Jump to content
Łukasz

[WODA] Profile, modyfikacje, odwrócona osmoza itp.

Recommended Posts

Panowie, bazując na waszym doświadczeniu jaką wode kupną polecacie do pilsów ? Pytam bo mam wodę dosc twardą ( 18 st niemieckie , twardość weglanowa 174 i twardosc ogólna 326 ), a nie chce kupować narazie filtrów RO. Mam gips  wiec ewentualnie podbije sobie siarczany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do pilsa to chyba demineralizowaną. Do tego kranówkę przegotuj i zlej znad tego co się wytrąci. Wymieszać pół na pół. Ja tak wrocławską kranówkę przerobiłem pod pilsa. Dalej ma więcej wszystkiego niż oryginalna z Pilzna, ale tamta to nie ma prawie nic, a już i tak kalkulator ostrzega o niskiej zawartości wapnia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co pamiętam to Tumek z Browar Gdynia kupował źródlaną z Tesco bo jest najbardziej miękka z tych do kupienia w sklepach.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Do pilsa to chyba demineralizowaną. Do tego kranówkę przegotuj i zlej znad tego co się wytrąci. Wymieszać pół na pół. Ja tak wrocławską kranówkę przerobiłem pod pilsa. Dalej ma więcej wszystkiego niż oryginalna z Pilzna, ale tamta to nie ma prawie nic, a już i tak kalkulator ostrzega o niskiej zawartości wapnia.
Ja zrobiłem bardzo dobrego Pilsa na 100% wodzie RO. Nie ma co patrzeć, że kalkulator krzyczy o małą ilość Ca. Wystarczają ilość minerałów jest wypłukiwana ze słodu.

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 24.01.2018 o 12:19, Zohan napisał:

Z tego co pamiętam to Tumek z Browar Gdynia kupował źródlaną z Tesco bo jest najbardziej miękka z tych do kupienia w sklepach.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dokładnie Tesco Value jest chyba najmniej zmineralizowana i też na niej warze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam! Dopiero zaczynam z tematem modyfikacji wody dlatego byłbym wdzięczny za kilka porad weteranów. Chcę uważyć NEIPA, gdzie zalecana jest woda o stosunku 2:1 chlorków do siarczanów (odwrotnie niż w przyadku b. chmielowych piw typu Westo Coast IPA). W przypadku mojej wody stosunek jest praktycznie 1:1 (chlorki 1,63 mmol/l, siarczany 1,75 mmol/l - niestety wartosci podane są tylko w tej jednostce).

 

Zakupiłem ostatnio chlorek wapnia 33% w wersji ciekłej (nie mam pojęcia czy występuje  w innej postaci). Czy znacie jakieś przydatne narzędzia bądź możecie bezpośrednio doradzić jak uzyskać stosunek 2:1 chlorków do siarczanów? Zywkle startuję z 18 l wody i wysładzam ok 6 litrami.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chlorek wapnia występuje też w formie płatków.

 

Najłatwiej przeliczyć korzystając z kalkulatorów np na stronie brewersfriend.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Twardość ogólna 182

wg wiki
https://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody
Na twardość składają się dwa jony: Ca i Mg, możemy wyliczyć ich orientacyjną zawartość używając wzoru:

(Ca (ppm)/20 + Mg (ppm)/12.1) x 50 = Twardość jako CaCO3

magnez masz 5,6, czyli wychodzi 23 z twardości ogólnej daje magnez, reszta to wapń czyli 182-23=159
159/50*20=
wapn= 63,6
magnez 5,6
sód 14
chlorki 19
siarczany 30

 

Ogólnie daje to dość miękką wodę. Wapń zalecane minimum to 50 (pomijając szczególne przypadki), chlorki i siarczany również wpływ mają w stężeniu powyżej 50ppm, magnez i sód pomijalne.

Nie masz podanej alkaliczności rezydualnej/dwuwęglanów, co mówi nam o "buforze wody", ale strzelam że jest raczej niska.

Dobra woda do modyfikacji i do lekkich jasnych piw. Przy ciemnych będzie wychodzić kwaśność od słodów palonych. Bardzo fajna do modyfikacji IMO.

 

Pozdrawiam i polecam

https://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, bart3q napisał:

Twardość ogólna 182

wg wiki
https://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody
Na twardość składają się dwa jony: Ca i Mg, możemy wyliczyć ich orientacyjną zawartość używając wzoru:

(Ca (ppm)/20 + Mg (ppm)/12.1) x 50 = Twardość jako CaCO3

magnez masz 5,6, czyli wychodzi 23 z twardości ogólnej daje magnez, reszta to wapń czyli 182-23=159
159/50*20=
wapn= 63,6
magnez 5,6
sód 14
chlorki 19
siarczany 30

 

Ogólnie daje to dość miękką wodę. Wapń zalecane minimum to 50 (pomijając szczególne przypadki), chlorki i siarczany również wpływ mają w stężeniu powyżej 50ppm, magnez i sód pomijalne.

Nie masz podanej alkaliczności rezydualnej/dwuwęglanów, co mówi nam o "buforze wody", ale strzelam że jest raczej niska.

Dobra woda do modyfikacji i do lekkich jasnych piw. Przy ciemnych będzie wychodzić kwaśność od słodów palonych. Bardzo fajna do modyfikacji IMO.

 

Pozdrawiam i polecam

https://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody

 

Dzięki bardzo za wyczerpującą wypowiedź. Dzięki bardzo za podeslanie linku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć opierając się na tym raporcie: http://www.tw.tarnow.pl/jakosc-wody/209-wyniki-badan-2019-02-18

uśredniłem wartości dla trzech ujęć i wyszło mi coś takiego:

226,33 twardość w mg CaCO3/l  (uśrednione)

7,47    Ph (uśrednione)

24,62 Chlorki(Cl-) (uśrednione)

37,67 Siarczany(SO42-) (uśrednione)

11,33 Magnez (uśrednione)

13,63 Sód  (uśrednione)

71,80 CaCO3 (ppm) (wyliczone)

276,12 HCO3- (wyliczone) (Aż takie wysokie? Może się w czymś pomyliłem?)

 

 

  1. czego najlepiej dosypać by dojść do profilu przyjaznego NEIPA?
    1. Myślałem o dosypaniu 2g CaCl by podbić chlorki do siarczanów do stosunku 76:38,  CaCl będzie wówczas wynosić: 99
  2. Jestem zaskoczony wysokim HCO3- Czy powinienem to jakoś zbijać?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A dlaczego uśredniłeś ?

Średnio, to jak idę z psem, mamy po dwie łapy i nogę.

 

Jedno ujęcie wody zaopatruje w nią kilka dzielnic.

Dowiedz się w wodociągach, z którego masz Ty.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio też patrzyłem na profil wody bo moje jasne piwa z dużą ilością chmielu miały nieprzyjemną goryczkę (czasami na goryczkę wsypywałem tylko symboliczne 10g) i myślę że to własnie przez dużą zawartość HCO3, ok 230.

HCO3 można zbić przez dodanie wapna palonego ale przez to wzrośnie dużo zawartość Ca, więc kolejnym krokiem było by przegotowanie całej wody(nawet kilkukrotnie bo tego Ca będzie dosyć sporo) żeby wytrąciło się Ca.

Jakoś nie jestem przekonany do zabawy z wapnem palonym i szkoda mi czasu na kilkukrotne gotowanie kilkunastu litrów wody i czekanie na wytrącenie wapna.

Najlepszym sposobem będzie więc zmienić wodę :) Jak będę warzył kolejne jasne mocno chmielone to po prostu kupię wodę demineralizowaną w baniakach i będę dodawał to co trzeba, w ten sposób na pewno dużo czasu i pracy zaoszczędzę :) 

 

jak znasz już profil wody to powprowadzaj wszystko do https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/ i ustaw wzorcowy profil, dalej możesz zobaczyć co i ile musisz tego dodać żeby woda była odpowiednia do danego stylu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć,
 
Nie spodziewałem się, że największą bolączką piwa będzie woda, ale człowiek uczy się całe życie. Okazało się, że Viessmann Aquahome /zmiękczacz wody/ jest przyczyną niepowodzeń. I tak doszedłem do momentu, gdy chciałbym zacząć zabawę z modyfikacją wody. Obecnie wygląda to tak:
 
  1. Przyłącze wody - Viessmann Aquahome - Filtr wody Hidrotek który pracuje na bazie nanofiltracji.
 
Aquahome, przez zastosowane sole do zmiękczania, wyrzuca wapń ze składu wody. Nanofiltracja prawdopodobnie usuwa jony dwuwartościowe, metale ciężkie, bakterie itp.
 
Na pewno ta woda bez modyfikacji się nie nadaje do warzenia. Mam dwa pytania:
 
  1. Czy bawić się w zmianę składu tejże wody i jakie wartości przyjąć do kalkulatora na brewersfriend.com/ ?
  2. Czy kupić wodę w markecie i z nią walczyć?
 
Dziękuję za pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Jancewicz napisał:

 

A co konkretnie powodował?

 

W skrócie: zmiękczacz poprzez swoje działanie wrzucał sporo sodu do wody, wypychał z niej wapń. Aromat chmielowy uciekał po tygodniu, goryczka szła w nieprzyjemną stronę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, tibek napisał:

Uciekający aromat chmielowy to raczej kwestia utleniania. Witaminka C na to pomaga.

 

 

To nie wina utlenienia. 

Nie należy stosować wody ze zmiękczacza, którego działanie bazuje na soli - tak jak mój Viessmann Aquahome.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej,

Zacznę od tego, że naprawdę próbowałem ale nie łapię się w tych raportach wody i tym jak to interpretować. Tutaj jest Raport z moich wodociągów. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć do
czego nadaje się taka woda? Zwykle warzę APA/AIPA/Pszeniczne, czasem jakiś Leżak. Zwykle 12-16 BLG. Czy mogę używać tej wody po przegotowaniu, czy lepiej zaopatrywać się w sklepie? Będę wdzięczny za pomoc 😃

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 godzin temu, DR A. GUN napisał:

 

To nie wina utlenienia. 

Nie należy stosować wody ze zmiękczacza, którego działanie bazuje na soli - tak jak mój Viessmann Aquahome.

Skąd penwość, że to nie utlenienie?

Ile tego sodu wprowadza Twój zmiękczacz? Gdzie znalazłeś, że nadmiar sodu powoduje szybsze uciekanie aromatu chmielu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Oleynick napisał:

Tutaj jest Raport z moich wodociągów. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć do
czego nadaje się taka woda?

Raporty standardowo robione przez wodociągi średnio się nadają do naszych potrzeb. Napisz do nich, czy badają też wapń, magnez, wodorowęglany, to będzie można coś powiedzieć. Bez tego tylko pozycja 13. i 14. (siarczany i chlorki) jest przydatna piwowarsko, ale też w ograniczonym zakresie (stosunek siarczanów do chlorków 4:1, teoretycznie mocno akcentujące goryczkę).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...