Jump to content
Sign in to follow this  
Azizi1926

Imperial Stout

Recommended Posts

Siemanko. Chciałbym wrzucić swoja recepturę na RIS'a, aby ktoś bardziej doświadczony mógł ewentualnie skorygować moje wypociny :)

 

warka: 20L; Blg: 25-26; IBU: 80-85

 

Zasyp:

 

Pilzneński - 6kg

Monachijski - 3kg

Caraaroma - 0,5kg

Carafa II - 0,4kg

Jęczmień palony - 0,4kg

karmelowy 150 - 0,35kg

 

Gotowanie 90'

 

Chmielenie:

 

FWH - Iunga 40g

60' - Iunga 60g

 

Drożdże jeszcze nie wiem jakie, ale na pewno gęstwa, najpewniej po sucharach (US-05?). Z płynnych będę miał tylko białe walonki, może dadzą ciekawszy efekt? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gęstwa US-05 nada się bardziej niż białe walonki (sick!). Jak chcesz trochę bardziej chmielowy sznyt, to dodaj jakiejś ameryki do chmielenia, albo chociaż Sybilli lub Styrian, bo Iunga bardzo nierówna jest, trafisz na gorszy zbiór i masz w piwie tępą i ziołową goryczkę, a przy takich IBU to już nie ma żartów. Sam zasyp to nie ma wielkiej filozofii, jak zgadza się barwa, to jest ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.