Jump to content

[Docent] Red Roeselare Ale – Grand Champion na nowe czasy


Pierre Celis
 Share

Recommended Posts

GCH2015Czy Grand Champion jeszcze kogoś ekscytuje? Obserwując ostatnie lata można by mieć wątpliwości. Imperialne IPA oraz Dubbel to nie są style, które powodowały szybsze bicie serca, przynajmniej u mnie. Sytuację ratowała osoba Czesława Dziełaka, jedynego podwójnego zdobywcy tytułu Grand Championa. Jednak sędziowie XIII edycji Konkursu Piw Domowych Birofilia postarali się, by tegoroczny laureat był stylem wyjątkowym. Do tej pory piwo w stylu Flanders Red Ale pojawiło się wykonaniu Artezana oraz (w mocno limitowanej edycji dostępnej na WFP) SzałPiwu. Teraz w ogólnopolskiej dystrybucji miało pojawić się piwo kwaśne oparte na recepturze Piotra Terki i Piotra Marczyka, po raz pierwszy uwarzone w zabytkowym przemysłowym browarze. Rzecz niebywała, według mnie świetnie obrazująca sytuację na polskim rynku piwa w roku 2015. Tutaj żeby się przebić i zwrócić uwagę coraz liczniejszej grupy miłośników dobrego piwa, trzeba zrobić naprawdę coś wyjątkowego. Grand Champion w wydaniu kwaśnym takim piwem zdecydowanie jest.

5 grudnia, dzień wcześniej niż zazwyczaj, spotkaliśmy się w warszawskim Sketchu na oficjalnej prapremierze piwa z Cieszyna. Miejsce to samo co rok temu ale sytuacja zgoła odmienna. Browar Zamkowy formalnie już nie wchodzi w struktury Grupy Żywiec, przydomek „Birofilia” zniknął z oficjalnego logotypu. Kolekcjonerów raził brak dedykowanego szkła, które zawsze towarzyszyło Grand Championowi. Dla mnie klasyczny pokal z brandem browaru jest rzeczą wystarczającą, choć rzeczywiście wskazuje to na inne podejście marketingowe. Piwo nie pojawi się tak jak w poprzednich latach w Tesco i to jest słuszne posunięcie. Już widzę te reklamacje na „skwaśniałe” piwo…Zamiast tego dystrybuowane będzie w sklepach specjalistycznych.

Ale do rzeczy – piwo nie zawiodło. Jest wyrazista kwaśność lactobacillusa połączona z czerwonymi owocami. Wanilia z płatków dębowych obecna delikatnie na finiszu. Alkohol świetnie ukryty a pijalność taka, że wieczór w Sketchu zamknąłem liczbą około sześciu pokali Red Roeselare Ale :)

Więcej na temat odczuć smakowych i porównania wersji beczkowej z butelką w

przeprowadzonej wraz z piwowarem Browaru Zamkowego, Dominikiem Szczodrym!L1810769L1810774L1810781L1810791L1810783L1810796L1810797L1810800L1810802L1810806L1810812L1810809L1810816L1810826L1810832L1810830L1810840L1810850L1810854L1810865L1810871L1810859

b.gif?host=polskieminibrowary.pl&blog=14

Wyświetl pełny artykuł
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.