Skocz do zawartości

Wheat Ale/American Wheat - pomoc przy recepturze


Areh

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do piwa jak w temacie.

Bazową recepturą jest ta - przynajmniej zacierać będę wg tego schematu.

Mam

  • 3kg słodu pszenicznego
  • 3kg pilzneńskiego
  • 300g karmelowego.

 

Całości słodu nie zużyję, bo celuję w 20l ok. 13blg, co przy mojej wydajności powinno wyjść z ok. 5kg słodu.

Co będzie lepsze:

  • 3 kg pszenicy, 2 pilzneńskiego
  • 2kg pszenicy, 3 pilzneńskiego
  • po 2,5kg jednego i drugiego?

 

Teraz chmielenie.

Chciałbym żeby piwo miało trochę goryczki, ale bez przesady.

Mam

  • 60g East Kent Goldings
  • 30g Centenial
  • 25g Simcoe
  • 25g Mosaic

East Kent Goldings za bardzo nie znam, ale z tego co widzę jakoś specjalnie dużo alfa-kwasów nie ma, wiec zamiast 15g na 25l jak jest w przepisie, chciałbym dać 20g na 20l. Resztę chciałbym zużyć też od razu, przy warzeniu, a do chmielenia na zimno dokupię coś później. Macie jakieś sugestie jak to zrobić żeby wyszło coś ciekawego?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No ale praktycznie dysponujesz wszystkim co potrzeba :) Z moich skromnych doświadczeń mogę ci tylko powiedzieć, żę EKG daje całkiem przyjemną goryczkę. Centenial jakoś wybitnie nie urywa odwłoka, ale Simcoe jak najbardziej. Stąd gdybym ja to robił to dałbymEKG/Centenial na goryczkę (oblicz sobie ile tam dokładnie potrzeba). Mosaica nie znam, ale Simcoe dorzucony po wyłączeniu palnika dał bardzo przyjemny aromat mojej Apie.

 

Podsumowując, ja bym to zrobił tak:

60 min - tyle ile ci potrzeba EKG

15 min - 10g Centenial, 10g Mosaic

0 - cała reszta Amerykanów

 

Niech się jednak bardziej doświadczeni wypowiedzą, bo tutaj ślepy kulawego prowadzi :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chciałbym żeby piwo miało trochę goryczki, ale bez przesady. Mam 60g East Kent Goldings 30g Centenial 25g Simcoe 25g Mosaic

 

Ja bym zrobił tak:

 

Słody: po 2,5 kg pilzneńskiego i pszenicznego + karmelowy

 

Chmielenie:

 

30g East Kent Goldings - 60min

10g Centennial + 10g Simcoe + 10g Mosaic - 1min

 

Chmielenie na zimno

15g Centennial + 15g Simcoe + 15g Mosaic (max. 4 doby w max. temp. 16C).

 

To da Ci goryczkę w górnej granicy stylu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Chciałbym żeby piwo miało trochę goryczki, ale bez przesady. Mam 60g East Kent Goldings 30g Centenial 25g Simcoe 25g Mosaic

 

Ja bym zrobił tak:

 

Słody: po 2,5 kg pilzneńskiego i pszenicznego + karmelowy

 

Chmielenie:

 

30g East Kent Goldings - 60min

10g Centennial + 10g Simcoe + 10g Mosaic - 1min

 

Chmielenie na zimno

15g Centennial + 15g Simcoe + 15g Mosaic (max. 4 doby w max. temp. 16C).

 

To da Ci goryczkę w górnej granicy stylu.

 

 

Po przeliczeniu na oko to da ok. 20 IBU. Trochę mało.

A gdyby zrobić to tak:

Na 60':

  • 30g EKG
  • po 10g Simcoe, Mosaic i Centennial

 

na 1':

  • 20 Centennial
  • po 15 Simcoe i Mosaic

To daje ok. 50IBU, więc jak dla mnie już ok.

Na zimno dokupię trochę jakiegoś amerykańca.

 

Ps. Karmelowego mam jednak 200g, nie 300, ale to akurat już chyba szczegół.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to wypadalo by dac tutaj kapke wiecej karmelu, albo ewentualnie zatrzec troche wyzej, bo dla tych 50 IBU nie bedzie kontry. American wheat to lekkie wakacyjne piwko, a tutaj bardziej IPA robisz :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

crusher, dnia 13 grudzień 2015 - 10:32, napisał: to to juz bedzie goryczka jak w IPA. American wheat ma inne widełki IBU I o to chodzi. Na szczęście nie robię piwa na żaden konkurs, więc mogę trochę poszaleć.

Myślę, że łatwiej by było Ci coś doradzić gdybyś jaśniej zdefiniował swoje potrzeby bo tak to ludzie się produkują, a Ty co rusz wyciągasz nowe króliki z rękawa.

Szklane kul teraz szybko szronem zachodzą i trudno jest dojść o co Ci chodzi ;)

Podajesz przykładową recepturę z pudła i chcesz z niej zastosować ... zacieranie :smilies:

Autor tej receptury daje ci rady, a Ty jakbyś ich nie widział :(

Kolega crusher Ci zwraca uwagę, że chcesz przechmielić to piwo, a Ty, że chcesz zaszaleć.

 

Na tym forum słabo z wróżbitami i jasnowidzami, a ponieważ bardzo cenię sobie ten styl piwa to pozwoliłem sobie na te uwagi i prośbę o jaśniejsze zdefiniowanie Twoich potrzeb.

 

American Wheat to tylko american wheat, a nie wolna amerykanka więc uszanuj może chęci tych, którzy pomimo wszystko chcą Ci pomóc,

 

ale ja się nie znam

ja tylko lubię dobre piwo ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.