Jump to content

Wędzone Ale


Recommended Posts

Cześć.

Mam zamiar uwarzyć jakies piwo wędzone. Nie mam warunków na rauchbocka i inne lagery wiec mysle o wędzonym ale.

Lekkie bursztynowego koloru i wyraznie wędzone. Moj plan na zasyp wyglada tak:

2kg bestmaltz rauch

2 kg mochijski typ2

Drozdze to s04 a chmielił będę sybillą

60 min- 40g

5 min - 20g

 

I co wy o tym ? Ma to sens?

Link to post
Share on other sites

Ja uwarzyłem coś takiego:
-2,1kg monachijski typ I
-1kg wędzony weyermann
-1kg żytni wędzony
-0,26kg bursztynowy
-0,1kg karmelowy jasny
-0,055kg czekoladowy jasny(właściwie dla korekty barwy)

Zacierane 30' w 63st i 40' w 72st.

Piwo dzięki słodowi żytniemu wyszło znacznie gęstsze niż wynikałoby to z ekstraktu(11,5 przy 23L), wyczuwalne coś w okolicach 14BLG.
Chmielić na aromat wg mnie nie ma sensu. Moje zrobiło furorę wśród znajomych, chociaż wiem, że receptura nie najlepsza ;)

Link to post
Share on other sites

Zależy jakiej wędzonki oczekujesz, bestmaltz daje delikatny aromat popiołu z ogniska i bardzo fajnie komponuje się ze steinbachem, który z kolei jest oscypkowy, a w ciemnych piwach wychodzi z niego śliwka. 50% wędzonego besta da niewiele wędzonki, ale może wyjść bardzo fajne piwo edukacyjne dla przyszłych amatorów mocnych wrażeń :D

Link to post
Share on other sites

Ja jestem mega zadowolony z uzyskanego przeze mnie efektu. Ten słód żytni wędzony ma super intensywny zapach, ale z kolei weyermann jest bardzo delikatny, że się tak wyrażę. Całość przełożyła się na aromat wędzonej, świeżej szynki. Ogniska i oscypka brak. Ta pełnia zależy tez chyba od BLG, u mnie przy ~11,5BLG wyszło to bardzo sensownie. Można zacierać tylko na wytrawnie, wywalając całkowicie karmel. Aha, ja fermentowałem us-05, bo taką gęstwę akurat miałem.

Link to post
Share on other sites

Robiłem stouta wędzonego owsianego. Dodałem ~20% wędzonego Bestmalza. Wędzonkę czułem delikatnie przy rozlewaniu, ślicznie pachniało, wędzona czekolada. Tydzień po rozlewie wędzonkę czuć tylko retronosowo, bardzo delikanie. Za to jest dużo czekolada i paloność, która pewnie tłumi wędzonkę. Następnym razem dodam co najmniej 50% wędzonki. Będzie rewelacja.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.