Jump to content
zbynekkk

Browar zbynka

Recommended Posts

Witam

 

Od pewnego czasu, wrzucam do galerii fotki z postępów w budowie rimsa. A ponieważ wciąż jestem początkującym piwowarem z małymi doświadczeniami w warzeniu, bardzo proszę o cenne porady, sugestie, konstruktywna krytyka też mile widziana. Dziś zakończyłem prace przy kadzi warzelnej http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=lastup&cat=5&pos=2 czy taki odchmielacz w kadzi ma sens?

 

 

 

pozdrawiam zbynek

Edited by zbynekkk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze Zbynek gratuluje fachowej roboty. Szkoda ze nie jestes moim sasiadem, bo bys budowal dwa systemy: jeden dla mnie i jeden dla ciebie :) :)

 

normal_IMG_5370.JPG

Kosz na chmiel wyglada solidnie, chociasz mnie wystarczaja zwykle worki lynoliowe sprzedawane jako filter do farby.

 

normal_DSCN4614.JPG

 

Kadz zacierna. Nie jestem pewien czy potrzebujesz "regulacje poziomu". W czasie zacierania bedziesz przeciesz cyrkulowal brzeczke w ukladzie zamknietm, tzn poziom bedzie sie utrzymywal sam.

 

 

 

normal_DSCN4605.JPG

Kadz zacierna z deszczowka. Piekna rzecz, wyglada na solidna robote. Ja bym uzywal tej "deszczowki" do cyrkulowania brzeczki i do wysladzania.

 

 

normal_DSCN4593.JPG

Wymiennik ciepla. Piekna rzecz! :)

 

 

normal_DSCN4611.JPG

Caly system: wyglada naprawde dobrze, gratulacje Zbyszek! :)

Moim zdaniem latwiej by bylo to operowac (i taniej zbudowac) z jedna pompa, gdy wymiennik ciepla (z woda do wysladzania) jest podniesiony w gore. Ale w ten sposob, na jednym poziomie, bedzie dzialac dobrze z dwoma pompami.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites
....

Kosz na chmiel wyglada solidnie, chociasz mnie wystarczaja zwykle worki lynoliowe sprzedawane jako filter do farby.

...

Kadz zacierna. Nie jestem pewien czy potrzebujesz "regulacje poziomu". W czasie zacierania bedziesz przeciesz cyrkulowal brzeczke w ukladzie zamknietm, tzn poziom bedzie sie utrzymywal sam.

...

Kadz zacierna z deszczowka. Piekna rzecz, wyglada na solidna robote. Ja bym uzywal tej "deszczowki" do cyrkulowania brzeczki i do wysladzania.

...

Moim zdaniem latwiej by bylo to operowac (i taniej zbudowac) z jedna pompa, gdy wymiennik ciepla (z woda do wysladzania) jest podniesiony w gore. Ale w ten sposob, na jednym poziomie, bedzie dzialac dobrze z dwoma pompami.

Na początku mojej przygody z piwem też używałem worków dziś doszedłem do wniosku że lepiej jak chmiel pływa luźno w brzeczce, ale wówczas powstaje problem z oddzieleniem chmielin i tu pomyślałem o odchmielaczu.

 

Owszem przy cyrkulacji w obwodzie zamkniętym poziom zacieru nie powinien się zmienić, ale każda warka ma inny zasyp i różną ilość użytej wody a tym samym inny poziom powierzchni. Ponieważ na etapie zacierania, napowietrzanie brzeczki jest nie wskazane, wykonałem wylewkę z regulacją poziomu tak by pomiędzy wylewką a powierzchnią zacieru zachować jak najmniejszą odległość przy każdym zasypie.

 

Deszczownia ma zadanie równomierne zraszanie młuta, nie wiem czy to dobry pomysł by ją wykorzystać do cyrkulacji brzeczki, właśnie ze względu na zbytnie natlenienie.

 

Wciąż się łamię jedna, czy dwie pompy? Muszę się z tym przespać. :)

 

 

Mam jeszcze jeden problem: jak sprawnie oddzielić osady gorące w kadzi warzelnej? Skarpeta na wylewce załatwi sprawę? Jak myślicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam jeszcze jeden problem: jak sprawnie oddzielić osady gorące w kadzi warzelnej? Skarpeta na wylewce załatwi sprawę? Jak myślicie?

Zwykle robisz "whirpool" tzn zakrecasz brzeczke po gotowaniu i osady zbieraja ci sie w stozku na dnie kadzi warzelnej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W stożku na dnie i na środku. Tam mam właśnie koniec fajki od wylewki. A jest tam by odpompować prawie całą zawartość kega. I raczej tego nie zmienię. Muszę pomyśleć o jakiejś nakładce, coś w rodzaju filtra na fajkę, a może po postu założę kawałek oplotu z węza na końcówkę wylewki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na początku mojej przygody z piwem też używałem worków dziś doszedłem do wniosku że lepiej jak chmiel pływa luźno w brzeczce, ale wówczas powstaje problem z oddzieleniem chmielin i tu pomyślałem o odchmielaczu.

Słusznie.

 

A skoro masz pompę, to może do chłodzenia zrobisz immersion wrirlpool chiller opisany na www.mrmalty.com ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
...

A skoro masz pompę, to może do chłodzenia zrobisz immersion wrirlpool chiller opisany na www.mrmalty.com ?

Nie znam języka, a translator nie wiele mi pomógł. Co to takiego i z czym to się je?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coraz częściej zastanawiam się nad rozbudową swojego browaru, chciałbym Ci zadać trochę pytań (mam nadzieje, ze nie zbyt oczywistych:):

1) W jaki sposób filtruję się brzeczka w kadzi zacierno-filtracyjnej, przez sito? Czy filtracja nie stwarza problemów recyrkulacji (filtracja nadąża za pompą)??

2) Kadzie są izolowane wełną mineralną?

3) W jaki sposób jest grzana woda w wymienniku ciepła, elektrycznie? A jak będzie w kadzi zaciernej też elektrycznie, czy gazem?

4) Na wymiennik ciepła KEG 30l, raczej starczy? Do wymiany chyba to nie ma znaczenia, a na wysładzanie też.

Podoba mi się Twoja instalacja, chyba zacznę szukać kegów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Tak filtracja odbywa się przez sito. Jeśli filtrat nie nadąży napływać pod sito zawsze można zdławić przepływ przez zawór. Ale myślę że będzie to zbędne, bo sama pompka będzie wytwarzać pod sitem podciśnienie wspomagające filtrację.

2. Wszystkie zbiorniki są izolowane dwoma warstwami wełny mineralnej miękkiej grubości 5 cm, upchniętej do grubości 5 cm. Kadź warzelna i wymiennik na wysokości około 10 cm od dołu mają wełnę twardą żaroodporną.

3. Wymiennik będzie grzany taboretem gazowym, ale po dojściu do zadanej temperatury będzie wyłączany gaz a dalej temperaturę w wymienniku będzie utrzymywana za pomocą grzałki sterowanej termoregulatorem. Kadź zacierna nie jest bezpośrednio podgrzewana ani gazem ani prądem, brzęczka z kadzi wędruje do spirali w wymienniku i tam jest podgrzewana. Ciepłą wodę do kadzi zaciernej pobiera się z wymiennika.

4. Keg 30 na wymiennik wystarczy, ale jak ma się zamiar zacierać kilka warek jedna za drugą z zazębianiem się procesów może dojść do braku niezbędnej ilości wody.

 

 

Mam jeszcze wiele niewiadomych i tak naprawdę nie wiem jak całość zadziała, ale wszak nie chodzi o to by króliczka złapać, ale by go gonić.

Share this post


Link to post
Share on other sites
...

A skoro masz pompę' date=' to może do chłodzenia zrobisz immersion wrirlpool chiller opisany na www.mrmalty.com ?

Nie znam języka, a translator nie wiele mi pomógł. Co to takiego i z czym to się je?

Chłodnica zanurzeniowa, ale dodatkowo pompuje/recurkuluje się jej brzeczkę dodatkowym przewodem z obrotową końcówka, zeby powstał wir wewnątrz chłodnicy. podobno bardzo skuteczne i od razu robi whirlpool

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzięki za odpowiedź:)

Ad. 1 Czy takie sita trzeba samemu wykonywać? Czy są do nabycia gotowe?

Ad. 2 Chodziło mi o kadź warzelną:) ale rozumiem, że będzie grzana gazem, Grzałka podtrzymująca ciepło to grzała przepływowa? Ile ma wat?

W tym wątku było o immersion whirlpool chiller http://www.piwo.org/forum/t1353-Chlodnica-przeciwbiezna.html

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chłodnica zanurzeniowa, ale dodatkowo pompuje/recurkuluje się jej brzeczkę dodatkowym przewodem z obrotową końcówka, zeby powstał wir wewnątrz chłodnicy. podobno bardzo skuteczne i od razu robi whirlpool

Dokladnie taki sam effekt bys pewnie otrzymal ze zwykla chlodnica zanurzeniowa i recylkulacja brzeczki przez wlozenie w kadz warzelna koncowek rurek od pompy i skierowac je w przeciwnym kierunku. To by pewnie spowodowalo nawet lepszy whirpool plus moglbys wtedy utrzymac whirpool po schlodzeniu podczas usuwania brzeczki poprzez kranik.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites
.......

Chłodnica zanurzeniowa, ale dodatkowo pompuje/recurkuluje się jej brzeczkę dodatkowym przewodem z obrotową końcówka, zeby powstał wir wewnątrz chłodnicy. podobno bardzo skuteczne i od razu robi whirlpool

No i wszystko jasne, generalnie chodzi o to by powstał wir, równie dobrze można go wytworzyć za pomocą mieszadła mechanicznego.

Moja zanurzeniowa chłodnica schładza 20 litrową warkę do 19 stopni w 10- 15 minut, a jaki czas jest optymalny, wiem, jak najkrótszy. A jak to u Was wygląda?

Edited by zbynekkk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zbynekkk mam pytanie. Z czego zrobiłeś ten odchmielacz? Pytam bo pomysł bardzo mi się spodobał- coś podobnego też bym zastosował tylko że z mniejszą średnica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To dwa pierścienie z drutu 316, fi bodajże 6mm, połączone takimi samymi prętami w walec. Dno to krążek blachy perforowanej o otworach około 1mm a bok walca jest pokryty siatką szytą drutem kwasoodpornym chyba 0,3 mm. siatka ma oczko poniżej 1 mm. Wszystko wykonane ze stali kwasoodpornej chyba :) bo cześć materiałów pochodzi ze złomowisk. Ale magnes tego się nie ima i nie widać śladów korozji.

Edited by zbynekkk

Share this post


Link to post
Share on other sites
1. Tak filtracja odbywa się przez sito. Jeśli filtrat nie nadąży napływać pod sito zawsze można zdławić przepływ przez zawór. Ale myślę że będzie to zbędne, bo sama pompka będzie wytwarzać pod sitem podciśnienie wspomagające filtrację.

Czy takie sita by się nadały na filtracje?

http://www.allegro.pl/item857286062_sito_siatka_nierdzewna_filtr_oko0_10_duze_wymiary.html

http://www.allegro.pl/item866659360_siatka_nierdzewna_oko_0_2_lub_0_4_dowolny_wymiar.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli myślisz o sicie na dno kadzi zaciernej to moim zdaniem z małe oczka.

Ja w kadzi zaciernej sito wykonałem z blachy perforowanej o otworach nieco mniejszych od fi 2mm, ale widziałem sita wykonane z siatki ze stali kwasoodpornej o oczku 1*1mm i też zdawały egzamin. Ale, jeśli zdecydujesz się na sito z siatki, będziesz musiał na nią wykonać jakiś dzielony lub składany stelaż. Przy sicie z blachy perforowanej stelaż jest zbędny. Wystarczy wyciąć krążek pasujący na dno kega i opierający się o jego zwężenie, następnie przeciąć na pół i zszyć drutem tak by się dało złożyć w pół.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przeoczyłem

 

dzięki za odpowiedź:)

Ad. 1 Czy takie sita trzeba samemu wykonywać? Czy są do nabycia gotowe?

Ad. 2 Chodziło mi o kadź warzelną:) ale rozumiem, że będzie grzana gazem, Grzałka podtrzymująca ciepło to grzała przepływowa? Ile ma wat?

...

1. Blachę perforowaną kupuje się gotową, nie wyobrażam sobie wiercenia tylu otworów wiertłem fi 2mm w nierdzewce, problem tylko w tym że zwykle w hurtowniach nie chcą sprzedawać takich małych kawałków tylko całe arkusze. Ja znalazłem kawałek na złomowisku i od razu wiedziałem do czego mi się przyda :)

 

2. Kadź warzelna będzie grzana tylko gazem. Nie będę ryzykował przypalenia brzeczki na grzałce (na moje oko zbyt duża "gęstość mocy") Grzałka podtrzymująca ciepło w wymienniku to zwykła grzałka od termy o mocy 1800 wat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak sterujesz temperaturą zacierania? Zakupiłeś już jakiś sterownik??

Gdzie będzie czujnik temperatury w kotle zaciernym , czy może w wymienniku??

Pzdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze nie mam tego uściślonego na początek myślę przeprowadzić kilka prób, bo nie wiem jak się będzie zachowywał układ. Założenia są takie, w wymienniku, temperatura będzie utrzymywana na stałym ustawialnym poziomie za pomocą termoregulatora sterującego grzałką. Z niedużym gradientem temperatury w stosunku do temperatury zadanej w kadzi zaciernej. W sumie wydajność pompy zadecyduje o gradiencie temperatury w wymienniku względem kadzi zaciernej. Planuję to tak zrobić aby nie przekroczyć przyrostu temperatur w kadzi zaciernej, więcej jak 1 stopień na minutę. Natomiast czujnik temperatury brzęczki wypływającej z wymiennika pozwoli mi kontrolować jej temperaturę, myślę że nie powinna ona przekroczyć bezpiecznych 80 stopni. W całej instalacji planuję zainstalować pięć czujników pomiarowych: w wymienniku, w brzeczce wypływającej z wymiennika, w kadzi zaciernej, w kadzi warzelnej, no i ostatni w fermentatorze, w którym będzie się odbywało schładzanie brzeczki.

Edited by zbynekkk

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?pid=1911&fullsize=1

 

Pierwsze koty za płoty, pompki od pralek automatycznych niestety ale nie wytrzymują ciśnienia sieci wodociągowej. :/ Ale w sumie nie muszą :). drobna przeróbka i będzie ok. Termostat przy grzałce od typowej termy podgrzewa tylko do 72 °C, muszę go zastąpić czymś innym. Cyrkulacja brzeczki ok, gradient w granicach 3-4 °C , płynna regulacja strumienia za pomocą zaworu, pompce raczej to nie przeszkadzało. Nie długo pierwsza warka :D na nowym sprzęcie i w nowo wyremontowanym pomieszczeniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Elo :D

 

Zbynek gratuluje Ci super pomieszczenia do warzenia jak i konsekwencji w budowie RIMSA :) Koniecznie napisz kilka słów po warzeniu np. jakie napotkałeś problemy ....

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i pierwsza podwójna testowa warka na rimsie to już historia.:)

 

Zacieranie poszło bez problemów, przerwa w 50°C i 62°C nie wymagała podgrzewania w trakcie trwania, więc pompka nie miała co robić, odpoczywała. W przerwie 72°C była potrzeba kilkukrotnego włączania na chwilę obiegu przez wymiennik.

Wysładzanie poszło również sprawnie, po zgromadzeniu w kadzi warzelnej 24 litrów odebrałem jeszcze 15 litrów cieńkusza. Który miał posłużyć jako woda zacierna przy następnym zasypie. Ale, po opróżnieniu kadzi zaciernej i spłukaniu resztek zapomniałem zamknąć zawór spustowy i cieńkusz wylądował w kanale :) Więc następny zasyp poszedł na wodę. Przy drugim wysładzaniu trochę za dużo puściłem wody na złoże i w rezultacie miałem nadmiar brzęczki nie mieściła się w kadzi warzelnej, więc trochę dłużej pogotowałem przed chmieleniem i odparowałem z 7 litrów. :)

Niestety nie obyło się bez problemów, filtr osadów gorących okazał się być do d....... zatkał się i musiałem opróżniać kadź garnkiem i gorącą brzeczkę filtrować przez ręcznik.

Nie zawiodły pompki, potrafiły opróżnić jeden zbiornik do zera, napełniając drugi obok, pomimo że po drodze nie było żadnego zaworu kierunkowego. Zacierania odbyły się przy połowie możliwego zasypu w kadzi zaciernej, ciekawy jestem jak pójdzie z pełnym zasypem. Ogólnie jestem zadowolony z wyników. Muszę przerobić filtr osadów gorących. :/ Szukam pomysłu.

 

Wrzuciłem do galerii parę fotek z warzenia.

Edited by zbynekkk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nowy filtr http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?pid=2142&fullsize=1 zdał egzamin, ale sposób mocowania ( za wysoko) spowodował że w chwili gdy został odsłonięty przez brzeczkę układ się zapowietrzał i w kadzi pozostawało ponad dwa litry dobroci. Wniosek taki, że mam kadź warzelną do przeróbki. wspawam na dnie dodatkowy spust. A obecna wylewka posłuży tylko do napełniania kadzi, rozwiąże to również problem częściowego zapychania filtra osadów gorących od środka, pozostałościami z filtracji.

W czasie warzenia grodzisza wykorzystałem po raz pierwszy odchmielacz, http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=lastup&cat=10832&pos=28 powieszenie go tak by wystawał około 2 cm nad gotującą brzeczkę sprawia że działa jako dodatkowy "zbieracz" osadów gorących. Gotująca brzeczka pieni się i burzy dookoła niego i przelewa się do środka odchmielacza a wraz z nią wszystkie osady które jak raz już trafią do odchmielacza raczej nie mają szansy na jego opuszczenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też myślę nad podobnym filtrem, ale nie wiem czy by zdało to egzamin bo może przytkać i co potem? A z czego ten filtr zrobiony?

Zrobić rurkę pod spotem to przypali tam maksymalnie. Ja mam zawór z boku jak Ty, bez rurki z filtrem, i pod koniec przechylam co by resztę wyleciało (z tym że gorące i trza uważać).

 

Mam tez podobny odchmielacz, trochę mniejszy, ale tam to raczej się nie gotuje-na zewnątrz wrze a w środku nie, więc nie wiem jaki będzie sens to użytkować - wnet będą pijalne piwa więc i skosztuję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.