Jump to content
Sign in to follow this  
511201

kwaskowy smak pszenicznego

Recommended Posts

Witam mam pytanie własnie próbowalem moje pierwsze zacierane piwko pszeniczne i smak i kolorek może być ale jest wyczuwalny kwaskowy posmak i trochę duża goryczka czym to może być spowaodowane.

słody:
pilzneński 2,0kg
monachijski I 1,0kg
pszeniczny 2,5kg
carahell 0,4kg
caraamber 0,3kg
chmiel:
marynka 15g
lubelski 30g
drożdże safbrew wb-06
Zacieranie:
całość wsypana do 23l wody 40C
- 10 min w 45C
- 5 min w 50C
- 30 min w 63-65C
- 30 min w 72-74C
- podgrzanie do 76C , 10 min przerwy

wysładzanie 14 l wody 75C

chmielenie:
- 65 min marynka 15g
-5 min lubelski 30g

Fermentacja:
burzliwa 14 dni 19-22C
cicha 7 dni 19-22C

Brzęczka 16blg po cichej 3blg

post-13785-0-97597300-1449248363_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kwaskowatość jest normalna w piwach pszenicznych, jeżeli nie ma żadnych niepożądanych aromatów to jest to normalny posmak. Zakładam, że nie doszło do zakwaszenia brzeczki przed gotowaniem, ani zakażenia bakteriami mlekowymi.
A co do goryczki to jeśli chłodzenie brzeczki po zakończeniu gotowania trwało bardzo długo (nie chłodziłeś brzeczki tylko czekałeś aż wystygnie) to te 30g Lubelskiego mogło sporo goryczki dać.

Edited by kostek22111

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko dziwaczne. Przekombinowany skład, za dużo chmielu, źle użyty. Niepotrzebna cicha. Pszeniczne piwo z tak małym udziałem pszenicy? Zostawiłbym tylko drożdże, reszta do zmiany.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest chyba to co początkujący robią najczęściej - w każdej dziedzinie niepotrzebne kombinacje ;)

Według mnie na pierwsze warki - prosty zasyp, proste zacieranie i proste chmielenie. Mogłeś to zrobić na samym pilzneńskim i pszenicznym, zacieranie też... ile np trwało u Ciebie podgrzewanie zacieru z 45 do 50 stopnii , potem znowu do 65 itd. ?


A że kwaskowe ? pszeniczne to i lekki posmak powinien być.

Edited by Eddie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepis wzięty z tego forum więc nie kombinowanie początkującego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepis wzięty z tego forum więc nie kombinowanie początkującego.

Czyli uważasz, że na forum nie ma przepisów wklejanych przez początkujących, którzy za dużo kombinują? Oj, to dobitnie świadczy o tym że musisz się jeszcze sporo nauczyć. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok mój błąd poprostu przepis wzięty z działu "zapiski piwowarów domowych" od kogoś kto uważył kilkadziesiąt warek więc sądziłem że przepis sprawdzony. Teraz wiem że tak nie jest. Tylko nasuwa się pytanie skąd brać dobre przpisy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok mój błąd poprostu przepis wzięty z działu "zapiski piwowarów domowych" od kogoś kto uważył kilkadziesiąt warek więc sądziłem że przepis sprawdzony. Teraz wiem że tak nie jest. Tylko nasuwa się pytanie skąd brać dobre przpisy?

Wielu wkleja wszelkie swoje działania, i te udane i te nic nie warte, taki mają zwyczaj. Do tego kwestia gustu, 90% powie, że piwo jest marne, 10% że genialne. Z czasem sam zorientujesz się od kogo warto brać receptury, a kogo można pominąć. Jeżeli chcesz zminimalizować ryzyko porażki korzystaj z WIKI- Sprawdzone receptury. Z dużą dozą prawdopodobieństwa przyjąć można, że jeżeli piwo zajęło miejsce na podium, to nie będzie złe. 

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK dziękuję bardzo za pomoc teraz wiem gdzie szukać dobrych przepisów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Receptury na wiki od dawna niestety nie są aktualizowane, niektóre sa bardzo stare i troche sie pozmieniało ;)

 

Akurat twoja pszenica Anteks  w mojej ocenie jest genialna w swojej prostocie, była to moja 3 warka, a pierwsza pszenica i piwko wyszło super. Jako nowicjusz użyłem sucharów wb-06 no i starałem się aby fermentacja przebiegała w niskich temperaturach pracy drożdży czyli w okolicach 16 - 17 stopni. Polecam  każdemu poczatkujacemu bo piwo stosunkowo łatwe oraz dlatego, że poczatkujący są niecierpliwi, a po tygodniu od zabutelkowania można już otwierać pierwsze butelki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.