Skocz do zawartości

[WODA] Profile, modyfikacje, odwrócona osmoza itp.


Łukasz

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

z pomocą Łukasza (dzięki raz jeszcze) udało nam się zrobić taki profil pod RISa 25% ekstr. ~63 EBC:

http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=8G2FXXJ

 

kupiłem dziś sode kaustyczną (NaOH). Na podstawie kalkulatora można wywnioskować, że jest to bardzo skuteczny regulator kwasowości - wykorzystywany z resztą w przemyśle spożywczym jako E524. W RISie może mieć szczególne zastosowanie ponieważ ten styl nabiera znaczącej kwaśności z powodu wysokiego udziału w zasypie ziarna palonego. Udałem się więc do hurtowni artykułów chemicznych w Łodzi i zakupiłem 1kg.

 

Okazało się, że jest to WODOROTLENEK SODU TECHNICZNY. Naturalne więc staje się pytanie - czy można go wykorzystać w spożywce?

Soda kaustyczna

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

z pomocą Łukasza (dzięki raz jeszcze) udało nam się zrobić taki profil pod RISa 25% ekstr. ~63 EBC: http://www.brewersfr...tor/?id=8G2FXXJ

 

Przerzuć całość NaOH do zacierania - pH i tak będzie niższe niż pokazuje kalkulator.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Woda spoko, miększa niż moja, nie będzie mocno uwypuklać goryczki. 

Skoro nie podał siarczanów to skąd wiesz jak będzie uwypuklać goryczkę? Fakt, wapń niby w dużych stężeniach też na nią wpływa, ale wszędzie jest brany jako główny parametr stosunek chlorki/siarczany oraz ich poziomy.

 

 

Jak oceniacie moją kranówkę:

 

Zawartość składników mineralnych - 401,1 mg/l

a) stężenie magnezu - 16,6 mg/l

b) stężenie wapnia - 80,0 mg/l

c) stężenie sodu - 24,7 mg/ll

d) stężenie potasu 6,3 mg/l

Twardość wody (st. dH) - 14,6

pH - 7,6

http://www.mpwik.wroc.pl/parametry-wody/

Wapń i magnez praktycznie takie same, twardość różni się maks o 1dH, więc też praktycznie taka sama.

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Koledzy, mała prośba o pomoc.

Od września startuję z instalacją RO i na początek myślałem do pierwszej warki pomieszać 50% / 50% z moją kranówą. Celuję w Yellow Bitter i z dodatkami wychodzi mi coś takiego:

 

http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=XTM6XJ2

 

Martwię się tylko o niskie RA, ale przy piwach jasnych może być podobno nawet do -50 do 0, a HCO3 od 0 do 50. To chyba nie jest źle ?

Dzięki za pomoc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Koledzy, mała prośba o pomoc.

Od września startuję z instalacją RO i na początek myślałem do pierwszej warki pomieszać 50% / 50% z moją kranówą.

 

Nie rozumiem w jakim celu chcesz mieszać? Nie lepiej użyć 100% RO?

 

Celuję w Yellow Bitter i z dodatkami wychodzi mi coś takiego:

 

http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=XTM6XJ2

 

Martwię się tylko o niskie RA, ale przy piwach jasnych może być podobno nawet do -50 do 0, a HCO3 od 0 do 50. To chyba nie jest źle ?

Dzięki za pomoc.

 

 

Jaki kolor piwa?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Koledzy, mała prośba o pomoc.

Od września startuję z instalacją RO i na początek myślałem do pierwszej warki pomieszać 50% / 50% z moją kranówą.

Nie rozumiem w jakim celu chcesz mieszać? Nie lepiej użyć 100% RO?

Celuję w Yellow Bitter i z dodatkami wychodzi mi coś takiego:

 

http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=XTM6XJ2

 

Martwię się tylko o niskie RA, ale przy piwach jasnych może być podobno nawet do -50 do 0, a HCO3 od 0 do 50. To chyba nie jest źle ?

Dzięki za pomoc.

 

Jaki kolor piwa?

Kolor masz wpisany w kalkulator - 4 SRM. A co do mieszania wody, to nie musze od razu sypać wszystkich soli. Wystarczy mi chlorek wapnia i gips do większości piw jakie planuję robić. Nie celuję w Pilsy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolor masz wpisany w kalkulator - 4 SRM. A co do mieszania wody, to nie musze od razu sypać wszystkich soli. Wystarczy mi chlorek wapnia i gips do większości piw jakie planuję robić. Nie celuję w Pilsy

 

To teraz wpisz zamiast koloru wszystkie słody i zobacz czy zmieni się pH (a jest duża szansa, że zmieni się). Musisz przetestować jak w rzeczywistości wychodzi pH w porównaniu do tego, co liczy kalkulator.

 

Oczywiście, że nie musisz, ale w takim razie po co Ci woda RO? W swojej kranówie poza związkami podanymi w raporcie masz również inne "dodatki", które niekoniecznie mogą być pożądane: np. żelazo, jakieś zabarwienie od rur po drodze itp. Poza tym kombinacje z zakwaszaniem. Zresztą ... przekonywał Ciebie do tego nie będę - to Twoje piwo ;)

 

Wg mnie za mało Ca i Cl2. Poza tym RA nie jest za małe pod ten kolor - powiedziałbym nawet, że jest za duże, ale mieszczące się w zakresie.

 

Jak 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, pewnie zainwestuję we wszystkie sole, bo to i tak groszowe sprawy. Nie mogłem tylko nigdzie znaleźć dokładnej informacji jak je dodawać, czy do każdej wody (np mash out, wysładzanie) Czy dodajemy sole do wody przed zacieraniem, rozpuszczamy je i potem dodajemy słody ? Czy wysładzamy wodą RO, a drugą porcję soli dajemy dopiero do gotowana. Takie szczegóły ale pewnie istotne. Może masz info gdzie znaleźć gotowe zestawy dodawania soli pod konkretne profile. I czy w ogóle trzeba taką zmodyfikowaną wodę zakwaszać, czy zawsze się ustali PH na odpowiednim poziome ?

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też polecam wodę 100% RO + sole. Do tego mała waga z precyzją do 0,1 gr.

 

 

 

I czy w ogóle trzeba taką zmodyfikowaną wodę zakwaszać, czy zawsze się ustali PH na odpowiednim poziome ?

 

100% RO + sole raczej się nie zakwasza, PH powinno być praktycznie zawsze poniżej 6,0 (mi wychodzi w okolicy 5,7) ale .... dla pewności oczywiście lepiej za każdym razem je zmierzyć, to co wylicza kalkuator trzeba jednak sprawdzać z rzeczywistością. 

 

Osobiście używam Bru'n Water jako kalkulatora, mogę pomoć w krótkim podstawowym szkoleniu jak go używać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też polecam wodę 100% RO + sole. Do tego mała waga z precyzją do 0,1 gr.

 

 

 

I czy w ogóle trzeba taką zmodyfikowaną wodę zakwaszać, czy zawsze się ustali PH na odpowiednim poziome ?

 

100% RO + sole raczej się nie zakwasza, PH powinno być praktycznie zawsze poniżej 6,0 (mi wychodzi w okolicy 5,7) ale .... dla pewności oczywiście lepiej za każdym razem je zmierzyć, to co wylicza kalkuator trzeba jednak sprawdzać z rzeczywistością. 

 

Osobiście używam Bru'n Water jako kalkulatora, mogę pomoć w krótkim podstawowym szkoleniu jak go używać.

:) Dzięki za pomoc. Bru'n Water ściągnąłem ale teochę się z nim motam. http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/  sobie wszyscy chwalą i chyba działa podobnie. Czy w Bru'n Water są gotowce z ilościami soli ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bru'n Water ma profile wody które wybierasz, a później dodajesz soli tak aby osiągnać zakładane parametry, sam ilości soli nie wyliczy. Dla mnie jest bardziej czytelny i zrozumiały ale to już kwestia indywidualna, BF też próbowałem używać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A takie coś 100% RO + sole profil na "jasne mocno chmielone" ;)

http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=XNQ8TP8

 

Ja bym zrobił tak:

http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=BDFXQQG

 

Ewentualnie usuń CaCO3.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

A takie coś 100% RO + sole profil na "jasne mocno chmielone" ;)

http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=XNQ8TP8

 

Ja bym zrobił tak:

http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=BDFXQQG

 

Ewentualnie usuń CaCO3.

 

 

Tak na chłopski rozum to właśnie po co mi na siłę CaCO3 i wprowadzanie wodorowęglanów do jasnego piwa. Magnezu też by się trochę przydało więc MgSO4   bym nie usuwał. Z tym podniesieniem CaCl2 to już nie wyjdzie Bitter tyko Balanced :D ale dzięki za pomoc. Samo wyjdzie w praniu.

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Magnezu też by się trochę przydało więc MgSO4 bym nie usuwał. Z tym podniesieniem CaCl2 to już nie wyjdzie Bitter tyko Balanced ale dzięki za pomoc. Samo wyjdzie w praniu.

 

Jak nie dodasz magnezu to nic się nie stanie - on robi to samo co Ca, ale po prostu słabiej.

 

Co do wodorowęglanów to niewielka ich ilość nie zaszkodzi, a trochę podniesiesz RA, bo -70 to nieco za nisko nawet jak na 4SRM. Dałbym trochę żeby je podnieść. 

 

Co do profilu to zbalansowany do bittera będzie dobry, ale próbuj :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Magnezu też by się trochę przydało więc MgSO4 bym nie usuwał. Z tym podniesieniem CaCl2 to już nie wyjdzie Bitter tyko Balanced ale dzięki za pomoc. Samo wyjdzie w praniu.

 

Jak nie dodasz magnezu to nic się nie stanie - on robi to samo co Ca, ale po prostu słabiej.

 

Co do wodorowęglanów to niewielka ich ilość nie zaszkodzi, a trochę podniesiesz RA, bo -70 to nieco za nisko nawet jak na 4SRM. Dałbym trochę żeby je podnieść. 

 

Co do profilu to zbalansowany do bittera będzie dobry, ale próbuj :)

 

W moim profilu http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=XNQ8TP8 RA wynosi -50 ale faktycznie niewielka ilość CaCO3 to może poprawić.

Tu po małej modyfikacji http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=HXXDXJ7

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tu po małej modyfikacji http://www.brewersfr...tor/?id=HXXDXJ7

 

To teraz druga częśc zabawy :)

 

Wyliczyłeś sobie ilość na całość wody 52l, teraz musisz wiedzieć ile z tego dać do zacieranie a ile później (najlepiej do gotowania). Z Bru'n Water już byś to wiedział ;)

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wyliczyłeś sobie ilość na całość wody 52l, teraz musisz wiedzieć ile z tego dać do zacieranie a ile później (najlepiej do gotowania). Z Bru'n Water już byś to wiedział

 

Wojtek, albo nie rozumiem o co Tobie chodzi, albo się już pogubiłem. Przecież w kalkulatorze BF określasz na początku ilości wody: 52L całość i potem 22L na mash oraz 30L na sparge. Co tu jeszcze chcesz wyliczać?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.