Jump to content

osad drożdżowy w szyjce butelki?


karollom
 Share

Recommended Posts

Witam,

 

Proszę o pomoc. 24h od zabutelkowania mojego Ale,drożdże US-05 7 dni burzliwej,7 cichej. Piwo z 13zeszło do 2, nastepnie zabutelkowane. Jednak na powierzchni piwa w butelkach pojawił się kilku milimetrowy osad chyba drożdżowy unoszący się na powierzchni młodego piwa w szyjce. Czy tak może być? To coś złego? w poprzedniej warce tego nie miałem na tych drożdżach.

Link to comment
Share on other sites

Ok! spróbuje. Cieszy mnie taka odpowiedź, myślałem, że to może infekcja lub dzieje się jakaś burza w butelce :) dodam, że piwo refermentuje w temp pokojowej póki co, po kilku dniach mam zamiar przenieść do piwnicy okolo 10C. Czy to dobra droga?

Link to comment
Share on other sites

Na drugiej fotce wydaje mi się że efekt potęguje cień szyjki. Miałem po US05 podobny osad, możliwe że drożdże, sprawdzę dziś na mikroskopie co to za zajzajer. W smaku piwo dobre, obawiałem się jakiegoś tlenowca. Wyglądało podobnie jak na Twoich fotach.

Link to comment
Share on other sites

A jak z piwem? Nieprzegazowuje się? Różne szczepy drożdży różne osady, lagerowe lubią takie obrączki budować, ale alesowe też. Belgi za to oblepiają butelkę w koło. O ile piwo smakuje normalnie i się nie przegazowuje nie masz czym się za bardzo stresować.

Link to comment
Share on other sites

3 dni temu dopiero butelkowałem. Na 99% to drożdże tak przynajmniej mi to wygląda. poprzednio jak robiłem na s-04 tego nie było. Teraz to są us-05. czyżby one tak robiły? nie wiem czy sie nie przegazowuje. Otworzyć jedno na próbę? w tej chwili stoją w temperaturze pokojowej.

Link to comment
Share on other sites

3 dni temu dopiero butelkowałem. Na 99% to drożdże tak przynajmniej mi to wygląda. poprzednio jak robiłem na s-04 tego nie było. Teraz to są us-05. czyżby one tak robiły? nie wiem czy sie nie przegazowuje. Otworzyć jedno na próbę? w tej chwili stoją w temperaturze pokojowej.

 

Zostaw w spokoju i nie panikuj :) Tak US-05 mogą tak mieć.

Link to comment
Share on other sites

W trakcie płukania po nalaniu (albo szykowania takich butelek do ponownego użycia) może się przydać szczoteczka do zębów typu Hard. Zdarza się, że nadwęglan sodu mi potem tego nie rusza i muszę się nią wspomóc.

Edited by santa
Link to comment
Share on other sites

 

 

ja używam pirosiarczynu potasu, pewnie nic to nie zmienia

no chyba nic nie zmienia.

Pirosiarczyn odkaża, ale raczej oparami.

Za to OXI odkaża kontaktowo i pomaga zdecydowanie w czyszczeniu.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.