Skocz do zawartości

chmeilenie przy butelkowaniu


filippo2

Rekomendowane odpowiedzi

Herbatka chmielowa (gorący napar wodny) da ci tylko goryczkę. A że w chmielu za aromat odpowiadają olejki eteryczne (chyba) to możesz spróbować wyekstrahować je przy pomocy jakiegoś alkoholu. Najprościej jednak będzie wypić to piwo (koncernowe też nie mają aromatu i ludzie jakoś to piją) i następną warkę lepiej nachmielić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Można zalać chmiel nie wrzątkiem lecz chłodną wodą. Zlać po pewnym czasie i wymieszać podczas butelkowania, kiedyś tak zrobiłem efekt był 

słaby, dużo gorszy od klasycznego chmielenia na cichej więc eksperymentu nie powtarzałem. Jak mawiał klasyk nie idź tą drogą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.