verbin 1 Posted December 2, 2015 (edited) Mam do kolegów pytanie odnośnie starzenia się chmielu. Czy układając recepturę np. w BS2, stosujecie narzędzie do obliczania wpływu starzenia na zawartość alfa-kwasów w przechowywanym chmielu? Np.: w chmielu Hallertauer Hersbrucker (zbiór 2014 rok, alfa-kwasy 4,3%) po 12 miesiącach skorygowane alfa-kwasy wyniosą 3,72% w zależności od warunków przechowywania. Czy w układanej recepturze zakładać wartość skorygowaną, czy nie przejmować się tym i liczyć alfa-kwasy takie jak są na opakowaniu? Czy w takim wypadku piwo będzie jednak niedochmielone? Będę wdzięczny za wszelkie opinie i sugestie. Edited December 2, 2015 by verbin Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 547 1 Items Posted December 2, 2015 Zawartość alfa-kwasów oczywiście maleje z czasem, więc myślę, ze ze zbioru 2014 zdecydowanie bardziej celnym oszacowaniem będzie te 3,72% niż 4,3%. Na ile celne jest to oszacowanie to już zupełnie inna bajka, dokładnie się tego nie dowiesz. Ale z całą pewnością ten chmiel nie ma już 4,3%. Quote Share this post Link to post Share on other sites