Jump to content
Sign in to follow this  
verbin

Receptura a starzenie się chmielu

Recommended Posts

Mam do kolegów pytanie odnośnie starzenia się chmielu. Czy układając recepturę np. w BS2, stosujecie narzędzie do obliczania wpływu starzenia na zawartość alfa-kwasów w przechowywanym chmielu? Np.: w chmielu Hallertauer Hersbrucker (zbiór 2014 rok, alfa-kwasy 4,3%) po 12 miesiącach skorygowane alfa-kwasy wyniosą 3,72% w zależności od warunków przechowywania. Czy w układanej recepturze zakładać wartość skorygowaną, czy nie przejmować się tym i liczyć alfa-kwasy takie jak są na opakowaniu? Czy w takim wypadku piwo będzie jednak niedochmielone? Będę wdzięczny za wszelkie opinie i sugestie.

Edited by verbin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawartość alfa-kwasów oczywiście maleje z czasem, więc myślę, ze ze zbioru 2014 zdecydowanie bardziej celnym oszacowaniem będzie te 3,72% niż 4,3%. Na ile celne jest to oszacowanie to już zupełnie inna bajka, dokładnie się tego nie dowiesz. Ale z całą pewnością ten chmiel nie ma już 4,3%.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.