Jump to content
jacer

Milicki Browar Rynkowy

Recommended Posts

Swoje perypetie z warzeniem będę publikować także na piwoorgu. Z wcześniejszymi moimi warzeniami można się zapoznać tu

 

Starter na drożdżach Munich Lager nastawiony. Na początek kilka warek Pilsa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czas zacząć. :)

 

warka nr LXV, dnia 08.01.2010, Pils

 

 

-słód pilzneński - 3,5kg

-słód monachijski typ I - 0,3kg

-słód Carapils 0,2kg

 

zacieranie

 

53°C - 15min

63°C - 50min

73°C - 15 min

78°C - end.

 

Gotowanie 60 min

Marynka - 30g

Tettnanger - 30g

Share this post


Link to post
Share on other sites

O poranku to ja śpię. Warzę popołudniu lub wieczorem, ale ten zapach też lubię.

Share this post


Link to post
Share on other sites
O poranku to ja śpię. Warzę popołudniu lub wieczorem, ale ten zapach też lubię.

No ja też. To taka trawestacja z filmu "Czas Apokalipsy" a już nie chciałem zmieniać na wieczór, bo by nie brzmiało :)

 

Właśnie się chłodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
No to mam leżakowanie jak książki przykazują. Temperatura spadła do +1°C. Z warzenia nici. :(

To se wstaw farelkę :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
No to mam leżakowanie jak książki przykazują. Temperatura spadła do +1°C. Z warzenia nici. :(

U mnie 3' date='7°C i powoli sobie bulka :D[/quote']

Nic nie masz litości dla tych drożdżaków ;) jak Cię Animalsi dojdą to będziesz biedny ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zabutelkowane. Porządna, smaczna goryczka. Taki poziom nachmielenia odpowiada mi. Jutro następne warzenie Pilsa. Trzeba nadgonić stracony przez mrozy czas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr LXVI, dnia 06.02.10, Pils

 

Powtórka receptury.

 

-słód pilzneński - 3,5kg

-słód monachijski typ I - 0,3kg

-słód Carapils 0,2kg

 

zacieranie

 

53°C - 15min

63°C - 50min

73°C - 15 min

78°C - end.

 

Gotowanie 60 min

Marynka - 30g

Tettnanger - 30g

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr LXVII, dnia 20.02.10, Pils

 

Powtórka receptury.

 

-słód pilzneński - 3,5kg

-słód monachijski typ I - 0,3kg

-słód Carapils 0,2kg

 

zacieranie

 

53°C - 15min

63°C - 50min

73°C - 15 min

78°C - end.

 

Gotowanie 60 min

Marynka - 30g

Tettnanger - 30g

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka LXVI zabutelkowana.

 

 

Bardzo smaczne piwo, goryczka z początku nie wyczuwalna, z czasem uderza goryczką. Można by juz pić to piwo. Nalałem kufel z fermentora, piana drobna, obfita, oblepia szkło. Bedzie fajny Pilsik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr LXVIII, dnia 09.03.10, Pils

 

 

 

-słód pilzneński - 4kg

-słód monachijski typ II - 0,3kg

-słód Carapils 0,2kg

 

zacieranie

 

53°C - 15min

63°C - 15min

72°C - 45 min

78°C - end.

 

Gotowanie 60 min

Marynka szyszka- 50g

Tettnanger - 30g

Edited by jacer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr LXIX, dnia 19.03.10, Helles

 

 

 

-słód pilzneński - 4,2kg

-słód monachijski typ II - 0,25kg

 

zacieranie

 

50°C - 30min

66°C - 70min

76°C - end.

 

Gotowanie 90 min

Share this post


Link to post
Share on other sites
Warka nr LXIX, dnia 19.03.10, Helles

 

 

 

-słód pilzneński - 4,2kg

-słód monachijski typ II - 0,25kg

 

zacieranie

 

50°C - 30min

66°C - 70min

76°C - end.

 

Gotowanie 90 min

Chmielenie? drożdże? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

No już nie napisałem. Resztka Perle, jakieś 20g i garść East Kent Golding, szyszka.

 

Drożdże te same. Munich Lager. Mam zamiar zrobić na nich trzy warki. No chyba, że upały przyjdą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka nr LXVIII zabutelkowana.

 

Ciepło sie robi. Może trochę miodowych posmaków dostała. Zaraz idzie do piwnicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr LXX, dnia 27.03.10, Helles

 

 

 

-słód pilzneński - 4kg

 

 

zacieranie

 

50°C - 30min

66°C - 70min

76°C - end.

 

Gotowanie 90 min

 

Chmielenie: Marynka szyszka - 30g

 

dziś Helles na samym pilzneńskim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.