Azizi1926 31 Posted December 3, 2015 Siemanko. Chciałbym wrzucić swoja recepturę na RIS'a, aby ktoś bardziej doświadczony mógł ewentualnie skorygować moje wypociny warka: 20L; Blg: 25-26; IBU: 80-85 Zasyp: Pilzneński - 6kg Monachijski - 3kg Caraaroma - 0,5kg Carafa II - 0,4kg Jęczmień palony - 0,4kg karmelowy 150 - 0,35kg Gotowanie 90' Chmielenie: FWH - Iunga 40g 60' - Iunga 60g Drożdże jeszcze nie wiem jakie, ale na pewno gęstwa, najpewniej po sucharach (US-05?). Z płynnych będę miał tylko białe walonki, może dadzą ciekawszy efekt? Quote Share this post Link to post Share on other sites
karczmarz 86 1 Items Posted December 3, 2015 Gęstwa US-05 nada się bardziej niż białe walonki (sick!). Jak chcesz trochę bardziej chmielowy sznyt, to dodaj jakiejś ameryki do chmielenia, albo chociaż Sybilli lub Styrian, bo Iunga bardzo nierówna jest, trafisz na gorszy zbiór i masz w piwie tępą i ziołową goryczkę, a przy takich IBU to już nie ma żartów. Sam zasyp to nie ma wielkiej filozofii, jak zgadza się barwa, to jest ok. Quote Share this post Link to post Share on other sites