Jump to content
Łukasz

[WODA] Profile, modyfikacje, odwrócona osmoza itp.

Recommended Posts

1 godzinę temu, Oleynick napisał:

Hej,

Zacznę od tego, że naprawdę próbowałem ale nie łapię się w tych raportach wody i tym jak to interpretować. Tutaj jest Raport z moich wodociągów. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć do
czego nadaje się taka woda? Zwykle warzę APA/AIPA/Pszeniczne, czasem jakiś Leżak. Zwykle 12-16 BLG. Czy mogę używać tej wody po przegotowaniu, czy lepiej zaopatrywać się w sklepie? Będę wdzięczny za pomoc 😃

Jak już @tibek zauważył w tym raporcie brakuje najważniejszych parametrów. Jak wodorowęglany/alkaliczność oraz wapń. Masz podane chlorki i siarczany, one trochę mówią. Chlorki masz poniżej progu wyczuwalności. Siarczany aby miały efekt musi być ich około 200ppm. Dopiero od takiego progu (przynajmniej wg literatury) jest wyczuwalny wpływ stosunku siarczanow do chlorków.

 

Parametr który mówi coś pośrednio to przewodność elektryczna. W zasadzie mówi o ilości jonów. Woda pitną powinna mieć wartość poniżej 1000 (tak pamiętam, mogę się mylić). Woda demineralizowana ma przewodność bliską zeru. Zatem wg tego raportu jesteś w 3/4 skali. W wodzie pitnej dominują głównie związki wapnia. Zatem obstawiam że Twoja woda jest średnio/twarda w kierunku twardej. To znowu korelacyjne związane jest z alkalicznością. Zatem obstawiam, że najlepsza wydajność jaka Ci na niej wyjdzie to będą piwa bursztynowe i lekko ciemne. Do piw jasnych jeżeli chcesz uzyskać lepszą wydajność możesz ją zmiękczyć, tym samym zmienić alkaliczniść.

 

Jeżeli znajdziesz chwilę czasu to zapraszam do lektury.

 

 

I na sam koniec. Woda w zdecydowanej większości przypadków ma dość mały wpływ na smak. W książkach zaznaczają, że pozwala robić piwo lepsze pod warunkiem, że już robisz je bardzo dobre. Są oczywiście wyjątki i skrajne przypadki. Wodę natomiast wg mnie opłaca się modyfikować bo delikatnie przekłada się to na wydajność, a niewiele wysiłku trzeba włożyć (ot choćby zakwaszenie) by pomóc enzymom. Mam nadzieję że pomogłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej, dostałem pełne raporty 😃

Wydaje mi się, że co nie co rozumiem ale... I tak czuję się zagubiony. Zawartość HCO3 to 372 * 61/50 ≈ 454?!!

Wiedziałem, że mam twardą wodę ale to wygląda na przegięcie. Jaki to może mieć wpływ na moje piwo? Chyba, że źle rozumiem lub źle liczę. Oby to było to. 

 

P.s. rozbawił mnie chloroform w wodzie. Już wiem dlaczego chce mi się spać po piwie :D

 

EDIT:
Nie, wróć... Pomyliłem alkaliczność z twardością. To nie wiem skąd wziąć alkaliczność / dwuwęglany z tego raportu. Da się w ogóle?

SB_52258_05_2019 Ostrów Wielkopolski WODKAN_2009.pdf SB_52261_05_2019 Ostrów Wielkopolski WODKAN_2009.pdf

Edited by Oleynick
Zdałem sobie sprawę z błędu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy może mi ktoś powiedzieć, czy warto się bawić z tą wodą?

529636961_Screenshot_20191117-143952_XodoDocs.thumb.jpg.4aeb1c57504ddbe8fac444ec70ba0efa.jpg

Mam dostęp do jeszcze innej, ze stacji uzdatniania wody - wizualnie wygląda o wiele lepiej, również smakuje, ale tą musiałbym wozić. Nie mogę znaleźć również analizy, a w/w posiadam w domu.

Aktualnie używam sklepowych w bańkach, lub filtruje w/w wodę dzbankiem Dafi, częściej jednak gotowce z racji braku czasu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

https://www.brewersfriend.com/water-chemistry/ wpisz te dane które masz i zobacz po 1. jaki profil jest 'zalecany' a potem zazaczaj sobie targety wody, no i patrz czy w coś idzie wycelować. Na twardszą wodę polecam Balanced profile II - jeśli będziesz blisko albo poniżej no to nie będzie problem - a jeśli masz biedronke w okolicy do oaza 5 litrów, jakieś 1,69zł i nada się spokojnie do większości piw - pils może nie, ale jasne powinny być lepsze niż na wodzie z kranu (jeśli jest twarda).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, chciałbym zrobić piwo w stylu NEIPA i wyczytałem że w tym stylu jest bardzo ważna woda dlatego potrzebuje pomocy .Badania które podałem w załączniku są jednymi jakie posiadam na te chwilę , były robione jakiś rok temu gdy wykryto bakterię ( teraz już jej nie ma ) . Generalnie moje pytanie sprowadza się do tego czy jest ktoś w stanie mi pomóc polepszyć skład wody na podstawie tych wyników czy pasuje zrobić jakieś nowe bardziej dokładne ( ewentualnie proszę o wymienienie jakie zrobić to zlęcę badanie i wtedy będzie można modyfikować skład wody ) . Generalnie woda ta jest jeszcze później zmiękczana i jest dosyć miękka .Może jakimś rozwiązaniem jest kupienie wody 5L ze sklepu i jej modyfikowanie ?  Z góry dzieki za pomoc .

Image-1.jpg

Edited by kaliszka

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, kaliszka napisał:

Witam, chciałbym zrobić piwo w stylu NEIPA i wyczytałem że w tym stylu jest bardzo ważna woda dlatego potrzebuje pomocy .Badania które podałem w załączniku są jednymi jakie posiadam na te chwilę , były robione jakiś rok temu gdy wykryto bakterię ( teraz już jej nie ma ) . Generalnie moje pytanie sprowadza się do tego czy jest ktoś w stanie mi pomóc polepszyć skład wody na podstawie tych wyników czy pasuje zrobić jakieś nowe bardziej dokładne ( ewentualnie proszę o wymienienie jakie zrobić to zlęcę badanie i wtedy będzie można modyfikować skład wody ) . Generalnie woda ta jest jeszcze później zmiękczana i jest dosyć miękka .Może jakimś rozwiązaniem jest kupienie wody 5L ze sklepu i jej modyfikowanie ?  Z góry dzieki za pomoc .

@kaliszka bardzo podobne pytanie było dosłownie kilka dni temu. Zerknij do poniższej odpowiedzi:

 

W przypadku Hazy IPA/Vermonta/New England jeżeli mocno zależy Ci na wodzie zacznij od wody RO. W wyższym wpisie będziesz miał link do tego jak to sobie policzyć.

 

W raporcie który wkleiłeś nie ma najważniejszych parametrów wymienionych bezpośrednio czyli wapnia i alkaliczności. Jest wymieniona twardość wody i przewodność. Obie wartości są wysokie, twardość blisko górnej granicy normy. To pozwala na założenie, że masz świetną wodę, ale do piw ciemnych albo bardzo ciemnych. Wysoka przewodność świadczy o dużej ilości jonów/minerałów. To czego jeszcze masz dużo, co może mieć wpływ na smak, to żelazo, przekracza ono 0.5 ppm. Zerknij na powyższy link i leć dalej za linkami, powinno się wszystko wyklarować.

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 godziny temu, DanielN napisał:

@kaliszka bardzo podobne pytanie było dosłownie kilka dni temu. Zerknij do poniższej odpowiedzi:

 

W przypadku Hazy IPA/Vermonta/New England jeżeli mocno zależy Ci na wodzie zacznij od wody RO. W wyższym wpisie będziesz miał link do tego jak to sobie policzyć.

 

W raporcie który wkleiłeś nie ma najważniejszych parametrów wymienionych bezpośrednio czyli wapnia i alkaliczności. Jest wymieniona twardość wody i przewodność. Obie wartości są wysokie, twardość blisko górnej granicy normy. To pozwala na założenie, że masz świetną wodę, ale do piw ciemnych albo bardzo ciemnych. Wysoka przewodność świadczy o dużej ilości jonów/minerałów. To czego jeszcze masz dużo, co może mieć wpływ na smak, to żelazo, przekracza ono 0.5 ppm. Zerknij na powyższy link i leć dalej za linkami, powinno się wszystko wyklarować.

Dzięki wielkie za odpowiedź , prześledziłem wszystkie wątki napisane przez Ciebie i zdecydowałem się na zakup systemu do odwróconej osmozy i poźniejsze modyfikowanie tejże wody , mam nadzieje że jakoś mi się to uda :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potrzebuję pomocy, bo już nie bardzo wiem jak mam traktować raport i wyniki. Dotychczas przez ponad 30 warek nie dbałem zbytnio o profil wody, ale chciałem przejść na wyższy poziom 😉

 

Ponieważ MPWiK w Krakowie nie podaje w swoim raporcie (https://wodociagi.krakow.pl/admin/files/Files/jaka_mam_wode/2019/wrzesienlistopad2019/komunikat_o_twardoci_wody.pdf) alkaliczności wody kupiłem zestaw Zooplus GH KH, aby ją zbadać.

 

Zbadałem sobie ją, ale żeby potwierdzić wiarygodność badania postanowiłem zmierzyć GH.

Dla ujęcia Raba mam podaną twardość GH = 123 mg CaCO3/l lub 6,9*n (stopni niemieckich). Ale zbadałem ją sobie i wyszło mi 13*n, czyli aż o 85% wyższa. Twardość węglanowa wyszła mi 8*n.

 

Przeprowadziłem te testy 4-krotnie, za każdym razem dostaję te same wyniki KH i GH.

 

Przetestowałem też na wodzie destylowanej, 1 kropla reagentu GH zabarwia 5ml wody destylowanej na bardzo lekki zielony kolor, zakładam więc, że woda ta ma 0*n twardości.

 

Przetestowałem też GH na wodzie surowej w 2-krotnej objętości i wyszło mi 25 kropel, a więc "dealnie 12,5 stopnia, co by tłumaczyło dlaczego miałem czasem wynik 12 a innym razem 13 kropli (dla 5 ml). Ten ostatni test pozwala mi wierzyć, że sam test jest ok (jeśli nie popełniam błędu logicznego to błąd pomiaru spada 2-krotnie).

 

Co o tym sądzicie? Czy w kalkulatorze https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/ ma sens użycie zmierzonych wartości GH i KH czy raczej wziąć te z raportu? Ostatecznie to chyba i tak ważne, co powie mi pasek pH, a kluczowe dla smaku będą miały siarczany i chlorany, które w raporcie już mam.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raporty zawierają wartości uśrednione i do tego z kiedyśtam (wg nazw w linku 09/10 2019), przez co są mało wiarygodne. W Krakowie masz zapewne wodę z Wisły, czyli podlegają sezonowym wachaniom (i tak pewnie mniejszym niż w Wawie czy Gdańsku :)) Im jest zimniej, tym większa rozpuszczalność CO2 w wodzie, im więcej CO2 w wodzie, tym więcej wodorowęglanów i wyższa twardość alkaliczna.

Kalkulator gorąco polecam, chociaż z GH/KH nie testowałem (ale liczę w nim dodatek soli do wody RO).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...