Skocz do zawartości

Prośba o ocenę receptury ?AIPA?


Kastuog

Rekomendowane odpowiedzi

Zasyp:

5kg Pale Ale

0,8kg Pilsnieński

0,4 płatki jęczmienne błyskawiczne

 

Warzenie:

68stopni Pale Ale

45 stopni Pilsnieński + płatki jęczmienne = potem do gara z Pale Ale

 

Chmielenie:

Gotowanie:

60' Magnum 30g

60' Cascade 30g

Wirpol:

Citra 30

Lubelski 30g

Cascade 30g

Na cichą:

Citra 30g

Mosaik 30g

 

Drożdze US-5

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie rozumiem o co chodzi z tym warzeniem, wyjasnisz? Tego pilsa bym sobie darował, dodaj ze 100-200 g karmelu jasnego. Ten lubelski do whirpoola jest niepotrzebny. Szkoda cascade na gorączkę, dodaj na cichą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś czytałem, że dobrze zrobić przerwe białkową jeśli dodajemy niesłodowe dodatki, a chciałbym aby piwo było pełniejsze więc chce je dodać. Cascade szkoda na goryczkę zgoda, dam na cichą.

 

ze słodów mam jeszcze:

karmel

dark

przeniczny

lager

CaraMunich Light

Swaen©Munich dark

wszystko z Malteurop

z chmieli:

sybila 30g

cascade jeszcze 40g

Edytowane przez Kastuog
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Co do zacierania (warzenia jak kolega napisał) na lenia zrobiłbym bardziej wytrawne. 60 minut - 64 stopnie. Potem mash out - 78 stopni

Zamiast pilzneńskiego, karmelowy 30 EBC, ewentualnie monachijski typ I. 

Co do chmielenia dałbym same amerykańce. Zależy ile litrów zamierzasz zrobić. Policz sobie IBU w http://brew.church/pl/calculator/ibu, fajny i przejrzysty program. 

Ja przed chwilą skończyłem warzenie AIPA ;)

 

Moja receptura: 

3 kg pale ale

0,4 kg pszeniczny

0,15 kg karmelowy 30

0,2 kg caramunich II 

1,3 kg monachijski I

 

Zacieranie: 64 stopnie - 40 min, 70 stopni - 20 min, wygrzew 78 stopni. 

 

Filtracja bez problemu, brzeczka po wysładzaniu około 11 blg (temp. na pewno większa niż 20 stopni, mierzone spławikiem), jakieś 30 litrów.

 

Chmiele:

60 min - equinox 10 g

30 min - chinook 10 g, centennial 10 g

0 min - simcoe 25 g, equinox 15g, centennial 10 g, chinook 10 g. 

 

Planuje na zimno chmielić cenntenial, simcoe po 40 g. 

 

Jak się wystudzi dam drożdże US-05

 

Edit: Wyszło 26 litrów, 14 blg. Fermentacja ruszyła :)

Edytowane przez Pindin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.