AGR Posted November 30, 2015 Share Posted November 30, 2015 Na forum, w dziale Piki, pojawiła się kolejna wersja programu Piwowar.Program służący do obliczania ilości surowca do refermentacji, jakiej należy dodać aby uzyskać pożądany poziom zawartości dwutlenku węgla w piwie a także do obliczenia poziomu goryczki w piwie (IBU). W programie zawarte są także sugerowane poziomy zawartości CO2 oraz IBU dla wszystkich stylów piwa (polskie nazewnictwo).Formuła obliczająca oparta jest na znanych, internetowych kalkulatorach jednak operuje na liczbach o większej precyzji, w związku z czym wyniki są bardziej dokładne. W programie jest opcja wyboru jednostek: litry/galony, stopnie Celsjusza/ Fahrenheita, gramy/uncje.W przyszłości aplikacja będzie rozwijana. Chętnie przyjmę wszelką krytykę oraz wskazówki/porady/sugestie Polecam usunąć poprzednią wersję Piwowara, każda następna pojawiająca się tu wersja będzie aktualizować tę.Wymagany .Net Framework 4.0 lub wyższy tomasznet 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wajcha Posted November 30, 2015 Share Posted November 30, 2015 Witam serdecznie, niestety wersja 1.2 nie działa na systemie Windows 10 32 bit. Wyskakuje błąd jak na screenie. AGR 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kazior Posted November 30, 2015 Share Posted November 30, 2015 Ten sam komunikat wyskoczył mi na Windows 7 64 bit. AGR 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pijany Posted November 30, 2015 Share Posted November 30, 2015 (edited) U mnie to samo Win 10. Dopiero dodanie ustawienia że ma uruchamiać jako admin uruchamia apkę. http://i68.tinypic.com/k9cm4h.png Edited November 30, 2015 by pijany AGR 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AGR Posted November 30, 2015 Author Share Posted November 30, 2015 wielkie dzięki za informacje!!! już się staram to poprawić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wajcha Posted December 1, 2015 Share Posted December 1, 2015 U mnie nie pomaga uruchomienie jako admin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pijany Posted December 1, 2015 Share Posted December 1, 2015 @Wajcha spróbuj może w trybie zgodności Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AGR Posted December 14, 2015 Author Share Posted December 14, 2015 błędy naprawione Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuczmen Posted December 20, 2015 Share Posted December 20, 2015 Po pierwsze program super. Łatwy, szybki i intuicyjny w obsłudze Po drugie: mam taką małą sugestię, z którą pewnie nie wszyscy się zgodzą. Uważam, że nazwy poszczególnych stylów piwa powinny być w języku angielskim. Dużo łatwiej będzie odnaleźć właściwy styl. Co o tym sądzicie? AGR 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AGR Posted December 20, 2015 Author Share Posted December 20, 2015 dzięki za opinię kiedyś były po angielsku ale dostałem uwagę żeby były po polsku Ale w sumie to może być tak, że dodam w kolejnej wersji możliwość przełączania się między nazewnictwem angielskim a polskim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuczmen Posted December 20, 2015 Share Posted December 20, 2015 dzięki za opinię kiedyś były po angielsku ale dostałem uwagę żeby były po polsku Ale w sumie to może być tak, że dodam w kolejnej wersji możliwość przełączania się między nazewnictwem angielskim a polskim Świetne rozwiązanie. Zadowoli zarówno zwolenników polskiego jak i angielskiego nazewnictwa. Zatem, kiedy kolejna wersja? AGR 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał Pałka Posted December 20, 2015 Share Posted December 20, 2015 Użyteczne narzędzie. Dziękuję za Twoją pracę. Również jestem zwolennikiem nazw angielskich. Jeszcze jedna drobna uwaga. Jesteśmy przyzwyczajeni do podawania na ile czasu wrzucamy chmiel a nie w której minucie gotowania. W Piwowarze podajemy czas wrzucenia. Dodatkowo jeśli nie wpiszemy żadnej wartości program przyjmuje wartość 0. Może to prowadzić do pomyłek. Tak czy inaczej super robota. Masz dalsze plany rozwoju Piwowara? AGR 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AGR Posted December 20, 2015 Author Share Posted December 20, 2015 Zatem, kiedy kolejna wersja? No myślę, że jak się jeszcze trochę tych uwag nazbiera to za jednym razem wprowadzę wszystkie poprawki do kolejnej wersji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AGR Posted December 20, 2015 Author Share Posted December 20, 2015 Jesteśmy przyzwyczajeni do podawania na ile czasu wrzucamy chmiel a nie w której minucie gotowania. W Piwowarze podajemy czas wrzucenia. Dodatkowo jeśli nie wpiszemy żadnej wartości program przyjmuje wartość 0. Może to prowadzić do pomyłek. Wielkie dzięki za opinie, bardzo mnie to motywuje do dalszej pracy nad aplikacjąW kolejnej wersji wprowadzę poprawkę dotyczącą czasu gotowania chmielu aby działało to tak jak napisałeś. Masz dalsze plany rozwoju Piwowara? Jak najbardziej, mam plany aby aplikacja się rozwijała dalej, zwłaszcza po takich komentarzach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts