Jump to content
Łukasz

[WODA] Profile, modyfikacje, odwrócona osmoza itp.

Recommended Posts

W raporcie jest 258 jako twardość ogólna w mg/l CaCO3, a nie zasadowość w mg/l CaCO3, zasadowość (lub stężenie HCO3) nie jest znana, wobec czego RA nie można policzyć.

 

Fakt, źle spojrzałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W książce Johna Palmera o wodzie opisuje on ciekawy eksperyment: do 2 szklanek z ciepłą wodą dodajemy łyżeczkę siarczanu wapnia do jednej i chlorku wapnia do drugiej, następnie z tych szklanek zakrapiamy po kilka ml do szklanki z piwem, dzięki czemu możemy ocenić jak wpływają te chlorki np. na goryczkę. Nie próbowałem jeszcze ale mam taki zamiar.

Edited by Dario

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobrze by było to zrobić z wodą RO/zdemineralizowaną, co by w przypadku kranówy natywnie zawarte jony nie miały wpływu na wynik :D

 

Oczywiście masz rację.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobrze by było to zrobić z wodą RO/zdemineralizowaną, co by w przypadku kranówy natywnie zawarte jony nie miały wpływu na wynik :D

Jeżeli już wchodzimy w takie szczegóły to proszę nie zrównywać wody RO z demi/dest. Woda po instalacji RO (tak naprawdę to jest LPRO czyli niskociśnieniowa odwrócona osmoza lub inaczej nanofiltracja) zawiera wszystkie jony jednowartościowe wody wyjściowej (Na+, K+, Cl-) oraz także pewną ilość jonów o wyższej wartościowości czyli jej twardość nie wynosi 0 (zwykle około 1-2°dH, czyli ok 15-30ppm CaCO3).

A poza tym ilość jonów nawet w zwykłej kranówie dodana w ilości kilku ml do piwa w żaden sposób nie wpłynie na efekt wywołany dodatkiem względnie stężonego roztworu chlorku czy siarczanu wapnia.

Edited by JacekKocurek

Share this post


Link to post
Share on other sites

w takie szczegóły to proszę nie zrównywać wody RO z demi/dest

Nie kojarzę takowej próby.

A poza tym ilość jonów nawet w zwykłej kranówie dodana w ilości kilku ml do piwa w żaden sposób nie wpłynie na efekt wywołany dodatkiem względnie stężonego roztworu chlorku czy siarczanu wapnia.

Zapewne. Tylko mi bardziej chodziło o HCO3 i... różne smrodki (choćby chlor) z kranówy.

Edited by Mariusz_CH

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli w kranie jest na prawdę woda pitna to dodanie kilku jej mililitrów do 0,5l piwa nie będzie do odróżnienia od użycia wody preparowanej w ten czy inny sposób. A jony wodorowęglanowe to już w ogóle nie maja znaczenia, bo ich w piwie najwięcej jest z wysycenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Udało mi się dziś ustalić mniej więcej w Wodociągach, iż dla ujęcia Kielce-Białogon twardości przemijającej wody nie badają... jednakże z wiadomości Pani Kierownik wartość ta wynosi w granicach 50% ogólnej twardości. Udało się ustalić również pH wody. Można więc uznać, że parametry wody są następujące:

- twardość ogólna: 250-280 ppm

- twardość wodorowęglanowa: 125-140 ppm

- pH: 7,7 - 7,9

- Wapń: 90 mg/l

- Magnez: 8,5 mg/l

- Sód: 10 mg/l

- Potas: 1,2 mg/l

- Siarczany: 41,6 mg/l

- Chlorki: 27,9 mg/l

 

Czy mógłbym prosić o pomoc w ustaleniu ile czego dodać, aby otrzymać wodę odpowiednią do piw jasnych (lagerów) przy założeniu, że potrzeba w sumie 30L wody (15L zacieranie, 15L wysładzanie)?

 

Link do uzupełnionego kalkulatora: http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=XYXTXFZ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mówi się, że woda twarda jest lepsza do piw ciemnych, np. Stout, natomiast woda miękka jest lepsza do piw jasnych. Nie chodzi mi o profil idealny dla danego stylu, tylko bardziej o to, żebym mógł "coś poprawić" przy wodzie, aby lepiej nadawała się ogólnie do jasnych piw.

 

Jeżeli konieczny jest natomiast konkretny styl, to powiedzmy, że do Lagera wiedeńskiego i pilzneńskiego (są chyba wystarczająco różne).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mówi się, że woda twarda jest lepsza do piw ciemnych, np. Stout, natomiast woda miękka jest lepsza do piw jasnych.

 

Poniekąd. Są to ogólne stwierdzenia. Są wyjątki, np. Dortmundera robi się na wodzie twardej a jest jasny i do tego dolniak. Poza tym wodę przygotowuje się z uwzględnieniem słodów (czyt. EBC piwa) i wysokości goryczki (IBU). W tym temacie niewiele spraw jest "białych i czarnych".

Share this post


Link to post
Share on other sites

parametry wody są następujące:

- twardość ogólna: 250-280 ppm

- twardość wodorowęglanowa: 125-140 ppm

Tak tylko dla upewnienia: ppm czego? CaCO3? HCO3?

Share this post


Link to post
Share on other sites

parametry wody są następujące:

- twardość ogólna: 250-280 ppm

- twardość wodorowęglanowa: 125-140 ppm

Tak tylko dla upewnienia: ppm czego? CaCO3? HCO3?

Coś chyba mieszasz pojęcia - to nie ta jednostka.

To, o czym piszesz, podaje się np. przy "mg jak CaCO3", w ppm nie ma takiej potrzeby, skoro nawet wodociągi na stronie nie podają.. nawet na wiki piszą: "Gdy za skrótem ppm nie ma żadnych dodatkowych informacji, przyjmuje się, że mowa jest o ułamku molowym."

 

To jak z tymi parametrami np. pod Lagera Wiedeńskiego i Pilzneńskiego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Łukasz , to bardzo dobry temat. W Poznaniu nie narzekałem na wodę. Teraz mam wioskowy wodociąg i ciągłe problemy. Opiszę

całą historię wody ( ćwiczyłem tą z Biedronki i Carrefoura) bo te bolesne doświadczenia przydadzą się innym.

Doszedłem do wniosku , że najlepiej próbować "naprawić" to co leci z kranu.

Piwo na tej kranówce po nagazowaniu jest niepijalne (jasne , ciemne trochę lepiej).

Wyniki badania wody : pH 7,3

chlorki 9,2

siarczany <2,5

sód 30,9

żelazo <30 ( jkocurek podpowiadał mi że odpowiada za przyspieszone starzenie się piwa)

Pozostałe 20 pozycji w badaniu są nam nieprzydatne.

Sam zrobiłem badanie twardości : CaCO3 281mg/l

Trochę ćwiczyłem kalkulator którego link tu zamieściłeś, ale brak Ca i Mg nie wiem jak rozwiązać.

Wyliczyłem , że HCO3 mam 342,8 mg/l ( wpisuję bicarbonate)

Proszę o pomoc bo sezon tuż tuż...

Tomek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tomek,

 

nie wiem czy dobrze wyliczyłem wartości Ca i Mg, ale wg mnie będzie tak (korzystając ze wzoru: (Ca/20+Mg/12,1)*50=twardość):

 

Ca≈72,5 mg/l

Mg≈24,5 mg/l

Na=30,9 mg/l

Cl=9,2 mg/l

SO4=2mg/l

CaCO3=281 mg/l

pH=7,3

 

RA≈215 CaCO3

 

Z tego wychodzi, że Twój profil wody nadaje się bardziej do ciemnych stylów piwa. Jasne na nim średnio będą wychodzić. Trzeba by ją zmodyfikować pod konkretne piwo. Poziom żelaza mieć również wpływ na same drożdże.

Edited by lukaszr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za odpowiedź.

Podpowiedz jeżeli wiesz jaki poziom żelaza jest prawidłowy.

Myślę o zakupie filtra RO a chwilowo chciałbym obniżyć żelazo przez zmieszanie 1:1 z wodą butelkowaną.

Czy to dobry pomysł ?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zakup filtra RO jest super sprawą i naprawdę warto. Ja u siebie musiałem kupić, bo woda lecąca z kranu często jest brązowa. Na chwilę obecną mój filtr wstępny 20 mikronów wygląda tak, jak w załączniku (zdjęcie robione kilkanaście dni temu - filtr mam od końca czerwca/początku lipca).

 

Mieszanie z wodą z butelki jest średnio dobre, bo przeważnie woda ta jest wysoko-wodorowęglanowa i mija się to trochę z celem.

 

Może to zbędne pytanie, ale rozumiem, że wartość żelaza <30 jest w ug/l a nie w mg/l, bo normy dopuszczalne żelaza w wodzie pitnej to 0,2 mg/l.

1.jpg

Edited by lukaszr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co ze "spraw piwowarskich" usuwa filtr RO? Gdzieś o tym było na forum ale nie mogę znaleźć. Wiadomo, Ca i Mg, a co z Na, Sl, SO4 ?

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Usuwa od 92 do 98% (oczywiście wg producenta)

http://www.uzdatnianiewody.eu/osmoza-dom.php

 

Tu są trochę mniej optymistyczne dane (ale i dość stary artykuł):

http://www.msue.msu.edu/objects/content_revision/download.cfm/revision_id.499716/workspace_id.-4/01500611.html/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wojtek, chyba nie warto rozdzielać tego w tym przypadku na sprawy piwowarskie i "nie piwowarskie" skoro usuwa praktycznie wszystko.

RO.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm, teraz się zacząłem zastanawiać. Pytanie dotyczyło zestawu akwarystycznego RO, chyba w tych "pro" do domu są też inne membrany/filtr ?

Mam taki:

http://www.woda.com....a-akwarystyczna

To też usuwa prawie wszystko ?

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Usuwanie głównie dotyczy membrany osmotycznej więc to ona tutaj gra główne skrzypce. Możesz spokojnie założyć do robienia profilu wody tak jak ja - wszystko na 1 mg/l, a wodorowęglany na 10 mg/l (chociaż tutaj także mógłbym zrobić na 1 mg/l i niewiele by to zmieniło tak naprawdę).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...