Jump to content

Wheat Ale/American Wheat - pomoc przy recepturze


Areh
 Share

Recommended Posts

Przymierzam się do piwa jak w temacie.

Bazową recepturą jest ta - przynajmniej zacierać będę wg tego schematu.

Mam

  • 3kg słodu pszenicznego
  • 3kg pilzneńskiego
  • 300g karmelowego.

 

Całości słodu nie zużyję, bo celuję w 20l ok. 13blg, co przy mojej wydajności powinno wyjść z ok. 5kg słodu.

Co będzie lepsze:

  • 3 kg pszenicy, 2 pilzneńskiego
  • 2kg pszenicy, 3 pilzneńskiego
  • po 2,5kg jednego i drugiego?

 

Teraz chmielenie.

Chciałbym żeby piwo miało trochę goryczki, ale bez przesady.

Mam

  • 60g East Kent Goldings
  • 30g Centenial
  • 25g Simcoe
  • 25g Mosaic

East Kent Goldings za bardzo nie znam, ale z tego co widzę jakoś specjalnie dużo alfa-kwasów nie ma, wiec zamiast 15g na 25l jak jest w przepisie, chciałbym dać 20g na 20l. Resztę chciałbym zużyć też od razu, przy warzeniu, a do chmielenia na zimno dokupię coś później. Macie jakieś sugestie jak to zrobić żeby wyszło coś ciekawego?

 

Link to comment
Share on other sites

No ale praktycznie dysponujesz wszystkim co potrzeba :) Z moich skromnych doświadczeń mogę ci tylko powiedzieć, żę EKG daje całkiem przyjemną goryczkę. Centenial jakoś wybitnie nie urywa odwłoka, ale Simcoe jak najbardziej. Stąd gdybym ja to robił to dałbymEKG/Centenial na goryczkę (oblicz sobie ile tam dokładnie potrzeba). Mosaica nie znam, ale Simcoe dorzucony po wyłączeniu palnika dał bardzo przyjemny aromat mojej Apie.

 

Podsumowując, ja bym to zrobił tak:

60 min - tyle ile ci potrzeba EKG

15 min - 10g Centenial, 10g Mosaic

0 - cała reszta Amerykanów

 

Niech się jednak bardziej doświadczeni wypowiedzą, bo tutaj ślepy kulawego prowadzi :D

Link to comment
Share on other sites

 

 

Chciałbym żeby piwo miało trochę goryczki, ale bez przesady. Mam 60g East Kent Goldings 30g Centenial 25g Simcoe 25g Mosaic

 

Ja bym zrobił tak:

 

Słody: po 2,5 kg pilzneńskiego i pszenicznego + karmelowy

 

Chmielenie:

 

30g East Kent Goldings - 60min

10g Centennial + 10g Simcoe + 10g Mosaic - 1min

 

Chmielenie na zimno

15g Centennial + 15g Simcoe + 15g Mosaic (max. 4 doby w max. temp. 16C).

 

To da Ci goryczkę w górnej granicy stylu.

Link to comment
Share on other sites

 

Chciałbym żeby piwo miało trochę goryczki, ale bez przesady. Mam 60g East Kent Goldings 30g Centenial 25g Simcoe 25g Mosaic

 

Ja bym zrobił tak:

 

Słody: po 2,5 kg pilzneńskiego i pszenicznego + karmelowy

 

Chmielenie:

 

30g East Kent Goldings - 60min

10g Centennial + 10g Simcoe + 10g Mosaic - 1min

 

Chmielenie na zimno

15g Centennial + 15g Simcoe + 15g Mosaic (max. 4 doby w max. temp. 16C).

 

To da Ci goryczkę w górnej granicy stylu.

 

 

Po przeliczeniu na oko to da ok. 20 IBU. Trochę mało.

A gdyby zrobić to tak:

Na 60':

  • 30g EKG
  • po 10g Simcoe, Mosaic i Centennial

 

na 1':

  • 20 Centennial
  • po 15 Simcoe i Mosaic

To daje ok. 50IBU, więc jak dla mnie już ok.

Na zimno dokupię trochę jakiegoś amerykańca.

 

Ps. Karmelowego mam jednak 200g, nie 300, ale to akurat już chyba szczegół.

Link to comment
Share on other sites

 

 

to to juz bedzie goryczka jak w IPA. American wheat ma inne widełki IBU

I o to chodzi. Na szczęście nie robię piwa na żaden konkurs, więc mogę trochę poszaleć.

Link to comment
Share on other sites

to wypadalo by dac tutaj kapke wiecej karmelu, albo ewentualnie zatrzec troche wyzej, bo dla tych 50 IBU nie bedzie kontry. American wheat to lekkie wakacyjne piwko, a tutaj bardziej IPA robisz :D

Link to comment
Share on other sites

 

 

crusher, dnia 13 grudzień 2015 - 10:32, napisał: to to juz bedzie goryczka jak w IPA. American wheat ma inne widełki IBU I o to chodzi. Na szczęście nie robię piwa na żaden konkurs, więc mogę trochę poszaleć.

Myślę, że łatwiej by było Ci coś doradzić gdybyś jaśniej zdefiniował swoje potrzeby bo tak to ludzie się produkują, a Ty co rusz wyciągasz nowe króliki z rękawa.

Szklane kul teraz szybko szronem zachodzą i trudno jest dojść o co Ci chodzi ;)

Podajesz przykładową recepturę z pudła i chcesz z niej zastosować ... zacieranie :smilies:

Autor tej receptury daje ci rady, a Ty jakbyś ich nie widział :(

Kolega crusher Ci zwraca uwagę, że chcesz przechmielić to piwo, a Ty, że chcesz zaszaleć.

 

Na tym forum słabo z wróżbitami i jasnowidzami, a ponieważ bardzo cenię sobie ten styl piwa to pozwoliłem sobie na te uwagi i prośbę o jaśniejsze zdefiniowanie Twoich potrzeb.

 

American Wheat to tylko american wheat, a nie wolna amerykanka więc uszanuj może chęci tych, którzy pomimo wszystko chcą Ci pomóc,

 

ale ja się nie znam

ja tylko lubię dobre piwo ;)

Link to comment
Share on other sites

Wiecie co, macie rację. Wydawało mi się że 50 IBU przy takim ekstrakcie to nie będzie źle, ale posłucham "starszych". Dzięki wszystkim za rady, zrobię tak jak zasugerował Łukasz.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.