Skocz do zawartości

Dry Stout z ekstraktów


Kuczmen

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj

Mogę Tobie podać coś takiego - zerknąłem do zapisków, 2 lata temu popełniłem stouta na ekstraktach, który wyszedł bardzo przyzwoicie. Dodatkowo wykorzystałem słody specjalne (steeping/partial mash?) i wrzuciłem kawę na cichej (nie pamiętam czy pokruszoną czy całe ziarna).

 

Ekstrakt słodowy Bruntal ciemny 1,7 kg

Ekstarkt słodowy Bruntal  jasny  1,7 kg

Jęczmień palony 250g

Pszenica prażona 50g

Słód czekoladowy ciemny 500g

Ekstrakcja słodów specjalnych 30 min 70 stp

Chmielenie:

Marynka 30 g 0 min

East Kent Goldings  20g 30min

East Kent Goldings 30g 5 min

Kawa ziarnista 50g na zimno

Safale US-04

 

Edyta: Nie mam zapisane ile brzeczki ale patrząc na OG jakieś 24l

Edytowane przez need
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Cześć kontynuując temat chcę popełnić dry stouta z ekstraktów z następujących składników (warka 20l).

 

Ekstrakty jasny i ciemny po 1,5 kg.

Chmiel East Kent Golding 50g

Płatki jęczmienne 0,5kg
Palone ziarno jęczmienia 0,3kg
Słód Czekoladowy 0,2kg

 

Chmielenie - 50 g w 60 minucie

 

Moje pytanie jest takie.

- Czy recepta jest ok?

- Jak długo mam robić steeping i w jakiej temperaturze? Tak jak tu kolega napisał 30 minut w 70 stopniach?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.