Jump to content

Imperialny porter bałtycki - prośba o uwagi co do receptury


Qba W
 Share

Recommended Posts

Po raz kolejny zamierzam popełnić wysokoekstraktowego potwora. Tym razem dodałem więcej słodów karmelowych. Chciałbym w efekcie finanlnym osiągnąć lekkie rodzynki trochę karmelu i po 2 latach leżaka trochę śliwki w smaku i aromacie. Do leżakowania zamierzam zakupić beczkę dębową 15 l w której chcę leżakować przez rok piwo a następnie rozlać w butelki :)
Co o tym sądzicie?

Zasyp:

 

- Monachijski - 5kg

- Wiedeński - 3 kg

- Pale ale 3kg

- Pszeniczny czekoladowy - 2,5 kg

- Pszeniczny ciemny - 2kg

- Melanoidynowy - 0.6 kg

- Special B - 0.6 kg

- Cararoma - 0.6 kg

- jęczmień palony - 100g

 

Chmiele:

 

- Tomahawk - 100g na 60'

- Lubelski - 100g po wyłączeniu palnika w 80 st

Drożdże:
- S-23 2 saszetki (ostatnio ładnie dały radę)

Zacieranie:

- 40 min 63-64 st

- 70 st do negatywnej próby jodowej + 20 min po

- Mash out

Inne:

- Śliwka wędzona do brzeczki która nie zmieści się do beczki

Parametry:
- 28l

- 29 - 30 blg

- 62 IBU

- Alkohol - 14%

 

Wszelkie uwagi mile widziane

Edited by Qba W
Link to comment
Share on other sites

 

 

Pszeniczny czekoladowy - 2,5 kg - Pszeniczny ciemny - 2kg
Uważam, że to przesada jeżeli mówimy o porterze bałtyckim, nawet imperialnym, tutaj słody ciemne mają dodawać charakteru i  koloru. Nawet do RIS'ów nie daje się takich ilości. !0-15% to ilość ciemnych w RIS'ie. Ta pszenica ma 800-1200EBC.

 

 

 

Alkohol - 14%
ciekawe założenie, piwo musiało by odfermentować w prawie 100% żeby to osiągnąć.

 

 

 

Drożdże: - S-23 2 saszetki (ostatnio ładnie dały radę)
 Czy ktoś inny oceniał to piwo? Polecam również przeczytać informację na saszetce drożdży jaką ilość zaleca producent. 

 

Co do receptury: poczytać receptury innych piwowarów, receptury na wiki i na tej podstawie zrobić piwo.

Link to comment
Share on other sites

Alkohol - 14% ciekawe założenie, piwo musiało by odfermentować w prawie 100% żeby to osiągnąć.

Recepturę wrzuciłem w piwne-receptury.pl i wyszło coś podobnego. Z tym że ostatnio zawyżony został ekstrakt. Dokładnie program pokazał 31 blg i 16% przy końcowym 8,71 blg

 

 

 

Qba W, dnia 04 grudzień 2015 - 23:41, napisał: Drożdże: - S-23 2 saszetki (ostatnio ładnie dały radę) Czy ktoś inny oceniał to piwo? Polecam również przeczytać informację na saszetce drożdży jaką ilość zaleca producent

 

Poprzedniego piwa narazie nikt nie oceniał. Otworzyłem dopiero 2 buteleczki i jest całkiem niezłe poza małą karmelowością którą teraz chcę zwiększyć.

Tak jak radzisz zmienię pszenicę na jasną i poszukam jeszcze drożdży wytrzymujących większe stężenie alkoholu.

 

Dzięki bardzo

Edited by Qba W
Link to comment
Share on other sites

- Monachijski - 5kg - Wiedeński - 3 kg - Pale ale 3kg - Pszeniczny czekoladowy - 2,5 kg - Pszeniczny ciemny - 2kg - Melanoidynowy - 0.6 kg - Special B - 0.6 kg - Cararoma - 0.6 kg - jęczmień palony - 100g

pomijając skład to jaką zakładasz wydajność zacierania bo w moich warunkach wystarczyłoby ok 14kg słodów.

 

 

- Lubelski - 100g po wyłączeniu palnika w 80 st

szkoda chmielu bo po 2 latach nikt go nawet nie zauważy w tym piwie.

 

 

- Śliwka wędzona do brzeczki która nie zmieści się do beczki

w moim przypadku śliwka się świetnie sprawdza, ale dodana pod koniec chmielenia.

 

 

Chciałbym w efekcie finanlnym osiągnąć lekkie rodzynki trochę karmelu i po 2 latach leżaka trochę śliwki w smaku i aromacie.

Myślę, że osiągnie wysoką słodowość i karmelowość.

Edited by Dr2
Link to comment
Share on other sites

-  Wydajność ustaliłem na poziomie 70%

- Co do chmielu to masz rację. Zastanawiam się tylko czy nie dodać więcej na goryczkę

- Słodowość w ostatnim moim piwie była zadowalająca. Brakowało mi tylko większej karmelowości i rodzynek które chciałbym uzyskać. Pewnie zmienię jeszcze zasyp jak spróbuję poprzedniego piwa w okolicy świąt i zdecyduję czy zmniejszyć jeszcze ilość słodów karmelowych.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ja bym tą pszenicę zastąpił albo zwykłą albo słodem podstawowym.

Zwykłą niesłodowaną? Żeby poprawić pienistość?
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.