Jump to content
allievo

Earl Grey IPA

Recommended Posts

Cześć wszystkim!

Dopiero zaczynam swoją przygodę z piwowarstwem, zabieram się za moją czwartą warkę więc za wszelkie sugestie i pomoc w stworzeniu tej receptury będę niezmiernie wdzięczny.

Jako że jestem wielkim miłośnikiem wszelakich Earl Greyów oraz fanem Panakeji z Olimpu, chciałbym stworzyć coś bardzo podobnego do tego piwa.

 

Co chcę osiągnąć:

-Mega earl greyowy smak i aromat

-Dużą goryczkę

-Kolor ciemny bursztyn

-6-7% alk.

 

Słowem: chciałbym stworzyć klona Panakeji.

 

Z założenia ma to być piwo jak najprostrze w składzie. Myślałem nawet o zasypie  100% monachijski/ pale ale. Kolor pochodziłby w większości z herbaty, ewentualnie rozważam dodanie np słodu karmelowego dla przyciemnienia.

 

Chciałbym, żeby obok earl greya pojawiły się cytrusy dlatego myślałem o solidnym chmieleniu np. samą Citrą.

 

No i kluczowa sprawa: kwestia dodania herbaty. Postawię na dobrą jakościową herbatę a nie żadne minutki itp.

Planuję dodać czystego earl greya:

http://www.fiveoclock.eu/herbata/products/ceylon-earl-grey-208.html

 

Najlepszą opcją wydaje się chyba dodanie liści na cichą fermentację w siateczce do chmielenia, choć obawiam się mocnego zmętnienia. Wyczytałem, że wystarczy doba a nawet i 12h moczenia w zależności od ilości. I tu pytanie: ile herbaty? Czy 100 g/20 l/ dobę może dać oczekiwany rezultat? Jak taka ilość wpłynie na barwę? Ma ktoś może jakieś doświadczenie w tej kwestii?

 

Drugą opcją którą rozważam jest dodanie również na cichą olejku z bergamotki przy zmniejszej ilości liści herbaty.

 

Planuję warkę 20l. Jeśli nie kwestie dodawania herbaty, to pomóżcie proszę w opracowaniu samej bazy tzn ile słodu,jak zacierać ile i kiedy chmieli..

 

Pozdrawiam serdecznie i liczę na Wasze wsparcie!

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na temat herbaty: http://www.piwo.org/topic/16025-piwo-herbaciane-prosze-o-pomoc-w-zaplanowaniu/?hl=%2Bpiwo+%2Bherbata

A jako baza (moim zdaniem) może posłużyć każde piwo, byle tylko aromaty słodowe, palone itd. nie były dominujące. 

Koloru z herbaty raczej nie uzyskasz.

Co do ilości - ja ostatnio na 4 litry dałem około 12 gramów herbaty na 12 godzin i aromat jest wyczuwalny, ale nie dominujący. Za bazę posłużyło typowe APA.

Edited by me-to

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za odpowiedź, widziałem i przeczytałem dokładnie ten temat ale nie ma w nim odpowiedzi na wszystkie moje pytania. Napisałem dość wyraźnie, że  chciałbym stworzyć coś na wzór Panakeji.

Herbata nie wpłynie na kolor? To czemu parząc herbatę woda zabarwia się tak intensywnie? :)  Sugerowałbyś dodanie np. słodu karmelowego? Ile % zasypu?

 

Jaką herbatę sypałeś i w jakiej formie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sypałem luzem liściastego earl gray - marki nie pamiętam. Przed wrzuceniem herbaty do piwa zrobiłem tak jak koledzy pisali w przytoczonym wątku - łyżeczka herbaty do szklanki zimnej wody i sprawdzanie po jakim czasie uzyskany aromat i smak będzie najodpowiedniejszy. Co do koloru - woda w szklance się zabarwiła, jednak nie był to kolor jaki uzyskamy zalewając herbatę wrzątkiem. Nie wiem jak przy jasnym piwie (np 100% pale/pilzneńskiego) ale u mnie herbata miała znikomy (lub nawet żaden) wpływ na kolor. W zasypie, na 27 litrów piwa, miałem: 5kg pale, 0,5kg carapils, 0,2kg caraaroma. 

Jeśli chcesz wyraźny aromat earl gray dodałbym więcej herbaty - w moim przypadku (12g/4litry) aromat pochodzący od herbaty jest dość wyważony i zbalansowany, nie przytłacza ale fajnie przełamuje goryczkę chmielową. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

O, i to są konkrety, dzięki wielkie! :)

To już wiem, że dodam słodu barwiącego i herbaty dam nieco więcej. U Ciebie wychodzi 3g/l myślę, że sypnę ok 5g/l czyli na warkę pójdzie ok. 100g. Ewentualnie, eksperymentalnie zrobię kilka buteleczek mega earl greya dodając olejku z bergamotki.

"Prażyłeś" w piekarniku lub robiłeś inne zabiegi przed wrzuceniem do piwka?

Jak i czym chmieliłeś? Chciałbym u mnie wydobyć te cytrusy i podbić sporo IBU.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przed wsadzeniem do piwa herbatę wsadziłem na minutę do mikrofalówki. 

Piwo miało około 60 IBU (wdg BeerSmitha), chmielone Calypso i Jarrylo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wracając do tematu:

Zmniejszyłem docelową objętość piwa z 20 do ok 12l

Zaliczyłem wizytę w jednym ze sklepów i oto co mam na dzień dzisiejszy:

 

3kg słodu pilzneńskiego ze Strzegomia (83% zasypu)

0,5 kg słodu monachijskiego typ II też Strzegom (14% zasypu)

100g słodu karmelowego 150 Strzegom (3%)

70g Citry

Drożdże US-05

 

Zacieranie  60' w temp. 66/67C

Wygrzew 78C

Filtracja, wysładzanie tak długo by otrzymać ok 13 Blg

Gotowanie 60 ' bez przykrycia.

 

No i chmielenie. Jak racjonalnie rozdysponować 70g Citry?

20g na 60'

25 g na 10'

25g na 0'?

 

1. Czy taki układ będzie w porządku?

 

Chłodzenie zimną wodą z dodatkiem lodu w wannie.

2. Jaka będzie odpowiednia temperatura zadania i fermentacji dla US-05? Posiadam styropianowy box więc możliwości regulacji temperatury są całkiem spore.

 

Burzliwą fermentację planuję ok 10 dni, cichą 7. Na ostatnią dobę cichej wrzucę w woreczku earl greya..

 

3.Co do zadania drożdży, na tak małą warkę domyślam się, że sypnąć pół saszetki? Będzie jakiś użytek z pozostałej ilości czy do kosza?

4.Czy wszystkie słody mogę dodać w jednym momencie, na początku zacierania? Czy te 100g słodu karmelowego nie sprawi, że nie będę w stanie przeprowadzić próby jodowej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Receptura wygląda zdrowo, zakładam, że wyskalowane na 12l, co moim zdaniem jest kompletnie bez sensu.

2. Możesz zadać w 20 C. Samą fermentację przeprowadź w zakresie 16 - 18 C.

3. Możesz sypnąć pół, drugą połowę zużyjesz na kolejne 12 l piwa

4. Możesz wsypać od początku zacierania. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Receptura wygląda zdrowo, zakładam, że wyskalowane na 12l, co moim zdaniem jest kompletnie bez sensu.

2. Możesz zadać w 20 C. Samą fermentację przeprowadź w zakresie 16 - 18 C.

3. Możesz sypnąć pół, drugą połowę zużyjesz na kolejne 12 l piwa

4. Możesz wsypać od początku zacierania.

 

Kompletnie bez sensu jest co ? Warka 12 litrowa czy zasyp?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy małych warkach (załóżmy te 12 litrów) jest tyle samo roboty co przy 20-25 litrowych. Czas odrobinę krótszy ale robota ta sama. Zawsze można do połowy warki dać herbatę, a resztę zostawić "normalnie". Albo jeśli dysponujesz odpowiednią ilością naczyń - podzielić warkę np. 4x5 litrów i każdą z części potraktować inaczej. Różne herbaty, różny czas "herbatowania" (? - mały potworek słowotwórczy :P )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo uwarzyłem 27.12.2015.

Ostatecznie tak małą warkę podzieliłem jeszcze na dwie mniejsze (do jednej sypnąłem herbaty)

 

Składniki na 10l piwa:

3kg pilzneński

0,5kg monachijski

100g karmelowego 150

70 g Citry:

   20g na 45'

   20g na 15'

   30g na 0'

 

ok 8,5g Earl Greya na litr piwa.

 

Pozostały już ostatnie buteleczki :(

Jestem zadowolony z tej warki, przyjemny aromat, w smaku wyraźnie czuć Earl Greya, który jednak nie przytłacza.

Kolor w porządku. Minusy za spore zmętnienie, którego głównym sprawcą zapewne jest herbata oraz słaba piana, czy to też sprawka herbaty (?)

 

Z pewnością wrócę prędzej czy później do tematu herbacianej ipy :)

I mieliście rację! Nie ma sensu robienie tak małych warek. Pierwszy i ostatni raz.

Edited by allievo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sam osobiście uwarzyłem 3 warki na herbacie we wszystkich herbata dodawana była na cichą fermentację na około 7dni w ilości od 100 do 200 gr na 25L. Przy 200 gr Earl Greya(Twinnings) do polskiej Ipy efekt był super piękny aromat bergamotki i smak specjalnie użyłem polskich chmieli aby nie zakryć herbaty, natomiast 2 i 3 warka to były double ipy z herbata w tym jedna z Earl Greyem (100gr Twinnings) wyszło bardzo delikatnie herbaciane w sumie amerykańce nie przykryły herbaty do końca ale mogłaby być bardziej wyczuwalna ale duża ilość chmielu nie pozwolila jej wyjść mocno na wierzch natomiast 2 double ipa była z Lapsangiem i tutaj herbata zabila wszystkie chmiele ale efekt mimo wszystko jest niesamowity :)

Edited by Ortal1985

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo uwarzyłem 27.12.2015.

Ostatecznie tak małą warkę podzieliłem jeszcze na dwie mniejsze (do jednej sypnąłem herbaty)

 

Składniki na 10l piwa:

3kg pilzneński

0,5kg monachijski

100g karmelowego 150

70 g Citry:

   20g na 45'

   20g na 15'

   30g na 0'

 

ok 8,5g Earl Greya na litr piwa.

 

Pozostały już ostatnie buteleczki :(

Jestem zadowolony z tej warki, przyjemny aromat, w smaku wyraźnie czuć Earl Greya, który jednak nie przytłacza.

Kolor w porządku. Minusy za spore zmętnienie, którego głównym sprawcą zapewne jest herbata oraz słaba piana, czy to też sprawka herbaty (?)

 

Z pewnością wrócę prędzej czy później do tematu herbacianej ipy :)

I mieliście rację! Nie ma sensu robienie tak małych warek. Pierwszy i ostatni raz.

A jakie ci wyszło BLG?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.