Jump to content
Sign in to follow this  
Kastuog

Prośba o ocenę receptury ?AIPA?

Recommended Posts

Zasyp:

5kg Pale Ale

0,8kg Pilsnieński

0,4 płatki jęczmienne błyskawiczne

 

Warzenie:

68stopni Pale Ale

45 stopni Pilsnieński + płatki jęczmienne = potem do gara z Pale Ale

 

Chmielenie:

Gotowanie:

60' Magnum 30g

60' Cascade 30g

Wirpol:

Citra 30

Lubelski 30g

Cascade 30g

Na cichą:

Citra 30g

Mosaik 30g

 

Drożdze US-5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie rozumiem o co chodzi z tym warzeniem, wyjasnisz? Tego pilsa bym sobie darował, dodaj ze 100-200 g karmelu jasnego. Ten lubelski do whirpoola jest niepotrzebny. Szkoda cascade na gorączkę, dodaj na cichą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdzieś czytałem, że dobrze zrobić przerwe białkową jeśli dodajemy niesłodowe dodatki, a chciałbym aby piwo było pełniejsze więc chce je dodać. Cascade szkoda na goryczkę zgoda, dam na cichą.

 

ze słodów mam jeszcze:

karmel

dark

przeniczny

lager

CaraMunich Light

Swaen©Munich dark

wszystko z Malteurop

z chmieli:

sybila 30g

cascade jeszcze 40g

Edited by Kastuog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

Co do zacierania (warzenia jak kolega napisał) na lenia zrobiłbym bardziej wytrawne. 60 minut - 64 stopnie. Potem mash out - 78 stopni

Zamiast pilzneńskiego, karmelowy 30 EBC, ewentualnie monachijski typ I. 

Co do chmielenia dałbym same amerykańce. Zależy ile litrów zamierzasz zrobić. Policz sobie IBU w http://brew.church/pl/calculator/ibu, fajny i przejrzysty program. 

Ja przed chwilą skończyłem warzenie AIPA ;)

 

Moja receptura: 

3 kg pale ale

0,4 kg pszeniczny

0,15 kg karmelowy 30

0,2 kg caramunich II 

1,3 kg monachijski I

 

Zacieranie: 64 stopnie - 40 min, 70 stopni - 20 min, wygrzew 78 stopni. 

 

Filtracja bez problemu, brzeczka po wysładzaniu około 11 blg (temp. na pewno większa niż 20 stopni, mierzone spławikiem), jakieś 30 litrów.

 

Chmiele:

60 min - equinox 10 g

30 min - chinook 10 g, centennial 10 g

0 min - simcoe 25 g, equinox 15g, centennial 10 g, chinook 10 g. 

 

Planuje na zimno chmielić cenntenial, simcoe po 40 g. 

 

Jak się wystudzi dam drożdże US-05

 

Edit: Wyszło 26 litrów, 14 blg. Fermentacja ruszyła :)

Edited by Pindin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za dużo slodow karmelowych dodales imo, pale ale i karmel jakiś jasny w ilości 200 g w zupełności wystarcza do aipa.

Edited by mat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.