Rubin

 

Drożdże - gęstwa W34/70

 

Edit 25-03-2019 - Uciekła mi temperatura fermentacji. Wczoraj przez awarię prądu zresetował się sterownik i zanim się ogarnąłem, że lodówka nie pracuje temperatura podskoczyła do ponad 15 stopni z 10. Żeby zbytnio nie stresować drożdży obniżyłem temperaturę do 13 i tak już zostanie do przerwy diacetylowej. Oby nie wyszło zbyt dużo estrów. 

 

Edit 14-04-2019 - Piwo zabutelkowane z dodatkiem 55 g cukru. Zeszło do 4,5 blg. Próbka w smaku mocno słodowa, lekko karmelowa. 

Edytowane przez Pindin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

14-04-2019 Warka 112 

Grodziskie 40 litrów/8blg

 

Zasyp: 

3 kg Słód Pszeniczny Wędzony Dębem Strzegom

2,2 kg Słód Pilzner Malteurop

 

Do gara wlałem 22 litry wody o temp 55 stopni. Dodałem słód pszeniczny. Podgrzałem do 67 stopni i dodałem pilzner. 

 

Zacieranie: 

60 minut - 66-64 stopnie 

10 minut - 72 stopnie 

5 minut - 78 stopni

 

Gotowanie 60 minut. 

Chmielenie: 

60 minut - 40 g Rubin

5 minut - 30 g Rubin

 

Drożdże - gęestwa US-05

 

Edit 10-05-2019 - Piwo zabutelkowane z dodatkiem 255 g cukru. Zeszło do nieco ponad 1 blg. 

 

Parametry planowane: 7,5 blg, 27 IBU, 40 litrów

Edytowane przez Pindin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

11-05-2019 Warka 113 

Polski Pils 20 litrów/ 15 blg

 

Zasyp: 

4,5 kg Słód Pilzner Malteurop

1.0 kg Słód Pszeniczny Strzegom

 

Do gara wlałem 18 litrów wody o temp. 55 stopni. Dodałem wszystkie słody. 

 

Zacieranie: 

100 minut - 65-63 stopnie 

5 minut - 70 stopni

 

Gotowanie 60 minut

 

Chmielenie: 

60 minut - 20 g Lubelski

15 minut - 10 g Puławski, 10 g Oktawia, 10 g, Cascade PL, 10 g Chinook PL, 10 g Lubelski

0 minut - 10 g Puławski, 10 g Oktawia, 10 g, Cascade PL, 10 g Chinook PL, 10 g Lubelski

Na chłodzenie - 20 g Puławski, 20 g Oktawia, 20 g, Cascade PL,  20 g Chinook PL, 20 g Lubelski

 

Drożdże - gęstwa W34/70

 

Może coś pójdzie na zimno. Okaże się po fermentacji jaki będzie aromat. 

 

Edit 17-06-2019 -  Piwo zabutelkowane z dodatkiem 52 g cukru. Zeszło do 2 blg

Edytowane przez Pindin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 114 Pale Ale 

20-06-2019

 

Zasyp: 

4 kg Pilzner Malteurop

0,2 kg Biscuit

 

Zacieranie: 

60 minut - 66-64 stopnie 

2 minuty - 70 stopni 

 

Gotowanie 60 minut. 

Chmielenie:

60 minut - 20 g Mandarina Bavaria 

30 minut - 10 g Mosaic

10 minut - 30 g Mosaic

0 minut - 20 g Mosaic

Na chłodzenie - 40 g Mosaic

 

Drożdże - uwodnione US-05

 

Edit 19-07-2019 - Piwo zabutelkowane z dodatkiem 90 g cukuru. Zeszło do 4,5 blg

Edytowane przez Pindin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 115 21-07-2019

Black Ale 

 

Zasyp: 

4,2 kg Słód Pilzner Malteurop

0,8 kg Słód pszeniczny Strzegom

0,5 kg Słód Monachijski II Strzegom

0,3 kg Słód Carafa III Specjal 

 

Do gara wlałem 17,5 litra wody. Dodałem wszystkie słody. 

 

Zacieranie: 

65 minut - 68-66 stopni

 

Gotowanie 60 minut. 

Chmielenie: 
60 minut - 25 g Lubeski

0 minut - 25 g Citra, 22 g Cascade (USA), 20 g Amarillo, 20 g Simcoe

 

Drożdże - gęstwa US-05

Edytowane przez Pindin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Po dłuższej przerwie nieobecności na forum wracam do zapisków. Kilkanaście warek w tym czasie zrobione, wymieniłem sprzęt, tak więc do dzieła. 

Warka 1  11-02-2021

Bitter 22 litry/11,5 blg/ok. 40 IBU

 

Zasyp: 

4 kg Słód Pilzneński Viking

0,3 kg Słód Karmelowy 30 Viking

 

Zacieranie w 14 litrach wody. Słód dodany do wody o temp. 69 stopni. 

 

Zacieranie: 

65 minut - 68-67 stopni 

5 minut - 78 stopni 

 

Gotowanie 55 minut. 

Chmielenie: 

55 minut - Magnum 20 g

10 minut - Fuggles 10 g, EKG 10 g 

0 minut - Fuggles 16 g, EKG 16 g 

 

Drożdże US-05 suche. 

Fermentacja w lodówce 18,6-19 stopni. 

 

25-02-2021 - Piwo zabutelkowane z dodatkiem 117 g cukru. Zeszło do 2 blg. Wyszło 42 butelki. 

 

Edytowane przez Pindin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 2 12-02-2021

"Dry Stout" 10 blg/18 litrów

 

Zasyp: 

2,25 kg Słód Pilzneński Viking

0,4 kg Płatki Owsiane Błyskawiczne

0,35 kg Słód Karmelowy 30 Viking

0,225 kg Słód Carafa II Specjal 

 

Słód dodany do 12 litrów wody o temp. 68 stopni. 

Zacieranie: 

70 minut - 65-62 stopnie 

 

Gotowanie 60 minut. 

Chmieleni: 

60 minut - 15 g Magnum

5 minut - 25 g Cascade

 

Drożdże S-04 zadane do brzeczki o temp. 21 stopni. 

Fermentacja poza lodówką, temp. otoczenia 20-21 stopni. 

 

24-02-2021 Piwo zabutelkowane z dodatkiem 77 g cukru. Zeszło do 1,5 blg. Wyszło 36 butelek. 

Edytowane przez Pindin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 3 26-02-2021

RIS 19 blg / 21 litrów, być może ekstrakt jest około 20 blg

 

Zasyp: 

5 kg Słód Pilzneński/Pale Ale

1 kg Słód Monachijski I

1 kg Słód Wiedeński 

0,5 kg Słód Barwiący

0,3 kg Słód Czekoladowy 800

0,3 kg Słód Karmelowy 400

0,3 kg Słód Karmelowy 50

 

Zacieranie w 20 litrach wody przez 80 minut. Temperatura 67-65 stopni. 

Wgrzew 80 stopnie 5 minut. 

 

Filtracja na wężyku z oplotu. 

 

Gotowanie 70 minut. 

Chmielenie: 

70 minut - 65 g Magnum, zbiór 2018

10 minut - 50 g Willamette 

 

Drożdże - gęstwa S-04. 

Fermentacja w lodówce, start 14 stopni otoczenia. 

 

Edit 14-03-2020. Piwo dwa dni temu przeniesione poza lodówkę, zeszło do 6 blg. Próbka w smaku mocno goryczkowa, lekko słodka i czekoladowa. 

Edytowane przez Pindin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 4 27-02-2021

Ale z czarną herbatą Dilmah 23 litry/ 13,5 blg, być może ekstrakt wynosi 14,5-15 blg

 

Zasyp: 

5 kg Słód Pilzneński/Pale Ale

1 kg Słód Pszeniczy

 

Do 4 litrów wrzącej wody dodałem 25 g czarnej herbaty Dilmah, po czym uzupełniłem ciepłą wodą do ilości 20 litrów. Temperatura 69 stopni. Dodałem wszystkie słody. 

Zacieranie 60 minut - 68-66 stopni 

wygrzew 5 minut - 80 stopni

 

Gotowanie 60 minut. 

Chmielenie: 

60 minut - Magnum 30 g 

5 minut - Simcoe 33 g, Cascade 13 g 

 

Drożdże gęstwa US-05 po Bitterze. 

Planowane na cichą dodanie 75 g czarnej herbaty Dilmah. Czy to będzie wywar czy luzem sypnięte to się okaże. A może i tak i tak. 

Fermentacja w lodówce z RISem

 

Planowane parametry 25 litrów, 13 blg, 40 IBU

 

Edit 10.03.2021 - do piwa dodane razem z liścmi 50 g herbaty czarnej Dilmah zalanej około 300 ml wrzątku. 

 

Edit 13-03-2021 - Piwo zabutelkowane z dodatkiem 130 g cukru rozpuszczonych w litrze wrzątku z dodatkiem 25 g herbaty Dilmah. Zeszło do 2 blg. 

Edytowane przez Pindin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

13-03-2021 Warka 5 

New England IPA 11 blg/ 24 litry po korekcie balingometru 12,5 blg/24 litry

 

Zasyp: 

2,8 kg Słód Pilzneński 

1,8 kg Słód Pszeniczny

0,5 kg Słód Monachijski I 

 

Zacieranie w 18 litrach wody, 66-65 stopni przez godzinę. 

 

Gotowanie 60 minut. 

Chmielenie: 

Po wyłączeniu palnika po 10 g Citra, Cascade, Simcoe, Mosaic

Gdy temperatura brzeczki osiągnie 50 stopni (chłodzenie w wannie z zimną wodą, jakieś 100-120 minut) po 10 g Citra, Cascade, Simcoe, Mosaic

 

Drożdże gęstwa US-05, fermentacja start 17 stopni. 

 

Planowane chmielenie: 

w pierwszym dniu fermentacji burzliwej po 15 g Citra, Casacade, Simcoe, Mosaic

Na cichą: 

5 dni - 15 g Citra, Cascade, Simcoe, Mosaic

3 dni - 20 g Citra, Cascade, Simcoe, Mosaic

 

kolejny raz wyszła fatalna wydajność, słód zamawiany na allegro, śrutowany. Pierwszy i ostatni raz zakup tego typu. 

Sprawdziłem pomiar blg na czystej wodzie o temp. 20 stopni i okazało się, że balingomet zaniża wartość o 1-1,5 blg. Tak więc wydajność jest okej :) 

 

 

 

 

Edytowane przez Pindin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14-03-2021 Warka 6 

Weizen 18 litrów/12 blg

 

Zasyp: 

2.2 kg Słód Pszeniczny

2.2 kg Słód Pale Ale 

 

Zacieranie w 14 litrach wody. 

Słód pszeniczny dodany do wody o temp. 55 stopni, 10 minut podgrzewania do 72 stopni i dodany słód Pale ale. 

Zacieranie 55 minut. 

Wygrzew 80 stopni 2 minuty

 

Gotowanie 60 minut. 

Chmielenie: 

60 minut - 10 g Agnus

20 minut - 10 g Agnus

 

Drożdże suche WB-06

Edytowane przez Pindin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.