ibrahim 0 Posted November 30, 2015 Cześć, Chciał bym uwarzyć jakieś mocne piwo np. American Barleywine. Wiem, że takie piwo musi swoje przeleżakować, jednakże w lecie temperatury w całym domu dochodzą nawet do 30 stopnii i tu zachodzi moje pytanie: Czy piwo może leżakować w takich temperaturach i jakie ewentualne skutki takiego przechowywania mogą wystąpić w piwie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
gwzd 17 Posted November 30, 2015 (edited) Może skwaśnieć (wątpliwe przy takim ekstrakcie) i się przegazować (dość prawdopodobne). Edited November 30, 2015 by gwzd 1 Wojen reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pun kOmora 32 Posted November 30, 2015 (edited) i się przegazować (dość prawdopodobne). jeżeli ma to zrobić - przegazuje się także w "normalnej temperaturze pokojowej" Edited November 30, 2015 by Pun kOmora Quote Share this post Link to post Share on other sites
GB... 161 1 Items Posted November 30, 2015 Jak nie masz warunków to daj se spokój Quote Share this post Link to post Share on other sites
ibrahim 0 Posted November 30, 2015 Jak nie masz warunków to daj se spokój Takiej odpowiedzi sie obawialem A jaka jest mniej wiecej gorna dopuszczalna granica temperatury? Czytalem ze 12°C a czy przy 18-19 jeszcze mozna lezakowac piwo? Quote Share this post Link to post Share on other sites
quhcik 25 Posted March 24, 2016 GB..., dnia 30 listopad 2015 - 21:56, napisał: Jak nie masz warunków to daj se spokój Ale może jest jakiś zaprzyjażniony ( niepijący ) dziadek, ciotka którzy mieszkają w bloku i np. mają piwnice, i to może być to. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted March 25, 2016 Ani nie skwaśnieje ani się nie przegazuje, jeśli wszystko jest dobrze zrobione. Ale za dobrze pewnie się nie zestarzeje w takich temperaturach. Pójdzie w mokry karton itd. Quote Share this post Link to post Share on other sites