Jump to content
Sign in to follow this  
Bychawa

Konsultacja receptury - RIS

Recommended Posts

Cześć,
 
Natknąłem się na blogu "Portery.pl" na recepturę takiego oto RISa, podobno klona.
 
Poniżej cytat ze strony: http://www.portery.pl/2012/04/receptura-stone-imperial-russian-stout-clone-www-stonebrew-com/
 
[extract]
I kolejny klon piwa z browaru Stone, tym razem RIS. Na RateBeer oceniany na 100/100 i na 18 miejscu wśród wszystkich imperialnych stoutów. Trzeba mówić coś więcej?
Zawartość ekstraktu początkowa: 1.096/23Blg
Zawartość ekstraktu końcowa: 1.020/5,1Blg
IBU: 90+
SRM: 74
ABV: 10%
Objętość brzeczki nastawnej: 19l
Słody/cukry
Słód pale ale 7700g
Słód bursztynowy 910g
Słód czarny 230g
Palony jęczmień 560g
Chmiele
Warrior 48g (16% a-k)
Drożdże
White Labs WLP002, starter 3l
Zacieranie
66°C
Gotowanie/chmielenie
Gotowanie 90 min
Warrior na 90 min
Fermentacja
W 19°C
Rozlew
7/8 kubka cukru (amerykański kubek to 240ml)
[/extract]

 

Proszę bardziej doświadczonych piwowarów o zerknięcie na tę recepturę. Czy nie ma w niej jakichś pomyłek? 

 

Moje pytania to właściwie:

1. Jak powinno wyglądać chmielenie tym Warriorem? 

2. Czym zastąpić te drożdże? Czy dużo piwo straci na zastosowaniu starteru z drożdży suchych zamiast drożdży płynnych?

3. Czy jakieś słody z czarnych i bursztynowych (domyślam się, że autorowi chodziło o barwę?) szczególnie będą nadawały się do tego RISa?

4. Chciałbym podbić Blg do 26-27, może warto zamiast powiększać zasyp dołożyć kolejny rodzaj słodu? Jakich drożdży użyć w przypadku podniesienia Blg do tych nawet 27Blg, żeby sobie poradziły?

 

 

Nie zależy mi na wykonywaniu klona, a nawet bym tego starał się unikać. Jest to po prostu mój pierwszy RIS, stąd chęć wypróbowania czegoś sprawdzonego. 

 

 

Dzięki wielkie z góry za wszystkie rady :)

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Tak jak tutaj

2. Trochę straci, napewno lepszej jakości estry by ci naprodukowały wlp002, możesz zastąpić s-04 ale napewno będą gorsze, czy dużo ciężko powiedzieć, zależy jak to przefermentujesz

3. Czarny (black) to słód barwiący czyli np, Strzegom się nada, carafa III się nada

4. Dowal ekstraktu i z tych 23 zrobi ci się 27. Co do drozdzy to winne dadzą radę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Tak jak jest napisane warrior na 90 min...

2. Jak chcesz robić na suchych to najlepiej zrób jakieś lekkie piwo i zbierz gęstwę.

3. Tam chodzi o słód amber i słód black nie o barwę.

4. Jak chcesz podbić blg to najlepiej daj więcej pale ale.

 

 

 

Nie zależy mi na wykonywaniu klona, a nawet bym tego starał się unikać. Jest to po prostu mój pierwszy RIS, stąd chęć wypróbowania czegoś sprawdzonego.

Gdzie tu logika?!

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Wrzucasz chmiel w momencie rozpoczecia gotowania i gotujesz 90 minut

2. Starter moze nie wystarczyc, lepsza bylaby swieza gestwa

3. j/w

4. Jesli pytasz o zamiennik drozdzy to znaczy, ze nie zaglebiles sie w temat najwazniejszego etapu tworzenia piwa. Moze sprobuj najpierw przefermentowac te 23 Blg. To i tak bardzo duzo. Sprawdzisz, ocenisz i ew. zmodyfikujesz recepture. Fermentacja piwa o tak wysokim Blg to wyzwania duzo wieksze niz przygotowanie brzeczki o takim ekstrakcie. Nikt nie chce, zebys za 2 tygodnie pisal, ze odefermentowalo z 27 do 17 i czy juz butelkowac :)

Gadam juz jak starzy bywalcy forum, ale jak widac to co oni w kolko powtarzaja ma jakis sens :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję Wam za odpowiedzi.

 

Będę miał świeżą gęstwę s-04, więc jej użyję. 

 

Może rzeczywiście, zacznę od 23Blg :) (najmocniejsze do tej pory było u mnie 19Blg, zadane też gęstwą s-04 bardzo ładnie odfermentowało)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.