Jump to content

Gęstwa drożdzowa jak prawidłowo postępować ?


siwy99
 Share

Recommended Posts

Witam ! za dwa dni kolejne warzenie pilsa !chcę wykorzystać gęstwę drożdżową którą odzyskałem 20-tego listopada  ,mam pytanie jak prawidłowo przygotować gęstwę ?  brzeczki będzie 50-60 litrów , co powinienem zrobić i ile jej dodać ? gęstwa jest cały czas w piwie i stoi w lodówce w 10-ciu stopniach .

Gęstwa   nie   ma   żadnych   nieprzyjemnych    zapachów   siarkowych   czy   kwaśnych.

 

Tak wygląda dziś

post-14108-0-02094600-1449742045_thumb.jpg

 

Tak wyglądała pod koniec listopada

post-14108-0-67257700-1449742111_thumb.jpg

 

Pozdrawiam siwy.

Edited by siwy99
Link to comment
Share on other sites

Teoretycznie trzymanie gęstwy pod piwem nie jest zalecane. Choć praktyki różne.

Ja bym zlał piwo z góry. Dodał trochę wody przegotowanej i chłodnej! żeby się odkleiły od dna, przetarł krawędzie słoika spirytusem i na 60 litrów zadał 1 słoik (2 z prawej) może półtora.

Do tego jest kalkulator http://www.mrmalty.com/calc/calc.htmlonline

Wg twoich danych trzeba zadać jakieś 220-250 ml czyli jeden słoik choć nie wiem jakie BLG (Plato) planujesz itp.

Ale browar to nie apteka, grunt żeby ruszyły.

Edit: sorki zapomniałem że pils to dolniak więc drożdże chyba razy dwa, około 450-500 ml

Edited by mietekii
Link to comment
Share on other sites

Ja tam bym nie zadawał tak starej gęstwy. Osobiście staram się zadawać jednodniową, aby były maksymalnie świeże. Jaki ekstrakt ma mieć to piwo?

z 20 listopada to chyba jeszcze w miarę młoda ta gęstwa...

Link to comment
Share on other sites

Witam ! ma być pils i tak celuję w 12 blg , mam na wszelki wypadek 3 nowe paczuszki saflager w34/70 ale wolałbym wykorzystać te drożdże . ta gęstwa została zebrana w całości z fermentorów .Czy mogę zrobić tak że zleje piwo , przełożę górną część gęstwy do wysterylizowanego słoika z przegotowaną wodą ok 30 stopni ,rozmieszam i to co się będzie unosiło w toni to odleję i wykorzystam ?

Link to comment
Share on other sites

odzyskałem 20-tego listopada

Jak dla mnie gęstwa dość leciwa by ją ponownie używać...

 

Dzięki za link , pytam na forum bo chodzi mi o poradę od osób które to wiele razy robiły

Założyłeś kolejny temat by dowiedzieć się rzeczy o których na forum pisano już dziesiątki razy...

Link to comment
Share on other sites

Tak jest dużo o tym ,ale jak widzisz wstawiłem zdjęcia bo nie wiem czy tak powinna  prawidłowo wyglądać  gęstwa , wracając do gęstwy dodałem ją do letniej przegotowanej wody po 10 minutach na dnie w słoikach pojawiła się warstwa trupów ,zlałem zawiesinę do kolejnych słoików  i wstawiłem do lodówki , zobaczę co z tego będzie .Wybacz Pawle że ośmieliłem się zapytać coś na forum.

Link to comment
Share on other sites

Ja już takich starszych gęstw nie używam (max. trzymam 1 tydzień, zazwyczaj 1-2 dni), za wiele razy już się na tym naciąłem, teraz szkoda mi mojej pracy i czasu. Musisz zdecydować sam. Piwo jakieś wyjdzie, drożdże przefermentują ekstrakt, ale co z profilem piwa to już dla mnie zbyt duża niewiadoma.

Edited by WiHuRa
Link to comment
Share on other sites

A ja bym użył.

O ile nie doszło gdzieś do zakażenia podczas tych kombinacji z płukaniem i przelewaniem a gęstwa "ładnie pachnie". Oczywiście trzeba wziąć poprawkę na wiek gęstwy i zadać odpowiednią ilość

Moim zdaniem piwo na niej może być lepsze niż na sucharach.

No ale absolutnie nie namawiam bo ryzyko zawsze jest.

Link to comment
Share on other sites

Od 20 listopada to jest 3 tygodnie.

Jak nie zamierzasz brać udziału w jakichś konkursach i robisz piwo dla siebie, to śmiało wlewaj. Przelicz sobie tylko ilość gęstwy, dodaj trochę górką i będzie OK.

Ja ostatnio użyłem 5 tygodniowej i wszystko poszło OK. Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz a jeżeli robisz piwko budżetowe to 9 zeta za drożdże to koszty wyższe o 20 % :)

Edited by mietekii
Link to comment
Share on other sites

Nie nie robię na konkurs , robię dla siebie , poniosłem już trochę kosztów 13kg słodu wayermana też szkoda jak by co , na wszelki wypadek kupiłem i świeże drożdże 34/70 może trochę przepłaciłem bo 3x18,50 zł ale kupiłem w tym sklepie również chmiel lubelski 2015 wiec nie opłacało mi się gdzie indziej kupować taniej o dwa czy trzy złote. Zobaczę jak jutro będzie wyglądała gęstwa i ile tego będzie .

Pozdrawiam siwy

Link to comment
Share on other sites

 

Ja tam bym nie zadawał tak starej gęstwy. Osobiście staram się zadawać jednodniową, aby były maksymalnie świeże. Jaki ekstrakt ma mieć to piwo?

z 20 listopada to chyba jeszcze w miarę młoda ta gęstwa...

 

No nie wiem, według mnie niemal miesięczna gęstwa jest leciwa. :P

Link to comment
Share on other sites

Tak sobie myślę, że wykorzystam wątek do pytań o swoje rozterki.

Wyczytałem gdzieś (niestety nie potrafię tego znaleźć ponownie), że można zlać zielone piwo i od razu na te drożdże wlać brzeczkę. Niestety nie było nawet szczegółów co do takiego postępowania. Ma to sens czy lepiej przemyć je na szybko i dopiero wtedy dodawać? (Jeśli ktoś ma link do tematów/artykułów to bardzo proszę) 

 

Nie wiem czy rodzaje mają znaczenie ale czeka mnie taka operacja na kolsch->american wheat.

 

No właśnie co do kolejności, ze słabszych do mocniejszych, z jasnych do ciemnych. ale jeśli różnica jest do tych np. 2Blg w przypadku obu jasnych to też ma to tak duże znaczenie? 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.