Lechmiel 0 Posted November 29, 2015 Hej, Szukałem i czytałem kiedy butelkować, ale wciąż mam dylemat. 14 dni temu nastawiłem Gozdawa Dark IPA z Brewkitu. To moje drugie piwo. Około 6 dni temu zakończyła się burzliwa fermentacja, zbadałem Blg i wyszło 9 Blg. Pozostawiłem na kilka dni, sprawdziłem wczoraj i dzisiaj i wyszło 5 Blg. Czy butelkować? Gdy robiłem pierwsze piwo (Coopers Lager) to butelkowałem przy 1 Blg, zgodnie z instrukcją. Proszę o pomoc. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Konus 44 Posted November 29, 2015 Około 6 dni temu zakończyła się burzliwa fermentacja Niemożliwe, żeby w czasie fermentacji cichej dojadło aż 4blg, albo inaczej, burzliwa się nie zakończyła skoro odfermentowało jeszcze 4blg. Jakie było początkowe blg? I jak wygląda instrukcja do tego piwa? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lechmiel 0 Posted November 29, 2015 Mogłem nieprawidłowo zmierzyć wtedy Blg i 9 było zawyżone, bo piwo mogło być trochę nagazowane w mierniku. Niemniej jednak, piwo w smaku było bardzo słodkie. Dzisiaj próbowałem i straciła prawie całą słodycz. Instrukcja piwa jest niestety beznadziejna. Nie ma słowa o tym, kiedy zlewać, jak długo fermentuje itp. Instrukcja kończy się na zamykaniu pojemnika fermentacyjnego. Dalsze informacje to długość dojrzewania i optymalna temperatura fermentacji. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted November 29, 2015 Instrukcja piwa jest niestety beznadziejna. Nie ma słowa o tym, kiedy zlewać, jak długo fermentuje itp. a czytałeś to http://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita ? Od siebie dodam, że nie da się precyzyjnie w sensie czasowym określić tych terminów, o które pytasz.Jedynie wg objawów fermentacji można decydować co i kiedy wykonać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lechmiel 0 Posted November 29, 2015 NIe czytałem wcześniej, dopiero teraz, ale większość informacji już znałem. Teraz mam dylemat, ponieważ w pierwszym piwie fermentacja przebiegła sprawniej i zakończyła się na 1Blg. Quote Share this post Link to post Share on other sites
krzysiek9999 109 Posted November 29, 2015 Około 6 dni temu zakończyła się burzliwa fermentacja Skąd wiesz? Czy butelkować? Nie. Gdy robiłem pierwsze piwo (Coopers Lager) to butelkowałem przy 1 Blg, zgodnie z instrukcją. Przecież Instrukcja piwa jest niestety beznadziejna. Nie ma słowa o tym, kiedy zlewać Dla bezpieczeństwa zmierz teraz dokładnie Blg, poczekaj tydzień i zmierz ponownie. Jeśli się nie zmieni, to butelkuj, jeśli się zmieni, to "da capo al fine". Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lechmiel 0 Posted November 29, 2015 Około 6 dni temu zakończyła się burzliwa fermentacja Skąd wiesz? Bo przestało bulkać. Wczoraj i dzisiaj zmierzyłem Blg dokładnie. Czekać aż tydzień do kolejnego pomiaru? Piwo nie przesiąknie zapachem drożdży? A w ogóle to dzięki wielkie za odpowiedzi Quote Share this post Link to post Share on other sites
krzysiek9999 109 Posted November 29, 2015 Bo przestało bulkać. Poczytaj http://www.piwo.org/topic/13252-rurka-w-fermentorze-bulkanie-bulka-co-zrobi%C4%87/?hl=rurka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lechmiel 0 Posted November 30, 2015 Dziękuję za link. Blg dzisiaj utrzymuje się na poziomie 5., a dostałem informację, że docelowe ma wynosić 4-5. Zgodnie z pdfem z linka, będę butelkować. Dziękuję wszystkim na za pomoc i linki, sorry że ich sam nie znalazłem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 717 1 Items Posted November 30, 2015 Dziękuję za link. Blg dzisiaj utrzymuje się na poziomie 5., a dostałem informację, że docelowe ma wynosić 4-5. Zgodnie z pdfem z linka, będę butelkować. Dziękuję wszystkim na za pomoc i linki, sorry że ich sam nie znalazłem. Kto udziela takich informacji? Quote Share this post Link to post Share on other sites
krzysiek9999 109 Posted November 30, 2015 (edited) Dziękuję za link. Blg dzisiaj utrzymuje się na poziomie 5., a dostałem informację, że docelowe ma wynosić 4-5. Zgodnie z pdfem z linka, będę butelkować. Dziękuję wszystkim na za pomoc i linki, sorry że ich sam nie znalazłem. Kto udziela takich informacji? Prawdopodobnie ten http://wrozbita-maciej.pl/ gościu. Nikt inny nie umiałby. Edited November 30, 2015 by krzysiek9999 Quote Share this post Link to post Share on other sites
GB... 161 1 Items Posted November 30, 2015 Dziękuję za link. Blg dzisiaj utrzymuje się na poziomie 5., a dostałem informację, że docelowe ma wynosić 4-5. Zgodnie z pdfem z linka, będę butelkować. Dziękuję wszystkim na za pomoc i linki, sorry że ich sam nie znalazłem. Kto udziela takich informacji? Anteks, co czujesz czytając takie teksty? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lechmiel 0 Posted November 30, 2015 Panowie, nie rozumiem w czym problem... o co chodzi? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 717 1 Items Posted November 30, 2015 Dziękuję za link. Blg dzisiaj utrzymuje się na poziomie 5., a dostałem informację, że docelowe ma wynosić 4-5. Zgodnie z pdfem z linka, będę butelkować. Dziękuję wszystkim na za pomoc i linki, sorry że ich sam nie znalazłem. Kto udziela takich informacji? Anteks, co czujesz czytając takie teksty? Wkurza mnie że ktoś mi tu sie wcina w moja rolę eksperta od ekstraktów Quote Share this post Link to post Share on other sites
GB... 161 1 Items Posted November 30, 2015 Mam puszkę 'super jasny ekstrakt' (nagroda, nie wolno zepsuć) i nie wiem jak wykorzystać, Anteks - daj poradę Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 717 1 Items Posted November 30, 2015 Ma jeszcze puszki WESowego ekstraktu gdzie data przydatności to 2008r. Posiadam też 4kg ekstrakt wędzony z weyermana ( tak był kiedyś taki) 1 GB... reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
GB... 161 1 Items Posted December 1, 2015 Czyli mam zostawić na pamiątkę, dziękuję + Quote Share this post Link to post Share on other sites