Jump to content

Dodawanie piwa do breloczków

Share

Recommended Posts

Witam

Jak wygląda temat dodawania piwa domowego do breloczków sprzedawanych legalnie? Badał to już ktoś na własnym przykładzie? Chodzi  o takie coś: sprzedaję breloczek reklamowy np. z nazwą miasta albo regionu i do tego gratis dodaję piwo domowe (oczywiście oficjalnie dodaję tylko butelkę z kapslem), nie piwo. Docelowo można nawet stworzyć taki kod: breloczek z Beskidami - Weizen, breloczek z Mazurami - Pils itd. Czy skarbówka może się do tego w jakikolwiek sposób przyczepić? Oczywiście prawo do legalnego sprzedawania breloczków mam, bo mam działalność gospodarczą z dziedziny m.in. turystyki z odpowiednim kodem PKD.

Cytat z Piwowara 17 (Zima 2014/2015) "Warzyć piwo w granicach prawa" str.14:

"W praktyce oznacza to, że piwo wytwarzane w domu nie może być sprzedawane, wymieniane, zamieniane ani w inny sposób dostarczane w celu istnienia ekwiwalentu".

Nawet za darmo, jest to wprowadzenie piwa do obrotu.

Oczywiście, że warzę piwo. Mam kadź 100 litrową, więc nie jest źle, a jak będzie trzeba to powiększę. Sam ze szwagrem i sąsiadami nie wypijemy, więc nie zaszkodzi coś zarobić.

Edited by Gizmo

Dlaczego breloczek Beskidy - Weizen , breloczek Mazury - Pils ? .... czy jest jakiś ukryty sens w tych przykładowych parach czy tak losowo to wybrałeś ?

Przepraszam, jeśli sprowadzam dyskusję poza główny nurt.

Tak podałem dla przykładu. Chodziło mi o stworzenie kodu znanego dla wtajemniczonych klientów. Np. ktoś chce kupić Wezena, to mówi "Poproszę breloczek z Beskidami". Oczywiście dla Weizena lepszcze byłoby np, Monachium, ale to jest wszystko do ustalenia.

Cytat z Piwowara 17 (Zima 2014/2015) "Warzyć piwo w granicach prawa" str.14:

"W praktyce oznacza to, że piwo wytwarzane w domu nie może być sprzedawane, wymieniane, zamieniane ani w inny sposób dostarczane w celu istnienia ekwiwalentu".

Nawet za darmo, jest to wprowadzenie piwa do obrotu.

Ale nigdzie nie będzie napisane, że to jest piwo, Moge oficjalnie dodawać np. butelki z kolekcjonerskimi etykietami, a co jest w środku, to co kogo to obchodzi. Jak ktoś kupi wodę brzozową i wypije, bo myśli, że to wódka, to nie znaczy że kupił wódkę.

Edited by Gizmo

Ale nigdzie nie będzie napisane, że to jest piwo, Moge oficjalnie dodawać np. butelki z kolekcjonerskimi etykietami, a co jest w środku, to co kogo to obchodzi. Jak ktoś kupi wodę brzozową i wypije, bo myśli, że to wódka, to nie znaczy że kupił wódkę.

Nie jest ważna Twoja interpretacja, tylko Urzędu Celnego :D . A ich właśnie obchodzi co jest w środku. Zapobiegając długiej dyskusji o niczym, napiszę tylko tyle: jakby co, to nie ja będę się tłumaczył.

Gizmo prosto po żołniersku, wszystkie metody sprzedaży nieakcyzowego alkoholu są nie legalne i tyle w temacie. Bez różnicy czy dodasz alkohol do kartki papieru czy sprzedasz jako kolekcjonerski według aparatu państwowego to przestępstwo. Popatrz na dopalacze pomimo tego, że są sprzedawane jako zapachy kolekcjonerskie i tak są nie legalne bo ostatecznie do tego nie służą. Najlepiej się tym nie chwalić i uważać komu się sprzedaje/daje piwo, a widać mało wiesz o życiu, bo nie takie rzeczy ludzie potrafią kablować do odpowiednich instytucji. Niestety w Polsce zawiść jest na wysokim poziomie. Więc daj sobie spokój z szukaniem potwierdzenia i aprobaty do twoich działań tu na forum, prawo wyraźnie mówi sprzedawać nie można, natomiast już częstować nie odnosząc z tego korzyści majątkowych tak.

Proponuje zamknąć temat bo nie jest rozwojowy i do niczego nie prowadzi. Było już kilka tematów, jak ktoś nie rozumie prostych przepisów prawa to jego problem.

Jak chcesz wiedzieć więcej to poczytaj sobie tutaj o tym:

http://www.piwo.org/topic/18374-czy-b%C4%99dzie-%C5%82atwiej/page-3?hl=%2Bsprzeda%C5%BC+%2Bpiwa&do=findComment&comment=370451

http://www.piwo.org/topic/2385-bimber-legalizacja/?hl=%2Bsprzeda%C5%BC+%2Bpiwa&do=findComment&comment=41194

http://www.piwo.org/topic/114-piwowarstwo-w-swietle-prawa/?hl=%2Bsprzeda%C5%BC+%2Bpiwa&do=findComment&comment=1153

Edited by Undeath

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.