jungel90 Posted November 30, 2015 Share Posted November 30, 2015 Witam. Niebawem mam zamiar kupić zestaw super start z Browamatora. Pierwsze piwo chciałbym zrobić bez zacierania czyli z ekstraktów, ale z samodzielnym chmieleniem. Jest sens, żeby do pierwszego piwa dodać inne gatunki chmielu i np. użyć 4, a nie jak w zestawie 2 gatunków, czy zrobić zgodnie z instrukcją? Są jakieś szczególnie i odgórnie narzucone proporcje w jakich dodaję się chmiel, czy po prostu zapisywać i eksperymentować z ilością? Czy wszystko mam? - fermentor uniwersalny 30 litrów z kurkiem spustowym,- termometr ciekłokrystaliczny na fermentor 4-28°C,- fermentor uniwersalny 30 litrów z rurką fermentacyjną,- rurka do rozlewu z elastycznym wężem,- kapslownica ręczna "Greta",- 50 kapsli,- areometr ze skalą Ballinga 0-35°,- cylinder pomiarowy do areometru,- łyżka piwowarska,- środek dezynfekcyjny OXI One 20g + 400g dodatkowo- myjka do butelek,- reduktor osadów, -Desprej -Wąż sylikonowy 1m -Zestaw surowców-Prawdziwe ALE 12 Blg(ekstrakty, drożdże, 2 gatunki chmielu) -Termometr -20+110 stopni -Waga kuchenna -Garnek około 30l -Dodatkowo 2 gatunki chmielu (jeżeli jest sens). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 30, 2015 Share Posted November 30, 2015 Chmielu dajesz tyle by było smaczne i nie wywijało wargulców Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pyton1983 Posted November 30, 2015 Share Posted November 30, 2015 I zastanów się nad inną kapslownicą,jeśli jeszcze nie dokonałeś zakupu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungel90 Posted November 30, 2015 Author Share Posted November 30, 2015 (edited) Kapslownica jest w zestawie, a póki nie zrobiłem pierwszego piwa to nie chce wydawać kolejnych pieniędzy na inna i tak na początek muszę wydać około 400 pln (widziałem na filmiku jak Tomasz Kopyra kapslował tą kapslownicą i nie wyglądało to źle), a na święta prezenty trzeba zrobic Co to są "wargulce"? Edited November 30, 2015 by jungel90 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bula20_00 Posted November 30, 2015 Share Posted November 30, 2015 Ja używam grety i daje rade. Z czasem może kiedyś przesiąde sie na stołowa ale to jak mi sie greta rozpadnie a czytałem ze i po 100 warek ludzie nią kapsluja ja bym zainwestowal jeszcze w 1 termometr na 2 fermentator. Wydasz kilka zł a ułatwi to prace Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungel90 Posted November 30, 2015 Author Share Posted November 30, 2015 Ok, dzięki. Pilem "kilka" różnych piw od Ciechana, Pinty, Dr Brew i z Bojana (browar jest około 200m od mojego domu). Piwo robione z ekstraktu będzie chociaż zbliżone smakiem (jeżeli wszystko wyjdzie)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted December 1, 2015 Share Posted December 1, 2015 (edited) @Greta - jak chcesz, ale po czasie zaczyna urywać szyjki (nie pamiętam czy z niskimi, czy wysokimi kołnierzami). W porównywalnej cenie jest Eterna. @podobieństwo - w ofercie żadnego z wymienionych przez Ciebie browarów (o ile się nie mylę) nie ma best bittera (a chyba do tego gatunku należy piwo z zestawu Prawdziwe Ale). Są jakieś szczególnie i odgórnie narzucone proporcje w jakich dodaję się chmiel Czytałeś ogólnie o chmieleniu i o gramo procentach humulonów. Ogólnie - warz jak najszybciej na początek zrób wg. przepisu z zestawu, będziesz miał fajne piwo sylwestrowo-karnawałowe. Potem wypijesz pierwsze swoje, zobaczysz czy za mało, czy inne chmiele, poczytaj wiki i forum uwarz następne etc.Pozdrowienia z środka województwa! Edited December 1, 2015 by zasada Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungel90 Posted December 1, 2015 Author Share Posted December 1, 2015 Dzięki! Rownież pozdrawiam!. W takim razie nie będę kupował dodatkowo chmielu, a ta kasę przeznaczę na drugi termometr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted December 1, 2015 Share Posted December 1, 2015 Ja używam grety i daje rade. Z czasem może kiedyś przesiąde sie na stołowa ale to jak mi sie greta rozpadnie a czytałem ze i po 100 warek ludzie nią kapsluja ja bym zainwestowal jeszcze w 1 termometr na 2 fermentator. Wydasz kilka zł a ułatwi to prace Świetnie. Użyłeś "całe" 3 razy z tego, co widzę... u mnie też zakapslowała 20 warek, ale cóż z tego, skoro po 15 warce z każdą kolejną było coraz gorzej. Pominę już fakt, że od samego początku były problemy z kapslowaniem butelek z niskim kołnierzem. Teraz leży w szafie z pokrzywionymi wąsami Lepiej od razu dopłacić 10zł i wziąć Eternę - jest trochę lepsza, a ile pożyje to nie wiadomo - na razie zakapslowałem nią 8 warek i nie widać żadnego uszczerbku na zdrowiu PS. Jak ktoś zakapsluje Gretą 100 warek, to należy mu się co najmniej nagroda Złotej Kapslownicy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted December 1, 2015 Share Posted December 1, 2015 A czy ten brewkit nie jest już nachmielony czasem? o, teraz widzę, że raczej mówimy o ekstraktach niechmielonych + 2 rodzaje chmielu; zapewne jeden z nich jest chmielem goryczkowym więc pytanie czy masz odpowiedni (czyt. duży) gar do gotowania tego chmielu? Bo w małym garnku tego nie zrobisz (chyba, że podzielisz na mniejsze porcje). Spróbuj co z tego wyjdzie i będziesz mądrzejszy przed kolejną warką. Rozumiem, że zestaw jest "kompletny" i w instrukcji nie piszą o dodawaniu cukru... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungel90 Posted December 1, 2015 Author Share Posted December 1, 2015 chcę kupić zestaw bez surowców i surowce osobno http://www.browamator.pl/szczegoly.php?_BA_Prawdziwe_ALE_12Blg_---_zestaw_na_20_l_piwa__ekstrakty_slodowe&przedm=184116&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183249&sortuj=kod Tak to wygląda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bula20_00 Posted December 1, 2015 Share Posted December 1, 2015 Świetnie. Użyłeś "całe" 3 razy z tego, co widzę... u mnie też zakapslowała 20 warek, ale cóż z tego, skoro po 15 warce z każdą kolejną było coraz gorzej. Pominę już fakt, że od samego początku były problemy z kapslowaniem butelek z niskim kołnierzem. Teraz leży w szafie z pokrzywionymi wąsami Lepiej od razu dopłacić 10zł i wziąć Eternę - jest trochę lepsza, a ile pożyje to nie wiadomo - na razie zakapslowałem nią 8 warek i nie widać żadnego uszczerbku na zdrowiu Całe 2 warki jeśli mam być dokładny ale i tak dawała rade i nie urwała żadnej szyjki Jungel90 pisał że kapslownice ma w zestawie więc za eterne musiałby osobno płacić, a jeśli to jego początek to wg. mnie nie ma sensu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
etr Posted December 1, 2015 Share Posted December 1, 2015 ja też tak zaczynam tj. ekstrakt niechmielony x2 jasny + samodzielne chmielenie. Ostatnio użyłem lubelskiego i marynki i na razie piwo leżakuje, po tygodniu jest bez gazu, wiadomo, no ale tak za 2 tyg powinno coś z niego być.. Kolejne warki też tak będę robić, mam jeszcze lubelskiego i marynki na dwie warki, a drożdzy używam US 05, podobno są dość uniwersalne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted December 1, 2015 Share Posted December 1, 2015 (edited) Świetnie. Użyłeś "całe" 3 razy z tego, co widzę... u mnie też zakapslowała 20 warek, ale cóż z tego, skoro po 15 warce z każdą kolejną było coraz gorzej. Pominę już fakt, że od samego początku były problemy z kapslowaniem butelek z niskim kołnierzem. Teraz leży w szafie z pokrzywionymi wąsami Lepiej od razu dopłacić 10zł i wziąć Eternę - jest trochę lepsza, a ile pożyje to nie wiadomo - na razie zakapslowałem nią 8 warek i nie widać żadnego uszczerbku na zdrowiu Całe 2 warki jeśli mam być dokładny ale i tak dawała rade i nie urwała żadnej szyjki Jungel90 pisał że kapslownice ma w zestawie więc za eterne musiałby osobno płacić, a jeśli to jego początek to wg. mnie nie ma sensu... Wiesz - w podobnych pieniądzach można sobie samemu zmontować taki zestaw Właśnie to wczoraj robiłem dla kolegi. Tak na początek do wygodnego warzenia wystarczy tak naprawdę: - 2 wiadra - jedno z kranikiem, drugie bez - areometr aka spławik - kapslownica (min. Eterna) - kapsle 100szt. - środek do dezynfekcji - najtaniej na początek piro Do tego musisz dodać rzeczy, których i tak większość tych zestawów nie ma: - gar - coś do grzania (taboret, palnik, kuchanka - whatever) - wężyk do dekantacji - kawałek dużej łygi - termometr (zamiast tych zestawowych z bagnetem lepiej od razu wziąć a'la IKEA - cyfrowy z sondą) Wcale nie potrzeba niektórych rupieci typu rurki, bulkadełka, niedokładne termometry ciekłokrystaliczne na fermentor, reduktory osadów itp. Warto jednak rozróżnić elementy, które zostają na dłużej. Kup Gretę za 45zł i Ci wytrzyma te 20 warek, przy czym przez połowę tego czasu będziesz trochę walczył z butelkami. Dołóż tylko 10zł do Eterny, a jest szansa że zakapslujesz nią te powiedzmy 40 warek, a przy tym nie będziesz się tak męczył Do mnie to przemawia. Oczywiście wiem, że tak można dokładać w nieskończoność, dlatego nawet nie ma co wspominać tu o kapslownicy stołowej, lepszej chemii, chłodnicach itp. Od czegoś trzeba zacząć i taki sensowny zestawik (bez gara, wężyków i termometru, ale z jednym zestawem z ekstraktów i dobrymi drożdżami) wg moich obliczeń kosztuje z wysyłką ok. 270zł (liczyłem to wczoraj). Edited December 1, 2015 by ThoriN Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungel90 Posted December 1, 2015 Author Share Posted December 1, 2015 (edited) Dużo piszecie o tej kapslownicy i napisałem @ do Browamatora czy można zamienić kapslownicę na stołową (różnica w cenie 20 zł), bo zamówienie będzie za około 400 zł. Może dadzą taki rabat, a jeżeli nie to dopłacę te 20 zł chyba, że zamiana nie jest możliwa. Napisali, że zamienią na stołową "Ornella". Taka będzie dobra? Edited December 1, 2015 by jungel90 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASadam Posted December 1, 2015 Share Posted December 1, 2015 Oj, tak straszycie ludzi gretą, że sam się zacząłem bać. Moja służy mi wiernie i urwała tylko kilka łbów ale to przez twarde kapsle. Policzyłem i okazało się, że zakapslowała 1200 butelek. Będzie to z 30 standardowych warek i nie ma widoku, żeby się miała kończyć... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
razorro Posted December 3, 2015 Share Posted December 3, 2015 (edited) To chyba juz zalezy od modelu jaki sie trafi. Moja zakapslowala okolo 80 butelek (4 warki) i pozniej kazda szyjke urywala zainfestowalem w grifo hd i jestem zadowolony. Duzo szybciej i wygodniej. Nie wiem jak sie maja koszty ekstraktow, ale znajomy ostatnio zlozyl fajna paczke za okolo 200 zl, tj. 2 fermentory (z kranem i fermentka) Termometr 5 kg pale ale strzegomia 100g citry 100g chyba cascade Drozdze Lyzka Oxi 100 kapsli I do tego jakies wezyki. Kapslownice wezmie pewnie ode mnie ale do tej paczki doliczajac eterne to wyjdzie okoko 250 zl z wysylka Edited December 3, 2015 by razorro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted December 3, 2015 Share Posted December 3, 2015 Również polecam grifo i zachęcam do eksperymentów z dodatkiem jeszcze dwóch rodzajów chmielu, pod warunkiem, że sprawdzisz jakie już masz w zestawie, może akurat wystarczą, żeby z nich coś smacznego wyszło? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungel90 Posted December 5, 2015 Author Share Posted December 5, 2015 W zestawie z ekstraktami jest marynka i lubelski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted December 5, 2015 Share Posted December 5, 2015 Do nich, moim zdaniem, ładnie pasuje jeden z Hallertauer'ów, Tradition albo Herbsrücker. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungel90 Posted December 5, 2015 Author Share Posted December 5, 2015 W jakim sklepie kupować surowce? Są sklepy których trzeba unikać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzeju Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 Jest całkiem sporo sklepów, jak już to pewnie zauważyłeś. Każdy z nich nadaje się do zakupów skoro jeszcze istnieje i ludzie tam kupują . Zawsze znajdą się osoby, które miały przykre doświadczenia chociaż z jednym ze sklepów. Zazwyczaj takie osoby nie dają granicy błędu jaki może popełnić sprzedawca. W końcu to tylko człowiek. Odpowiedź na pytanie o sklep jest dość stronnicze i nie dostaniesz nigdy na to dobrej odpowiedzi. Znajdź sobie sklep w którym kupisz możliwie najtaniej to co chcesz, bądź też będzie spory asortyment, ponieważ przy większych lub częstszych zakupach masz bonusy. Ewentualnie poszukaj sobie sklepu gdzie będziesz mógł skorzystać z odbioru osobistego, to odejdą Ci koszty przesyłki. Przydatne narzędzia: tutaj porównywarka cen, jak i w dziale market znajduje się jeszcze katalog firm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 Ja używam grety i daje rade. Z czasem może kiedyś przesiąde sie na stołowa Kupiłem kapslownicę stołową Grifo za 89zetów, super sprawa. Oczywiście mam młotkową i Gretę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungel90 Posted December 6, 2015 Author Share Posted December 6, 2015 Dzięki wielkie za pomoc, W tym tygodniu wszystko sobie zamówię i spróbuję coś uwarzyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiatrol Posted December 14, 2015 Share Posted December 14, 2015 Ja zaczynałem z fermentatorem i belingometrem kapslownice pożyczyłem :-) i dałem rade zrobić pierwszy Brew-kit Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.