Kuczmen Posted December 7, 2015 Share Posted December 7, 2015 Witam. Chciałbym uwarzyć swoją ostatnią warkę z użyciem ekstraktów słodowych. Wybór padł na Dry Stout'a. Czy ktoś ma i mógłby podzielić się taką recepturą? Z góry dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
need Posted December 8, 2015 Share Posted December 8, 2015 (edited) Witaj Mogę Tobie podać coś takiego - zerknąłem do zapisków, 2 lata temu popełniłem stouta na ekstraktach, który wyszedł bardzo przyzwoicie. Dodatkowo wykorzystałem słody specjalne (steeping/partial mash?) i wrzuciłem kawę na cichej (nie pamiętam czy pokruszoną czy całe ziarna). Ekstrakt słodowy Bruntal ciemny 1,7 kg Ekstarkt słodowy Bruntal jasny 1,7 kg Jęczmień palony 250g Pszenica prażona 50g Słód czekoladowy ciemny 500g Ekstrakcja słodów specjalnych 30 min 70 stp Chmielenie: Marynka 30 g 0 min East Kent Goldings 20g 30min East Kent Goldings 30g 5 min Kawa ziarnista 50g na zimno Safale US-04 Edyta: Nie mam zapisane ile brzeczki ale patrząc na OG jakieś 24l Edited December 8, 2015 by need Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie ten koziol Posted December 8, 2015 Share Posted December 8, 2015 w porównywarce znalazłem http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_ekstraktow/dry_stout_12_blg http://cml.dokuro.org/beer/index?searchh=dry%20stout&q=0b22ddbfaa931142c1b070f553df0f2a Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tymbarck Posted June 27, 2019 Share Posted June 27, 2019 Cześć kontynuując temat chcę popełnić dry stouta z ekstraktów z następujących składników (warka 20l). Ekstrakty jasny i ciemny po 1,5 kg. Chmiel East Kent Golding 50g Płatki jęczmienne 0,5kg Palone ziarno jęczmienia 0,3kg Słód Czekoladowy 0,2kg Chmielenie - 50 g w 60 minucie Moje pytanie jest takie. - Czy recepta jest ok? - Jak długo mam robić steeping i w jakiej temperaturze? Tak jak tu kolega napisał 30 minut w 70 stopniach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted June 27, 2019 Share Posted June 27, 2019 (edited) Ekstrakt ciemny zastąp jasnym. Ja robiłem jak w poniższym linku (warka #31) i wyszedł zacny! Edited June 27, 2019 by Jancewicz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.