Jump to content

Dry Stout z ekstraktów


Kuczmen
 Share

Recommended Posts

Witaj

Mogę Tobie podać coś takiego - zerknąłem do zapisków, 2 lata temu popełniłem stouta na ekstraktach, który wyszedł bardzo przyzwoicie. Dodatkowo wykorzystałem słody specjalne (steeping/partial mash?) i wrzuciłem kawę na cichej (nie pamiętam czy pokruszoną czy całe ziarna).

 

Ekstrakt słodowy Bruntal ciemny 1,7 kg

Ekstarkt słodowy Bruntal  jasny  1,7 kg

Jęczmień palony 250g

Pszenica prażona 50g

Słód czekoladowy ciemny 500g

Ekstrakcja słodów specjalnych 30 min 70 stp

Chmielenie:

Marynka 30 g 0 min

East Kent Goldings  20g 30min

East Kent Goldings 30g 5 min

Kawa ziarnista 50g na zimno

Safale US-04

 

Edyta: Nie mam zapisane ile brzeczki ale patrząc na OG jakieś 24l

Edited by need
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Cześć kontynuując temat chcę popełnić dry stouta z ekstraktów z następujących składników (warka 20l).

 

Ekstrakty jasny i ciemny po 1,5 kg.

Chmiel East Kent Golding 50g

Płatki jęczmienne 0,5kg
Palone ziarno jęczmienia 0,3kg
Słód Czekoladowy 0,2kg

 

Chmielenie - 50 g w 60 minucie

 

Moje pytanie jest takie.

- Czy recepta jest ok?

- Jak długo mam robić steeping i w jakiej temperaturze? Tak jak tu kolega napisał 30 minut w 70 stopniach?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.