Skocz do zawartości

Browar zbynka


zbynekkk

Rekomendowane odpowiedzi

.....................................

Zrobić rurkę pod spotem to przypali tam maksymalnie..........................

No właśnie i to mi się nie podoba, potwierdzasz moje obawy. A może zrezygnować z filtra osadów gorących, przedłużyć fajkę wylewki prawie do dna. A filtrować tradycyjnie przez pieluchę przy opróżnianiu kadzi do fermentatora w którym schładzam brzeczkę?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie, bo ja używam wymiennika ( już dwóch) i powiem szczerze że dużo syfu zostaje mi w środku. Dlatego szukam rozwiązania tej patowej sytuacji. Twój pomysł z filtrem mi się podoba, a jak zostanie 2 litry na dole z osadami to zrobi się rezerwę i już problem z głowy.

Napisz tylko z czego zrobiłeś ten filtr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Filtr wykonałem z oplotu kwasoodpornego z jakiegoś przemysłowego węża 3/4 cala. Ale myślę że oplot ze zwykłego 1/2 cala węża też zda egzamin. Wszystko zależy od tego jaki i jak dużo mamy osadów gorących. Ostatnie warki dość długo gotuję i mam ładne przełomy, myślę że wykorzystanie odchmielacza do łapania tych osadów okaże się dobrym patentem. Owszem dookoła odchmielacza brzeczka wrze a w środku prawie martwa cisza, ale przelewająca się brzeczka wyrównuje temperaturę i zapewnia wymianę w środku odchmielacza. W czasie ostatniej warki najpierw luzem wsypałem chmiel a dopiero później włożyłem odchmielacz. Na koniec gotowania okazało się że prawie cały chmiel utknął w odchmielaczu. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odchmielacz nie do końca się sprawdził jako "łapacz" osadów gorących, bardzo szybko się zatkały jego drobne oczka i brzeczka przelewała się z powrotem do kadzi warzelnej. Oczywiście część osadów zostawała już w odchmielacz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może i tak, ale lubię wyzwania. Mam jeszcze w zanadrzu jeden pomysł i przy następnej warce go przetestuję. Myślę nad niedużym sitem umieszczonym nad odchmielaczem, takim co da się szybko i łatwo wyjąć, wyczyścić i włożyć z powrotem. pompka w trakcie warzenia będzie pobierała brzeczkę z dna kadzi i pompowała do sita. Myślę że większość osadów w ten sposób idzie wyłapać. Nie wiem tylko jaki będzie miało to wpływ na samą brzeczkę, bo z pewnością przy tej operacji nie da się uniknąć zwiększonego kontaktu brzeczki z powietrzem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może Cię zmartwię' date=' ale kadź osadowa (z zawirowaniem lub bez) to jedyny rozsądny sposób oddzielania osadów gorących.[/quote']

A co masz na myśli bez wirowania?

Zwykły zbiornik, np. z kega, do którego wybija się gorącą brzeczkę. Po kilkudziesięciu minutach cały syf opada na dno a klarowną brzeczkę można ściągnąć od góry.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Sterownik, to na pewno za dużo powiedziane. Jet to obudowa gdzie siedzą dwa dwukanałowe termometry każdy z timerem, dwoma alarmami temperaturowymi i czasowymi. Do tego dwa włączniki do uruchamiania pomp, włącznik grzałki w wymienniku, układ zabezpieczający przed włączeniem grzałki na sucho. No i parę zabezpieczeń z transformatorem bezpieczeństwa. Brakuje jeszcze termoregulatora do grzałki, na razie się łamię który wybrać.

Nie myślę bardzo automatyzować procesu, odebrało by mi to frajdę z warzenia, to tylko takie małe udogodnienia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

A ja byłem i browar Zbynka widziałem!!! A jak zobaczyłem to mi szczęka opadła. A i nie tylko po browarze.. piwniczkę też ma super...

Super przygotowane miejsce, a i kran podwójny pod ręką... :). Kurcze strasznie dużo będę musiał zrobić w tym moim garażu... oj dużo...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Ja też byłem u Zbynka i też widziałem jego browarek,a raczej browar :D. Rozwiązania technologiczne i zaplecze browaru rewelacyjne. A w piwniczce niejeden chciałby zamieszkać. Ten smak piw którymi się raczyłem do dziś pamiętam.

"PS" Jak ktoś czytał moje przywitanie na forum - właśnie o tym piwie mówiłem :) .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...
  • 11 miesięcy temu...
  • 11 miesięcy temu...

W końcu zebrałem się i posklejałem do kupy klimatyzowaną komorę. Wyposażyłem ją w system chłodzenia i grzania opartym na klimatyzatorze i dodatkowo w przewody grzewcze. Oraz lampę UV, zastanawiam się jeszcze nad lampą owadobójczą. http://www.piwo.org/...na-trzy-stozki/

http://www.piwo.org/...idok-od-srodka/ http://www.piwo.org/...-swoje-miejsce/

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.