Jump to content

Recommended Posts

Dzięki uprzejmości p. Ludwika z firmy z okolic Kielc stałem się posiadaczem elementów najnowocześniejszego filtratora. Wkrótce zmontuję w nowym pojemniku filtrator i zdam relację. Powiem, że wygląda to sito super :)

 

 

attachicon.gifDSC08147_12-13-2015.jpg

 

attachicon.gifDSC08148_12-13-2015.jpg

 

 

Pana Ludwika znam :) Sympatyczny gość. Kupowałem u nich siatkę z której zrobiłem sobie hop stopera i hop spidera, bo zlecenie im trochę kosztuje

Edited by Serpiente
Link to comment
Share on other sites

Masz prawo być zajarany :)  bo to naprawdę porządna rzecz!

 

Swój kawałek sita kupiłem okazyjne na aukcji na OLX'e, jednak i tak był to spory wydatek taki, że nawet nie ryzykowałem ręcznego cięcia tylko do sumy kosztów przeznaczonych na sito dołożyłem jeszcze cięcie waterjet'em.

post-9520-0-74423500-1450119172_thumb.jpgpost-9520-0-84577500-1450119425_thumb.jpg

Jednak nie żałuje żadnej wydanej złotówki w tym temacie, kranik spustowy w kadzi mam 1/4 cala czyli nie duży a i tak zazwyczaj podczas filtracji muszę go przykręcać.

post-9520-0-57849400-1450119561_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ktoś ma informacje o cenie i możecie opisać jak się sprawdza w praktyce?

Chyba nic lepszego nie wymyślono ;), tak mi się wydaje.

Do tej pory robiłem tylko piwa na jednym typie zasypu na słodzie głównie pilzneńskim: 3-3.5 kg na litr wody, 14.5 kg słodu + 50 litrów wody (7 litrów wchodzi na podbicie pod sito).

Wysładzam do 65 litrów i wychodzi  wtedy  12-14 Blg (po gotowaniu 14-16 Blg). Zawór (1/4 cala) odkręcam tak maksymalnie do połowy i wysładzam te 66 litrów tak przez godzinkę, ale jakbym odkręcił na maksa do chyba w 10 minut zeszło, nie wiem oczywiście nie próbowałem tak nigdy robić ale nigdy na takim zasypie nie miałem żadnych problemów.

Pewnie wiele zależny od proporcji powierzchni do objętości kadzi. U mnie sito ma 54 cm średnicy a zacieru jest na nim 20-25 cm - zawsze znajdzie jakieś tam ujście.

post-9520-0-15318200-1452189312_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

 

 

Zawór (1/4 cala) odkręcam tak maksymalnie do połowy i wysładzam te 66 litrów tak przez godzinkę, ale jakbym odkręcił na maksa do chyba w 10 minut zeszło
No to czemu nie korzystasz z jego możliwości? 35l warkę to ja na sraczwężyku wysładzam w max 20-25minut
Link to comment
Share on other sites

 

Zawór (1/4 cala) odkręcam tak maksymalnie do połowy i wysładzam te 66 litrów tak przez godzinkę, ale jakbym odkręcił na maksa do chyba w 10 minut zeszło
No to czemu nie korzystasz z jego możliwości? 35l warkę to ja na sraczwężyku wysładzam w max 20-25minut

 

Wysładzam te 60-kilka litrów przez godzinę...dlaczego?

Utkwiła mi w pamięci gdzieś kiedyś taka wartość "1 litr na 1 minutę" wyczytałem chyba na forum ... o tu np.:

"gdy filtrat jest już klarowny ustalamy szybkość filtracji na ok 1/2-1L/min." 

http://www.wiki.piwo.org/Filtracja_i_wysładzanie

 

Może faktycznie warto by zaoszczędzi trochę czasu i pocisnąć na maksa - musiałbym sprawdzić czy nie zacznie lecieć mętna brzeczka a do tej pory nie chciałem ryzykować.

Druga sprawa to wydajność, ostatnio odkręciłem zawór trochę odważniej i Blg z 16 spadło do 14 - prawdopodobnie przy takim szybszym wysładzaniu tworzą się "kanały" w złożu.

Ważne jest żeby w pierwszym momencie odkręcić zawór na maksa, żeby wypłukać pod ciśnieniem mąkę znajdującą się pod sitem i w kraniku. Zazwyczaj zawracam pierwszych 5 litrów, odkręcone na całość leci z ...30 sekund takie 5l

Link to comment
Share on other sites

W kadzi mam z 50 litrów, po odkręceniu zaworu w pierwszej chwili jest wyraźnie większe ciśnienie, niż pod koniec wysładzania gdy napór słupa cieczy jest już mały - wtedy to faktycznie "na luzie" bez ciśnienia to kranik jest wąskim gardłem.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

post-6562-0-49226500-1455388164_thumb.jpg

 

post-6562-0-99237400-1455388293_thumb.jpg

 

post-6562-0-62365000-1455388385_thumb.jpg

 

Trochę to trwało ale wykonałem filtrator i warzę piwo. Jest dobrze ale dziś było tylko 2.9 zasypu (2.7 kg pszenicy kiełkowanej i wędzonej 'made in GB'). Następnym razem może będzie większy zasyp i napiszę jak jest.

 

 

Zapomniałem dodać, że mam siatkę na filtratora chmielin: kwasówka 304, 300mikronów, mały rulonik na fotce. Coś z niego wykombinuję :)

Edited by GB...
Link to comment
Share on other sites

Bardzo zazdroszczę koledze FD z filtra szczelinowego, poluję na taki do gara 100l.

Zapomniałem dodać, że mam siatkę na filtratora chmielin: kwasówka 304, 300mikronów, mały rulonik na fotce. Coś z niego wykombinuję

Mam trochę różnych siatek kwasoodpornych ale wczoraj użyłem grubszej ponieważ udało się zrobić to bez użycia dodatkowych elementów spajających.

Ciekaw jestem czy poradzi sobie z granulatem.

 

 

post-4513-0-19505500-1455457797_thumb.jpg

post-4513-0-23960300-1455457884_thumb.jpg

post-4513-0-25738400-1455457940_thumb.jpg

post-4513-0-48903700-1455457971_thumb.jpg

post-4513-0-33347700-1455458038_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Erikos, zadzwoń do firmy tej co kupiłem elementy, może coś wykombinują :) . Moja siatka ma 40cm na 40 cm, więc coś płaskiego na nitach lub śrubkach zrobię, w środku jakieś rurki ponacinane (może mój zabytkowy filtrator rurkowy miedziany).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.