Jump to content
Sign in to follow this  
angasc

Drożde w La Trappe Tripel

Recommended Posts

Czy ktoś ma pojęcie jakie drożdze stosuje się do produkcji tego piwa? Pytam, bo udało mi się je rozmonożyć z osadu na dnie i właśnie fermentują mi brzeczę od kilku godzin.

Wiecie jaki to szczep?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy ktoś ma pojęcie jakie drożdze stosuje się do produkcji tego piwa? Pytam, bo udało mi się je rozmonożyć z osadu na dnie i właśnie fermentują mi brzeczę od kilku godzin.

Wiecie jaki to szczep?

Nie mam pojęcia jaki to szczep, ale może się zdarzyć, że są to drożdże dolnej fermentacji stosowane tylko do refermentacji. Więc może się okazać, że klasztorniaka na tych drożdżach nie zrobisz. Oczywiście to tylko moje przypuszczenia :)

Niemniej jednak opisz jak przebiegłą fermentacja i co z tego wyszło :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz mieć rację.

Podczas namnażania siedziały sobie na dnie słoika i tylko bąbelki puszczały na górę.

Myślisz, że inny szczep fermentował, a inny zadano do refermentacji w butelce?

Może i jest to możliwe, trapiści różne cuda robią. Moja wiedza jest zbyt mała na to zagadnienie.

Póki co drożdze żrą aż miło, mnożą się jak króliki i po 24 godzinach zrobiły 3 cm pianę na powierzchni.

Za kilka dni opiszę co się dalej działo z tą warką. Na razie pachnie przecudnie. Takiego zapachu jeszcze żadna z moich warek nie miała.

Twoje i Wasze zdrowie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To tylko moje przypuszczenia. Browary czasami tak robią, że do refermentacji stosują inny szczep (zwykle lager) niż do fermentacji głównej. Nie wiem jak robią trapiści. Być może udało Ci się namnożyć faktycznie jakiś ciekawy szczep :) Zobaczymy, czekam na relację :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To mogą nie być dolniaki. Po dobie spędzonej w temp 8-12* ( zmiana temperatury między nocą i dniem ) odmówiły współracy i poszły spać. Uwaliły się bezczelnie na dnie i ani myślą żreć ani się rozmnażać. Przeniosłem je przed chwilą znów do temperatury pokojowej 20-22* i jutro zobaczę co one na to.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.