Skocz do zawartości

[WODA] Profile, modyfikacje, odwrócona osmoza itp.


Łukasz

Rekomendowane odpowiedzi

34 minuty temu, tmk1 napisał:

Witam sobie,

 

Pytanko - ile kwasu mlekowego 80% powinienem dodać do 10 litrów wody do wysładzania o pH równym 7.7, żeby obniżyć powiedzmy do 5.4? Wg kalkulatora brewers friend jest napisane, że 5.12 ml i nie wiem czy gdzieś babola nie popełniłem... 

 

Prośba o weryfikacje

Ogólnie jest ok. Ja daje na 5l 1,5ml by zejść do pH 6.0 przy wysładzaniu więc możliwe (wodę mam podobną). 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, tmk1 napisał:

Witam sobie,

 

Pytanko - ile kwasu mlekowego 80% powinienem dodać do 10 litrów wody do wysładzania o pH równym 7.7, żeby obniżyć powiedzmy do 5.4? Wg kalkulatora brewers friend jest napisane, że 5.12 ml i nie wiem czy gdzieś babola nie popełniłem... 

 

Prośba o weryfikacje

@tmk1 samo pH wody to za mało, by można było wyliczyć potrzebną ilość kwasu. Musisz znać alkaliczność swojej wody (od biedy jej twardość i zrobić pewne założenia). Skoro użyłeś kalkulatora, na który się powołałeś to musiałeś, któreś z powyższych wartości wprowadzić. Więc powinno się wszystko zgadzać. Taka ilość kwasu jak Ci wyszła z kalkulatora odpowiada wodzie dość alkalicznej (dużo węglanów/wodorowęglanów)

 

Możesz też łatwo sprawdzić czy wynik jest poprawny. Po prostu dodaj taką ilość kwasu jaka Ci wyszła do wody. Wymieszaj, poczekaj 10 minut by przereagowało i sprawdź paskiem do pomiaru pH czy się zgadza. Jeżeli będzie za kwaśno to dolej wody. Jak za alkalicznie, co do docelowego wyniku, do dodaj trochę kwasu. Serio nie musisz trafić w punkt, paski są do tego celu w zupełności wystarczające.

 

Jest też bardzo prosty sposób, by ustalić pH wody do wymaganego poziomu, coś w rodzaju miareczkowania. Do wiadra wlej 10 litrów wody, by potem mieć łatwe odniesienie i przeliczenia. Dodajesz po jednym mililitrze kwasu, dokładnie mieszasz i po 10-15 minutach (czas jest potrzebny, by w znacznej większości przereagowało) sprawdzasz paskiem pH. Powtarzasz powyższe, aż trafisz w docelowe pH. Sumujesz ilość kwasu i zapisujesz ten wynik. Jeżeli masz, te same źródło wody, to ta ilość kwasu będzie Ci towarzyszyła przy Twoich warkach przez długi czas. Potem tylko skalujesz w zależności od ilości docelowej wody.

 

Jeżeli wiesz, że masz wodę twardą to możesz od razu zacząć od 3-4 ml kwasu, by szybciej uzyskać wynik. Przy zbliżaniu się do wartości, zamiast 1 ml dodajesz 0.5 ml, by nie przestrzelić. By dokładnie odmierzać ilość kwasu w aptece kup strzykawkę 2 ml, strzykawki z PP są odporne na kwas mlekowy i ortofosforowy.

 

Tutaj mała uwaga, jeżeli Twoje ujęcie wody, to studnia głębinowa, to parametry wody mało się zmieniają w przeciągu roku. Jednakże jeżeli woda pitna pochodzi z wód gruntowych (np. ujęcie w rzekach), wtedy możesz mieć większe zmiany parametrów (przykładowo spowodowane przez wiosenne roztopy), które mogą już w lekki sposób wpływać na ilość kwasu do korekty (będą to raczej nieznaczne ilości). Nie ma też z tym biedy, możesz zmierzyć raz na jakiś czas paskiem i delikatnie skorygować (dolewając w zależności od potrzeby wody lub kwasu).

 

Jak znajdziesz czas zerknij na ten wpis, powinien Ci pomóc ze zrozumieniem tematu w wody w naszym hobby.

 

Edytowane przez DanielN
LIterówki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przypomniało mi się że w domu mam akwarystyczne kropelkowe testy do wody i po dokonaniu pomiarów wyszło że :

 

Ph - 7.5

Gh- 11

Kh - 8 

 

Można coś wywnioskować  jaka to woda ? Do których piw się bardziej nadaje ? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

36 minut temu, witur napisał:

Można coś wywnioskować  jaka to woda ? Do których piw się bardziej nadaje ? 

Wejdź na stronę https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/

i tam w sekcji Source Water wybierz raport GH+KH

Jeszcze musisz zmienić na stopnie niemieckie dH bo te wartości które podałeś chyba są w stopniach niemieckich właśnie 

bf.png.c68a4fb2ce077e79b0aa62fcf9280191.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, witur napisał:

Przypomniało mi się że w domu mam akwarystyczne kropelkowe testy do wody i po dokonaniu pomiarów wyszło że :

 

Ph - 7.5

Gh- 11

Kh - 8 

 

Można coś wywnioskować  jaka to woda ? Do których piw się bardziej nadaje ? 

@witur powyżej @anatom dał Ci link do kalkulatora. Ze swojej strony mogę Ci powiedzieć, że masz wodę średnio twardą, jak obniżysz 1 stopnień, to będzie to górna granica wody miękkiej. Twardość węglanowa KH, jest na podobnym poziomie, co przy wodzie spożywczej/pitnej jest normalne. Ta woda w zasadzie nie będzie wymagała zakwaszania do piw jasnych i bursztynowo-jasnych. Przy takich piwach współczynnik pH zacieru powinien Ci wpadać w optimum. Przy piwach bardzo jasnych, można się pokusić o lekkie rozcieńczenie wodą demineralizowaną. Twoja woda jest dość łatwa w modyfikacji. Kalkulator, który podlinkował @anatom wyliczył, że masz trochę powyżej 50 mg/l wapnia, więc jest super również do wysładzania, co najwyżej do tego celu dodać małej korekty kwasem (ale to już sobie policzysz kalkulatorem).

I na koniec. Wartości, które wyliczył kalkulator są tylko przybliżeniem, bo na podstawie KH i GH nie jesteś w stanie wyliczyć określić jednoznacznie ile wapnia i magnezu jest w wodzie. W pełnym raporcie te wartości mogą lekko odbiegać od wyliczonych, wg mnie nie takie odchyłki nie mają praktycznie żadnego znaczenia. Jeżeli w przyszłości zechcesz modyfikować wodę pod konkretne style (a najlepiej pod swoje upodobania), to możesz założyć, że chlorki i siarczany też są na niskim poziomie. Rzadko się zdarza, by przy wodzie z wodociągów było inaczej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli było gdzieś to sorry. 

Czy można jakiś obliczyć z innych danych zawartość wodoroweglanów w wodzie? 

Mój MPWiK nie bada tego i pojęcia nie mają ile tego jest. Ewentualnie jakąś średnia przyjąć żeby zera w Beersmith nie zostawiać. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, DanielN napisał:

@witur powyżej @anatom dał Ci link do kalkulatora. Ze swojej strony mogę Ci powiedzieć, że masz wodę średnio twardą, jak obniżysz 1 stopnień, to będzie to górna granica wody miękkiej. Twardość węglanowa KH, jest na podobnym poziomie, co przy wodzie spożywczej/pitnej jest normalne. Ta woda w zasadzie nie będzie wymagała zakwaszania do piw jasnych i bursztynowo-jasnych. Przy takich piwach współczynnik pH zacieru powinien Ci wpadać w optimum. Przy piwach bardzo jasnych, można się pokusić o lekkie rozcieńczenie wodą demineralizowaną. Twoja woda jest dość łatwa w modyfikacji. Kalkulator, który podlinkował @anatom wyliczył, że masz trochę powyżej 50 mg/l wapnia, więc jest super również do wysładzania, co najwyżej do tego celu dodać małej korekty kwasem (ale to już sobie policzysz kalkulatorem).

I na koniec. Wartości, które wyliczył kalkulator są tylko przybliżeniem, bo na podstawie KH i GH nie jesteś w stanie wyliczyć określić jednoznacznie ile wapnia i magnezu jest w wodzie. W pełnym raporcie te wartości mogą lekko odbiegać od wyliczonych, wg mnie nie takie odchyłki nie mają praktycznie żadnego znaczenia. Jeżeli w przyszłości zechcesz modyfikować wodę pod konkretne style (a najlepiej pod swoje upodobania), to możesz założyć, że chlorki i siarczany też są na niskim poziomie. Rzadko się zdarza, by przy wodzie z wodociągów było inaczej.

 

 

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź , właśnie próbuję rozgryźć ten kalkulator  :/  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, witur napisał:

 

 

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź , właśnie próbuję rozgryźć ten kalkulator  :/  

Jakiś czas temu napisałem jak się nim posługiwać. Opis jest bliżej końca tego wpisu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, kris2682 napisał:

Jeśli było gdzieś to sorry. 

Czy można jakiś obliczyć z innych danych zawartość wodoroweglanów w wodzie? 

Mój MPWiK nie bada tego i pojęcia nie mają ile tego jest. Ewentualnie jakąś średnia przyjąć żeby zera w Beersmith nie zostawiać. 

Będzie to trudne. Twardość wody to suma stężeń kationów metali, w wodzie pitnej będzie to głównie wapń i magnez.  Alkaliczność natomiast budują węglany. Jony budujące twardość wody budują również jej alkaliczność, np: CaCO3, MgCO3.
Do moich celów wystarczają mi akwarystyczne testy kropelkowe KH/GH, wg mnie, do piwowarstwa dają wystarczającą poprawność. Ale też nie trzeba na nie wydawać pieniędzy. Możesz przecież zrobić pewne założenia. Zawsze w raportach podawana jest twardość. Alkaliczność w wodzie na skutek ciągu przyczynowo skutkowego będzie najczęściej niższa aniżeli jej twardość. Załóż na starcie, że alkaliczność masz na poziomie 60-80% twardości wody. Wprowadź to w kalkulator, przejdź w kalkulatorze na zakwaszanie wody i zobacz ile Ci tam tego wyliczyło. Zakwaś wodę i sprawdź czy się zgadza to co podał kalkulator z odczytem. Jeżeli na niskie pH to trzeba założyć mniejszą alkaliczność, jeżeli za wysokie to zakładana alkaliczność była za niska. Przy wodzie pitnej z wodociągów powinno to działać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Chciałbym zacząć modyfikować wodę pod konkretny styl. Parametry mojej wody to:

Wapń: 18,00 ppm

Siarczany: 26,00 ppm

Magnez: 5,60 ppm

Chlorki: 8,00 ppm

Sód: 9,70 ppm

Wodorowęglany: 78,00 ppm

Alkaliczność jako CaCO3: 64 ppm

Twardość jako CaCO3: 16 ppm

Alkaliczność rezydualna jako CaCO3: 48 ppm

PH: 6,60

Wiem, że do jasnych lagerów jest to dosyć dobra woda, lecz do innych styli już nie bardzo. I tu rodzi się mój problem. Do obliczeń ilości konkretnych dodatków użyłem kalkulatora brewersfriend oraz programu BeerSmith. Jednak wyniki końcowe uzyskane z nich bardzo od siebie odbiegają.

Przykładowo dodaję 5g gipsu i 5 ml chlorku wapnia i otrzymuję takie wyniki:

BeerSmith

beersmith.thumb.png.cebeeea51fe589bfd6456a82cc6a7b82.png

I brewersfriend

brewersfriend.thumb.png.6b24d6991eff643359940b201a7a79e0.png

I sam już nie wiem, czy coś źle zaznaczam, czy aplikacje inaczej liczą. Bardzo proszę o pomoc w wyjaśnieniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Kranowa nie wystarcza do wiedeńskiego  ?

 

Generalnie,  jak nie masz soli szukaj takiej, która ma co najmniej 50ppm Ca i przewagę chlorków nad siarczanami 2:1 albo więcej - byle nie były to ilości homeopatyczne (np 9 do 4 ppm)

Ale raczej bez chlorku wapnia sie nie obędzie.

Ja dla pilsów kupuję Kroplę Beskidu, albo Mama i Ja i zadaję odpowiednią ilość soli

Edytowane przez fotohobby
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Hej,

 

Czy ktoś by mi mógł pomóc w zmodyfikowaniu wody do NEIPY (zestaw z homebrewing na 20 litrów).

 

Poniżej linki do raportów (ZUW Raba):

https://wodociagi.krakow.pl/jakosc-wody/jaka-mam-wode/komunikat-o-twardosci-wody.html

https://wodociagi.krakow.pl/jakosc-wody/jaka-mam-wode/komunikat-o-jakosci-wody.html

 

Z tego co widzę dosyć wysokie PH (8) oraz miękka woda 7ºN.

Czy ktoś by mi doradził ile, czego i w jakim momencie mam dodać do 20 litrów NEIPy ? wartości jakieś uśrednione.

Mam do dyspozycji gips piwowarski oraz to co w kuchni (sól ?).

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Cześć. Ostatnimi czasy znajomy zainstalował mi filtr odwróconej osmozy. Oprócz filtrów oczyszczających i samego filtra osmotycznego w zestawie jest jeszcze filtr węglowy i mineralizujący. Mam możliwość pobierania wody:

a. Po osmozie, filtrze węglowym i mineralizacyjnym

b. Po osmozie i filtrze węglowym 

c. Po samej osmozie 

Jak myślicie? Która pobierać ? Skłaniam się do opcji B lub C. Chciałbym modyfikować profil zgodnie z Brewersfriend. Nie wiem ile minerałów daje filtr mineralizacyjny (ponoć dodaje wapnia , magnezu, potasu i sodu ale nie wiem w jakich ilościach). Filtr węglowy ponoć nic nie dodaje ale „uszlachetnia” smak wody. Woda po samej osmozie to woda wata - laboratoryjna. Ciekaw jest waszej opinii. Wasze zdrówko 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Woda po osmozie w ogóle nie powinna być spożywana jako woda do picia. O ile pamiętam,  to mineralizator i tak niewiele minerałów wprowadzał. Jak chciałem budować stacje do filtrowania (jeszcze przed otwarciem domowego browaru) to planowałem dwa takie mineralizatory wstawić. W ogóle z ciekawości to zmierzyłbym twardość wody za filtrem mineralizacyjnym. Tak jak wspomnial Łachim mineralizator zaburzy Tobie obraz chyba, że masz informacje jakie jony i kationy wprowadza do wody. Ja brałbym wodę za filtrem węglowym. Zawsze pochłania metale ciężkie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Generalnie z tego co dowiedziałem się od firmy sprzedającej różne systemy uzdatniania wody to filtr mineralny nie wpływa na twardość - nie tworzy się żaden osad oraz kamień w czajniku. Metale ciężkie i inne związki „ciężkie” zatrzymywane są wstępnie już przez trzy filtry oczyszczające zanim dotrze jeszcze do filtra osmotycznego. Filtr osmotyczny pozbywa się ostatecznie wszystkiego tego co zostało i przeszło po filtrach oczyszczających plus bakterie. Filtr węglowy ma jedynie nadać trochę „smaku” wodzie. 
Zrobiłem ślepy test wody w którym oprócz mnie brały udział jeszcze 4 osoby. Oceny wszystkich były jednoznaczne. Woda najlepsza w smaku i najbardziej neutralną w smaku była woda po samej osmozie. Drugie miejsce po osomo i weglu a trzecie po Oslo, weglu i mineralizatorze. Ta po mineralizatorze zostawiała uczucie lekkiej gorzkości na języku. Być może z powodu tego ze filtry są nowe i jest duża intensywność mineralizacji. Pozdrawiam 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.