Jump to content
Łukasz

[WODA] Profile, modyfikacje, odwrócona osmoza itp.

Recommended Posts

1 godzinę temu, Oleynick napisał:

Hej,

Zacznę od tego, że naprawdę próbowałem ale nie łapię się w tych raportach wody i tym jak to interpretować. Tutaj jest Raport z moich wodociągów. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć do
czego nadaje się taka woda? Zwykle warzę APA/AIPA/Pszeniczne, czasem jakiś Leżak. Zwykle 12-16 BLG. Czy mogę używać tej wody po przegotowaniu, czy lepiej zaopatrywać się w sklepie? Będę wdzięczny za pomoc 😃

Jak już @tibek zauważył w tym raporcie brakuje najważniejszych parametrów. Jak wodorowęglany/alkaliczność oraz wapń. Masz podane chlorki i siarczany, one trochę mówią. Chlorki masz poniżej progu wyczuwalności. Siarczany aby miały efekt musi być ich około 200ppm. Dopiero od takiego progu (przynajmniej wg literatury) jest wyczuwalny wpływ stosunku siarczanow do chlorków.

 

Parametr który mówi coś pośrednio to przewodność elektryczna. W zasadzie mówi o ilości jonów. Woda pitną powinna mieć wartość poniżej 1000 (tak pamiętam, mogę się mylić). Woda demineralizowana ma przewodność bliską zeru. Zatem wg tego raportu jesteś w 3/4 skali. W wodzie pitnej dominują głównie związki wapnia. Zatem obstawiam że Twoja woda jest średnio/twarda w kierunku twardej. To znowu korelacyjne związane jest z alkalicznością. Zatem obstawiam, że najlepsza wydajność jaka Ci na niej wyjdzie to będą piwa bursztynowe i lekko ciemne. Do piw jasnych jeżeli chcesz uzyskać lepszą wydajność możesz ją zmiękczyć, tym samym zmienić alkaliczniść.

 

Jeżeli znajdziesz chwilę czasu to zapraszam do lektury.

 

 

I na sam koniec. Woda w zdecydowanej większości przypadków ma dość mały wpływ na smak. W książkach zaznaczają, że pozwala robić piwo lepsze pod warunkiem, że już robisz je bardzo dobre. Są oczywiście wyjątki i skrajne przypadki. Wodę natomiast wg mnie opłaca się modyfikować bo delikatnie przekłada się to na wydajność, a niewiele wysiłku trzeba włożyć (ot choćby zakwaszenie) by pomóc enzymom. Mam nadzieję że pomogłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej, dostałem pełne raporty 😃

Wydaje mi się, że co nie co rozumiem ale... I tak czuję się zagubiony. Zawartość HCO3 to 372 * 61/50 ≈ 454?!!

Wiedziałem, że mam twardą wodę ale to wygląda na przegięcie. Jaki to może mieć wpływ na moje piwo? Chyba, że źle rozumiem lub źle liczę. Oby to było to. 

 

P.s. rozbawił mnie chloroform w wodzie. Już wiem dlaczego chce mi się spać po piwie :D

 

EDIT:
Nie, wróć... Pomyliłem alkaliczność z twardością. To nie wiem skąd wziąć alkaliczność / dwuwęglany z tego raportu. Da się w ogóle?

SB_52258_05_2019 Ostrów Wielkopolski WODKAN_2009.pdf SB_52261_05_2019 Ostrów Wielkopolski WODKAN_2009.pdf

Edited by Oleynick
Zdałem sobie sprawę z błędu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...