Jump to content

Hop stopper z miękkiej siatki


camilos
 Share

Recommended Posts

Parę osób kupiło tę siatkę: http://www.piwo.org/topic/19004-gie%C5%82da-siatka-200%C2%B5m-na-hop-stopper-biab/

Jak wasze projekty? Jak ją montujecie? Warzę w tradycyjnej emalii i zastanawiam się w którą stronę pójść, czy coś takiego:

 

-418842308707758990.jpg

tylko zamiast zaworu będzie wężyk z jakimś ciężkim elementem, aby leżało spokojnie na dnie przy zlewaniu, czy może jednak:

2011-09-25_12-01-14_629.jpgmontować w fermentorze i na to zlewać ochłodzoną brzeczkę po whirpoolu. 

 

W 2gim rozwiązaniu obawiam się, że chmiele i osady mogą blokować oczka, co może sprawić, że będzie się przelewało górą. 

Plusem 2giego rozwiązania jest możliwość  stosowania po chmieleniu na zimno oraz klarowaniu żelatyną.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Parę osób kupiło tę siatkę: http://www.piwo.org/topic/19004-gie%C5%82da-siatka-200%C2%B5m-na-hop-stopper-biab/

Jak wasze projekty? Jak ją montujecie? Warzę w tradycyjnej emalii i zastanawiam się w którą stronę pójść, czy coś takiego:

 

-418842308707758990.jpg

tylko zamiast zaworu będzie wężyk z jakimś ciężkim elementem, aby leżało spokojnie na dnie przy zlewaniu, czy może jednak:

2011-09-25_12-01-14_629.jpgmontować w fermentorze i na to zlewać ochłodzoną brzeczkę po whirpoolu. 

 

W 2gim rozwiązaniu obawiam się, że chmiele i osady mogą blokować oczka, co może sprawić, że będzie się przelewało górą. 

Plusem 2giego rozwiązania jest możliwość  stosowania po chmieleniu na zimno oraz klarowaniu żelatyną.

 

Jakie są efekty? jakie rozwiązanie wybrałeś?

Zastanawiam się nad kupnem siatki, czym można ją zszyć?

Link to comment
Share on other sites

Moja jest zszyta zwykłą białą bawełnianą nicią, w najprostszy sposób - w formie "ślepego" rękawa (zszyte z 2ch stron). W wiadrze przypinam go do ścianki i wrzucam tam końcówkę węża. Najprostszy z możliwych sposobów.

Link to comment
Share on other sites

testowałeś może filtrowanie chmielin po chmieleniu na zimno? składałeś jakoś tą siatkę na pół czy na ileś razy żeby zagęścić przelot?

 

EDYTA: a jak z dezynfekcją?

Edited by nike21
Link to comment
Share on other sites

To ja wrzucam swój hop spider z worka nylonowego 200 mikronów 7" na 17" kupiony za jakieś 24zł  z przesyłką z aliexpress. Do tego pręt aluminiowy

fi 8mm i dwa druty miedziane. Z myciem nie ma problemu, kolor się zmienił po pierwszym użyciu na które poszło 170 gram chmielu. Straty brzeczki zmniejszyły się do 1-1,5 litra. Po chmieleniu trzeba też zrobić whirpool bo część chmielu , ta drobna się przedostaję.

 

gallery_8061_338_130740.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

wczoraj użyłem tej siatki do filtracji po chmieleniu na zimno. siatka złożona na 2 razy czyli 4 warstwy filtracyjne. nie mam porównania bo chmieliłem na zimno pierwszy raz ale wydaje mi się że filtracja się spisała. co prawda po takim złożeniu tego arkusza "worek" wyszedł mały w efekcie czego szybko się zapełnił chmielinami a chmieliłem raptem 30g.

Link to comment
Share on other sites

Przy wysokim ekstrakcie i bogatym przełomie  potrafi się przytkać siateczka. Miałem tak przy RISie, trzeba nią wtedy potrząsać, żeby się chmiel i osady odklejały od ścianek i trzeba być czujnym, zeby się tak nie pozapychało, że zacznie przelewać się górą siatki.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 5 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.