Jump to content
Zamerstary

Browar Domowy Szalony Kogut

Recommended Posts

Cześć, wcześniej nie miałem okazji założyć tutaj własnego wątku, ale postanowiłem to zrobić teraz. Za mną już tam jakieś piwa są ale tutaj i tak zaczynam od nowa. 

 

 

***

 

28.11.2015r.

 

AIPA - "Prowincjonalny Kloszard" 17,5 BLG | 6,9% Alkoholu

 

 

Zasyp:

 

- 6 kg Pale Ale 

- 0,4 kg Crystal 150

- 0,2 kg Aroma

- 0,2 kg Cukier biały

 

 

Chmiele:

 

Goryczka:

- Bravo 40g

 

Aromat:

- Citra: 60g

- Cascade: 45g

 

Na zimno:

- Citra 40g

- Cascade 55g

 

Drożdże:

 

-Safale US-05 

 

Zacieranie:

 

 

80 min - 67C

20 min - 75 C

 

Wysładzanie wodą w tem 78-80C

dodałem 2g gipsu piwowarskiego na samym początku

Na ostatnie 5 minut gotwania dałem 10g czarnego pieprzu (w siateczce)

 

 

Wyszło 20l 17,5 blg, (wg BT IBU 86) 

 

UPDATE:Piwo zlane do butelek, wyszło dokładnie 18,5l. Dodałem glukozy i białego cukru do refermentacji (pół na pół, razem 112g)

 

***

Edited by Zamerstary

Share this post


Link to post
Share on other sites

***

27.12.2015r.

 

American Strong Bitter - "Piwniczny Kobzacz"  13 BLG | 5,4% Alkoholu

 

Zasyp:

 

- 9,75 kg Pale Ale 

- 0,2 kg Karmelowy 300

 

Chmiele:

 

Goryczka:

-Columbus 36g

 

Smak i Aromat:

-Azacca 44g

 

Drożdże:

-Safale US-05 

 

Zacieranie:

50-52C - 15 min
65C - 45 min
72C - 15 min
na koniec podgrzanie do 78C i koniec gotowania
 
Wyszło 42,5l 13BLG (37 IBU wg BT), Aktualnie fermentuje.
 
UPDATE: Piwo zostało zabutelkowane, wyszło 70 butelek 0,5l, a pozostałe kilka litrów zostało poświęcone na próbki.
 
Planuję poleżakować piwo przez tydzień w temp. pokojowej, poźniej na dwa tygodnie do niższej, ok 10-12C
 
 
***
Edited by Zamerstary

Share this post


Link to post
Share on other sites

***

 

22-23.01.2016r.

 

White IPA - "Nocna Kurtyzana" 14,5 BLG | 5,5-6% Alkoholu

 

 

Zasyp:

 

- 4,75 kg Pale Ale

- 0,54 kg Płatki ryżowe 

- 0,25 kg Płatki żytnie

- 0,25 kg Karmelowy 30

- 0,15 kg Cukier Biały

 

Chmiele:

 

Goryczka:

- Columbus 25g

 

Smak i Aromat:

- Mosaic 55g

 

Na cichą:

-Mandarina Bavaria 50g

 

Drożdże:

- FM52 Amerykański Sen

 

 

Zacieranie:

 

 

67C - 40 min

72C - 15 min

na koniec podgrzewanie do 78C i koniec zacierania

 

Wyszło 24 litry 14,5BLG (70 IBU wg BT) Piwo zostało warzone w nocy, a ja czuję się po tym okropnie. Pozdrawiam

 

UPDATE: Piwo już w butelkach, dodałem 130g cukru do refermentacji. 

 

 

***

Edited by Zamerstary

Share this post


Link to post
Share on other sites

***

06.02.2016r.

 

Imperial Stout - "Dostojny Ryszard" 23BLG | 9% Alkoholu

 

 

Zasyp:

 

- 7 kg Pale Ale

- 1 kg Aroma

- 1 kg Special Red X

- 1 kg Whisky Malt

- 0,5 kg Karmelowy 300

- 0,5 kg Carawheat

- 0,35 kg Czekoladowy 1200

- 0,2 kg Palony jęczmień

- 0,2 kg Czekoladowy 400

 

Chmiele:

 

Goryczka:

- Magnum DE 60g

- Columbus 35g

 

Smak i Aromat:

-Willamette 50g

 

Drożdże:

 

- S-04

 

Dodatki:

 

- Mocno przypiekane płatki dębowe macerowane w bourbonie.

- Suszone śliwki węgierki

- Anyż

 

Zacieranie:

 

67C - 60 min

72C - 20 min

na koniec podgrzanie do 78C i koniec zacierania

 

Wyszło 20,5 litra 23BLG (85IBU wg BT) Gotowe piwo zamierzam leżakować około 8-12 miesięcy zanim je spróbuję. 

 

UPDATE: 23.02.2016r. Piwo zostało zlane na cichą, 7,8BLG, dodałem płatki dębowe, Cicha planowana ok. 3 miesięcy.

 

01.05.2016r. Fermentacja cicha została skrócona do ponad 2 miesięcy, rozlałem do butelek 0,33l z udziałem 70g cukru i łyżeczki gęstwy us-05 na 18 litrów. Teraz piwo sobie będzie dojrzewać w butelkach. 

 

***

Edited by Zamerstary

Share this post


Link to post
Share on other sites

***

 

16.02.2016r,

 

Mild - "Czekoladowy Wicherek" 9,5BLG | 3-3,5% Alkoholu

 

 

Zasyp:

 

- 3,1 kg Pale Ale 

- 0,3 kg Czekoladowy 400 

- 0,1 kg Karmelowy 300

- 0,075kg Czekoladowy 1200

 

 

Chmiele:

 

Goryczka:

-Magnum DE 9g

 

Aromat:

-East Kent Goldings 45g

 

 

Drożdże:

 

- S-04

 

Zacieranie:

 

64C - 40 min

72C - 10 min

na koniec podgrzanie do 78 i koniec zacierania

 

Wyszło 21 litrów 9,5BLG (19IBU wg BT) Aktualnie fermentuje.

 

UPDATE: Piwo zabutelkowane z dodatkiem 135g cukru na 18,5l (reszta piwa poświęcona na próbki)

 

 

***

Edited by Zamerstary

Share this post


Link to post
Share on other sites

***

 

06.03.2016r.

 

Saison - "Czas na Miłość" 15 BLG | 35 IBU |  7,1% Alkoholu

 

 

Zasyp:

 

- 2,7 kg Pale Ale

- 0,8 kg Pszeniczny

- 0,65 kg Monachijski

- 0,4 kg Karmelowy 30

- 0,1 kg Zakwaszający

 

Chmiele:

 

Goryczka:

- Magnum DE 30g

 

Aromat:

-East Kent Goldings 52g (w tym 32g whirpool)

 

Drożdże:

 

- Danstar Belle Saison

 

Dodatki:

 

- cukier biały 300g (dodany na ostatnie 5 minut gotowania)

- swieża skórka pomarańczy 20g (dodana na ostatnie 15 min gotowania)

- gips piwowarski 1,5g (dodany do wody przed zacieraniem)

 

 

Zacieranie:

 

64C - 60 min

72C - 20 min

76C - 5 min

 

 

Wyszło 18 litrów, 35 IBU (wg BT), drożdże zadane, fermentacja zostanie przeprowadzona w ok, 20C.

 

Rozlano z dodatkiem 135g cukru białego. Odfermentowało do 1,4 BLG 

 

 

 

 

 

 

***

Edited by Zamerstary

Share this post


Link to post
Share on other sites

***


19.03.2016r.


 


Barleywine - "Powstanie Marcowe" 28BLG | 82 IBU | 14% Alkoholu


 


 


Zasyp:


 


- 7,5 kg Pale Ale


- 3 kg Monachijski


- 1 kg Karmelowy RED


 


 


Chmiele:


 


Goryczka:


- Marynka 100g (na 90 minut)


- Perle DE 65g (na 60 minut)


 


Drożdże:


 


- US-05


- S-33


 


Dodatki:


 


- Cukier biały 1kg dodany na ostatnie 5 minut gotowania.


- Płatki dębowe, francuskie, mocno palone.


 


Zacieranie:


 


66C - 80 min


na koniec podgrzanie do 76C i koniec zacierania


 


Wyszło ok. 23 litrów 28BLG (82IBU wg BT) Fermentacja burzliwa w temperaturze ok 16-18C


 


UPDATE:


 


26.04.2016r Piwo przelane na cichą z dodatkiem francuskich płatków dębowych, mocno palonych w ilości 50g.


 


12.06.2016r Piwo rozlane do butelek wraz z 68g cukru białego i refermentowane przy użyciu drożdży Safbrew S-33


 


 


***


Edited by Zamerstary

Share this post


Link to post
Share on other sites

na świeżej paczce drożdży fermentujesz? czy gęstwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

na świeżej paczce drożdży fermentujesz? czy gęstwa?

Gęstwa świeża poszła do ostatniej mojej warki.

Edited by Zamerstary

Share this post


Link to post
Share on other sites

***

 

1-2.04.2016r.

 

Summer Ale - "Wstrzyk" 13BLG | 23 IBU | 5% Alkoholu

 

 

Zasyp:

 

- 4,1 kg Pale Ale

- 0,5 kg Pszeniczny

- 0,1 kg Zakwaszający

 

 

Chmiele:

 

Goryczka:

- Perle DE 14g

 

Aromat:

- Sorachi Ace 50g

- ADHA 529 USA 50g

 

Na zimno:

- Cascade 100g

 

 

Drożdże:

 

- US-05

 

 

Dodatki:

 

-kolendra indyjska - 25g

 

 

Zacieranie:

 

66C - 40 min

72C - 10 min

wygrzew do 76C i koniec zacierania

 

 

Wyszło 19 litrów 13BLG (23IBU wg BT) Fermentacja burzliwa w temperaturze 17-18C.

 

UPDATE:

 

14.04.2016r. 

 

Piwo przelane na cichą, na 4 i 1 dzień przed rozlewem planuję chmielenie na zimno Cascade.

 

19.04.2016r. Pierwsza porcja chmielu na zimno dodana w  ilości 50 g.

22.04.2016r. Druga porcja chmielu na zimno dodana w ilości 50 g.

 

23.04.2016r. Piwo rozlane do butelek z użyciem 118 g cukru białego, wyszło 18 litrów, miało wyjść więcej ale chmielin było stosunkowo dużo. Odfermentowało do 3,5BLG co daje 4,9% ABV + refermentacja = ok. 5% alkoholu

 

 

 

***

Edited by Zamerstary

Share this post


Link to post
Share on other sites

24.04.2016r.


 


India Pale Ale - "Letni Kogucik" 15BLG | 68 IBU | 6-6,5% Alkoholu


 


 


Zasyp:


 


- 5 kg Pilzneński 


- 0,65 kg Monachijski


- 0,05 kg Zakwaszający


 


 


Chmiele:


 


Goryczka:


- Pacific Gem 25g (chmielenie brzeczki przedniej)


- Pacific Gem 10g 60 minut


 


Aromat:


- Pacific Gem 15g  - 5 minut


- Centennial 50 g - 5 minut


 


Na zimno:


- Galaxy 100g


 


 


Drożdże:


 


- US-05


 


Dodatki:


 


gips piwowarski 1,6g


 


 


 


Zacieranie:


58C - 3 min


67C - 45 min


wygrzew do 76C i koniec zacierania


 


 


Wyszło 24 litry 15BLG (68IBU wg BT) Fermentacja burzliwa w temperaturze 18C.


 


UPDATE:


 


08.05.2016r.


 


Piwo przelane na fermentację cichą.


 


11.05.2016r.


 


Dodałem chmiel na fermentację cichą w postaci 100g Galaxy.


 


14.05.2016r. Piwo zabutelkowane z użyciem 120g cukru białego.


Edited by Zamerstary

Share this post


Link to post
Share on other sites

***

14.05.2016r.

 

 

Belgian Flaked Strong Ale - "Ciepły Wieczór" 18BLG | 30 IBU | 7,5% Alkoholu

 

Zasyp:

 

- 4 kg Pale Ale

- 1,2 kg Płatki jęczmienne

- 0,5 kg Abbey Malt 

- 0,3 kg Pszeniczny

- 0,2 kg Karmelowy 30

- 0,1 kg Płatki Pszenne

- 0,07 kg Czekoladowy 1200

 

 

Chmiele:

 

Goryczka:

- Marynka 30g 60 minut

 

Aromat:

- TNT Hop Blend DE 10g 10 minut

- TNT Hop Blend DE 10g 1 minuta

 

Drożdże:

 

- FM26 Belgijskie Pagórki

 

Dodatki:

 

cukier biały 0,5 kg 

 

 

 

Zacieranie:

52C - 10 min

62C - 40 min

72C - 20 min

wygrzew do 78C i koniec zacierania

 

Wyszło 21 litrów 18BLG, 30 IBU (wg BT) Fermentacja burzliwa w temperaturze 20C.

 

UPDATE:

 

18.06.2016r.

 

Rozlew do butelek wraz z 106g cukru białego na 20 litrów piwa.

 

 

***

Edited by Zamerstary

Share this post


Link to post
Share on other sites

***


20.05.2016r.


 


 


Rauch Saison - "Wędzona Niewiadoma" 13 BLG | 30 IBU | 5,5% Alkoholu


 


Zasyp:


 


- 2,6 kg Pale Ale


- 1 kg Wędzony Castlemalting 5-10ppm


- 0,9 kg Pszeniczny


- 0,5 kg Monachijski typ 2


- 0,2 kg Karmelowy 30


 


 


 


Chmiele:


 


Goryczka:


- Marynka 20g (chmielenie brzeczki przedniej)


- Marynka 4g 60 minut


 


Aromat:


- TNT Hop Blend DE 10g 10 minut


- TNT Hop Blend DE 20g 1 minuta


 


Drożdże:


 


- FM21 Odkrycie Sezonu


 


Dodatki:


 


świeża skórka pomarańczy


- świeża skórka cytryny


- świeża skórka grejpfruta


 


 


 


Zacieranie:


50- 52C 10 minut


 62C 20 minut


 72C 40 minut


wygrzew do 78C i koniec zacierania


 


Fermentacja burzliwa planowana w temperaturze 20-22C


 


 


09.06.2016r. 


 


Piwo zabutelkowane wraz z 106g cukru białego na 16 litrów.


 


 


***


Edited by Zamerstary

Share this post


Link to post
Share on other sites

***


17-18.06.2016r.


 


 


Belgian IPA - "Kwiecisty Tarn" 15,7 BLG | 46 IBU | 16 EBC | 7,2% Alkoholu


 


Zasyp:


 


- 4,1 kg Pale Ale


- 1 kg Monachijski typ 1


- 0,7 kg Carabelge


 


 


 


Chmiele:


 


Goryczka:


- Iunga 27g 60 minut


 


Aromat:


- Simcoe 10g 10 minut


- Mosaic 10g 10 minut


- Nelson Sauvin 10g 10 minut


 


- Simcoe 15g 1 minuta


- Mosaic 15g 1 minuta


- Nelson Sauvin 15g 1 minuta


 


Na zimno:


 


- Simcoe 25g 


- Mosaic 25g 


- Nelson Sauvin 25g 


 


 


Drożdże:


 


- Mangrove Jacks M27 Belgian Ale


 


 


 


Zacieranie:


 62C 20 minut


 72C 40 minut


 76C 3 minuty


 


Wyszło 22 litry drożdże zadane w temperaturze 25C


Fermentacja burzliwa planowana w temperaturze 21-23C


 


09.07.2016r.


 


Dodano 75g chmielu na zimno, w równych porcjach: Mosaic, Simcoe, Nelson Sauvin.


 


22.07.2016r.


 


Piwo rozlane do butelek wraz z 126g cukru białego. FG: 1,64 BLG


 


 


***


Edited by Zamerstary

Share this post


Link to post
Share on other sites

***


24.06.2016r.


 


 


American/Pacific Pale Ale - "Zanik Iloczasu" 13 BLG | 26 IBU | 12 EBC | 5,3% Alkoholu


 


Zasyp:


 


- 4,95 kg Pale Ale


- 0,3 kg Carabelge


 


 


 


Chmiele:


 


Goryczka:


- Iunga 24g 60 minut


 


Aromat:


- Mosaic 25g 5 minut


- Topaz 10g 5 minut


 


 


Na zimno:


 


- Topaz 40g 


 


 


Drożdże:


 


- S-33


 


 


 


Zacieranie:


 64C 20 minut


 72C 30 minut


 76C 3 minuty


 


Wyszło 22 litry drożdże zadane w temperaturze 23C


Fermentacja burzliwa planowana w temperaturze 20C


 


09.07.2016r


 


Piwo przelane na fermentację cichą wraz z dodatkiem chmielu Topaz w ilości 40g


 


17.07.2016r 


 


Piwo rozlane do butelek wraz z 106g cukru białego, piwo zeszło do 2,84 BLG co daje 5,2% ABV


 


 


***


Edited by Zamerstary

Share this post


Link to post
Share on other sites

***


02.07.2016r.


 


 


Session IPA - "The Biggest Small Town in America" 10,5 BLG | 30 IBU | 9 EBC | 4,1% Alkoholu


 


Zasyp:


 


- 3,9 kg Pale Ale


- 0,4 kg płatki owsiane


- 0,1 kg Monachijski typ 1


 


 


 


 


Chmiele:


 


Goryczka:


- Columbus 12g 60 minut


 


Aromat:


Columbus  10g 10 minut


Columbus  20g 5 minut


- Columbus  40g 1 minuta


 


Na zimno:


 


Columbus  50g


 


 


Drożdże:


 


- US-05


 


 


 


Zacieranie:


 


52C 10 minut


64C 40 minut


72C 15 minut


76C 3 minuty


 


 


 


Wyszło 26 litrów, 10,5 BLG piwo będzie fermentować w 19-20C


 


 


23.07.2016r.


 


Dodano 50g chmielu Columbus na zimno


 


 


12.08.2016r.


 


Piwo odfermentowało do 2,65 BLG co daje 4% alkoholu.


Rozlane do butelek wraz z 130g cukru białego (22 litry)


 


 


 


 


 


***


Edited by Zamerstary

Share this post


Link to post
Share on other sites

***


15.07.2016r.


 


 


Cherry Saison - "Little Rose" 12,5BLG | 33 IBU | 12 EBC | 5,7% Alkoholu


 


Zasyp:


 


- 4,3 kg Pale Ale


- 0,5 kg Monachijski typ 1


- 0,5 kg Wiedeński


 


 


 


Chmiele:


 


Goryczka:


- Iunga 25g  60 min


 


Smak i Aromat:


 


- East Kent Goldings 20g 30 min


East Kent Goldings 75g 5 min


 


 


Drożdże:


 


- Danstar Belle Saison


 


 


 


Zacieranie:


 


63C 40 minut


72C 10 minut


76C 3 minuty


 


Dodatki:


 


- wiśnie 1,4kg 10 minut gotowania


- wiśnie 4 kg fermentacja cicha


 


 


Wyszło 26 litrów, fermentacja burzliwa w 20C.


 


03.09.2016r. Rozlew do butelek wraz z użyciem 167g cukru białego na 25 litrów, piwo odfermentowało do 1,77BLG co daje 5,6% alkoholu


 


 


 


 


***


Edited by Zamerstary

Share this post


Link to post
Share on other sites

***


12-13.08.2016r.


 


 


Flanders Brown Ale/Oud Bruin - "War Ostatetczny" 15 BLG | 20 IBU |  30 EBC | 6,5-7,5% Alkoholu


 


Zasyp:


 


- 3,6 kg Pale Ale


- 1,5 kg Wiedeński


- 0,25kg Monachijski typ I


- 0,2 kg karmelowy 300


- 0,05 kg czekoladowy 400


- 0,05 kg palony jęczmień


 


 


 


Chmiele:


 


Goryczka:


- Mosaic 20g 45 min


 


Drożdże:


 


- White Labs WLP665 Flemish Ale Blend


 


 


 


Zacieranie:


 


52C 5 minut


63C 35 minut


72C 25 minut ( na ostatnie 2 minuty przerwy dawkowany palony jęczmień)


76C 3 minuty


 


 


Wyszło 25 litrów, fermentacja burzliwa około 2-6 tygodni, w temperaturze 20C, cicha 2-xx miesięcy.


 


 


12.04.2017r. Piwo nadal w fermentorze z drożdżami, aktualnie odfermentowało do 2,15 BLG


 


 


***


Edited by Zamerstary

Share this post


Link to post
Share on other sites

***


09.09.2016r.


 


 


Sour Ale  - "Light Heavy Machine Gun" 10,8 BLG | 24 IBU |  9 EBC | 4,2% Alkoholu


 


Zasyp:


 


- 3,45 kg Pale Ale


- 0,3 kg Monachijski typ 1


- 0,25 kg Prażona pszenica


 


 


 


Chmiele:


 


Goryczka:


- Magnum DE 12g 60 min


 


Aromat:


- Citra 35g 5 min


- Citra 35g 0 min 


 


Drożdże:


 


- US-05


 


Dodatki:


 


- kwas mlekowy (fermentacja cicha)


 


 


 


Zacieranie:


 


52C 5 minut


64C 30 minut


72C 15 minut


76C 3 minuty


 


Wyszło 20 litrów o ekstrakcie 10,8 BLG


Piwo będzie fermentować w temperaturze 18-19C, planowane 8-12 dni burzliwej + 7-10 dni cichej fermentacji.


 


 


18.09.2016r. Piwo zostało przelane na fermentację cichą wraz z dodatkiem 65 ml kwasu mlekowego na 20l


 


22.10.2016r. Piwo rozlane do butelek wraz z 130g cukru białego.


 


 


 


 


 


***


Edited by Zamerstary

Share this post


Link to post
Share on other sites

***


17.09.2016r.


 


 


Wędzone Ale  - "Gruszki i Kiełbasy" 12,1 BLG | 25 IBU |  12 EBC | 5,2% Alkoholu


 


Zasyp:


 


- 3 kg Pilzneński (wędzony gruszą) Strzegom


- 2 kg Pale Ale 


 


 


 


Chmiele:


 


Goryczka:


- Magnum DE 17g 60 min


 


Aromat:


- Sybilla 30g  10 min


 


 


Drożdże:


 


- S-33


 


 


 


 


Zacieranie:


 


52C 5 minut


64C 40 minut


72C 10 minut


76C 3 minuty


 


 


Wyszło 26 litrów o ekstrakcie 12,12 BLG.


Piwo będzie fermentować w temperaturze 17-18C, planowane 14-18 dni fermentacji burzliwej, bez cichej.


 


 


31.10.2016r Piwo zabutelkowane wraz z 152g cukru białego na 24 litry, odfermentowało do 2,28BLG


 


 


 


 


 


***


Edited by Zamerstary

Share this post


Link to post
Share on other sites

***


05.10.2016r.


 


 


Belgian Speciality Tripel  - "Ponury Karczmiarz " 18 BLG | 40 IBU |  10 EBC | 7% Alkoholu


 


Zasyp:


 


- 5 kg Pilzneński


- 1 kg Pale Ale


- 0,3 kg Monachijski typ 1


 


 


 


 


Chmiele:


 


Goryczka:


- Magnum DE 31g 60 min


 


Aromat:


- Sybilla 50g  10 min


 


 


Drożdże:


 


- FM25 - Klasztorna Medytacja


 


 


Dodatki:


 


- cukier Demerara 1 kg 15 min


- świeża skórka cytryny 5g 10 min


- suszona skórka cytryny 20g 10 min


- kolendra indyjska 10g 10 min


- anyż 5g - 10 min


- pieprz czarny 4,5g 10 min


 


 


Zacieranie:


 


52C 5 minut


63C 40 minut


72C 15 minuta


76C 3 minuty


 


 


Wyszło 23 litry, drożdże zadane w temperaturze 23C. 


Piwo będzie fermentować w temperaturze 19C, planowane 14-18 dni fermentacji burzliwej + ok. 14 dni cichej.


 


15.11.2016r.


 


Piwo zabutelkowane wraz z użyciem 144g cukru białego na 21l, odfermentowało do 4,7 BlG.


 


 


 


 


***


Edited by Zamerstary

Share this post


Link to post
Share on other sites

***


30.10.2016r.


 


 


Roggenbier  - "Ratyzbonski Żołdak" 12,4 BLG | 15 IBU |  20 EBC | 5,4% Alkoholu


 


Zasyp:


 


- 2,6 kg Żytni 


- 2,6 kg Pale Ale 


- 0,1 kg Czekoladowy 400


 


 


 


 


Chmiele:


 


Goryczka:


- Magnum DE 10g 60 min


 


Aromat:


- Sybilla 15g 5 min


 


 


 


Drożdże:


 


- WB-06


 


 


 


Zacieranie:


 


52C 5 minut 


64C 20 minut


72C 40 minut


78C 3 minuty


 


 


 


Wyszło 25 litrów, drożdże zadane w temperaturze 25C, proces fermentacji planowany w 15C na początku i 18-19C później, planowane ok. 15 dni fermentacji burzliwej.


 


26.11.2016r. Rozlano do butelek wraz z 224g cukru białego na 22 litry, odfermentowało do 2blg, co daje 5,4% alkoholu.


 


 


***


Edited by Zamerstary

Share this post


Link to post
Share on other sites

***


05.11.2016r.


 


 


Imperial India Pale Ale  - "Wywar z Piwska" 20,5 BLG | 75 IBU | 18 EBC | 9,3% Alkoholu


 


Zasyp:


 


- 7,8 kg Pale Ale 


- 0,3 kg Monachijski typ 1


- 0,2 kg Pszeniczny


- 0,2 kg Aroma 


 


 


 


 


Chmiele:


 


Goryczka:


- Summit 45g 60 min


 


Aromat:


- Citra 25g 5 min


- Cascade 25g 5 min


- Galaxy 30g 5 min


 


- Citra 25g 0 min


- Cascade 25g 0 min


- Galaxy 20g 0 min


 


Na zimno:


- Citra 50g


- Cascade 50g


- Galaxy 57g


- Centennial 25g


 


 


 


 


Drożdże:


 


- US-05


 


 


 


Zacieranie:


 


52C 5 minut 


64C 40 minut


72C 10 minut


76C 3 minuty


 


 


 


Wyszło 24 litry, drożdże zadane w temperaturze 16C, proces fermentacji planowany w 15C na początku i 17-18C później, planowane ok. 15 dni fermentacji burzliwej + 7-10 dni fermentacji cichej wraz z chmieleniem na zimno.


 


 


27.11.2016r. 


 


Piwo trafiło na fermentację cichą wraz z 182g chmielu. Aktualne odfermentowało do 3,8 BLG.


 


 


03.12.2016r.


 


Piwo zostało zabutelkowane wraz z 106 g cukru białego na 18 litrów, Odfermentowanie nie uległo zmianie.


 


 


 


 


 


***


Edited by Zamerstary

Share this post


Link to post
Share on other sites

 ***

 

 

20.11.2016r.

 

 

Oatmeal Stout  - "Brunatna Pomarańcza" 13,6 BLG | 33 IBU | 67 EBC | 5,3% Alkoholu

 

Zasyp:

 

- 4,3 kg Pale Ale 

- 0,5 kg słód owsiany

- 0,5 kg Caramunich I

- 0,35 kg Pale Chocolate

- 0,2 kg Aroma

- 0,075 kg palony jęczmień

- 0,075 kg Carafa Special III

 

 

 

 

 

 

Chmiele:

 

Goryczka:

- Magnum DE 30g 60 min

 

Smak i Aromat:

- Fuggles 5g 30 min

- Fuggles 20g 5 min

- Fuggles 20g 0 min

 

Na zimno:

- Fuggles 25g

 

 

Dodatki:

 

zest z pomarańczy 55g 5 min

- zest z 1 cytryny i 3 pomarańczy + sok z pomarańczy, łącznie ok 400 ml. - fermentacja cicha

 

 

 

 

 

Drożdże:

 

- S-04

 

 

 

Zacieranie:

 

 

63C 40 minut

72C 20 minut (na ostatnie 5 minut przerwy dekstrynującej wsypano Carafa Special III)

76C 3 minuty

 

 

Wyszło 25 litrów, fermentacja burzliwa zostanie przeprowadzona w 19C około 14 dni + 7-10 dni fermentacji cichej.

Na fermentację cichą zostanie przygotowana  porcja zestu z pomarańczy (niekonwencjonalny zest), i być może dodatek chmielu.

 

 

10.12.2016r. Piwo trafiło na fermentację cichą wraz z mieszanką zestu oraz soku z trzech pomarańczy i jednej cytryny. Aktualnie odfermentowało do 3,9 BLG co daje 5,2% alkoholu.

 

20.12.2016r. Od piwa zostały oddzielone fragmenty zestu oraz dodano 25g chmielu, ostatnie 3-4 dni przed rozlewem piwo bedzie stało w 1-2C 

 

23.12.2016r. Piwo rozlane do butelek wraz z 126g cukru białego na 22l, Odfermentowanie nie uległo zmianie, 3,9BLG

 ***

Edited by Zamerstary

Share this post


Link to post
Share on other sites

 ***


 


 


09.12.2016r.


 


 


Low Alcohol Wheat-Rye IPA  - "Jujutsu!" 6,3 BLG | 17 IBU | 6 EBC | 2,5% Alkoholu


 


Zasyp:


 


- 0,75 kg Pilzneński


- 0,5 kg Pszeniczny


- 0,5 kg Żytni


- 0,5 kg płatki pszenne


 


 


 


 


 


 


Chmiele:


 


Goryczka:


- Summit 4g (chmielenie brzeczki przedniej)


 


Aromat:


- Cascade 8g 10 min


- Citra 5 g 10 min


- Centennial 2 g 10 min


 


- Equinox 15 g 0 min


- Cascade 12 g 0 min


- Citra 12 g 0 min


- Centennial 4 g 0 min


 


Na zimno:


- Cascade 16g


- Citra 10g 


- Centennial 10g


- Equinox 20g


 


 


 


 


 


 


Drożdże:


 


- S-33


 


 


 


Zacieranie:


 


 


52C 15 minut


64C 30 minut ( tutaj dodano 190g pilzneńskiego, 200g pszenicznego, 250g p. pszennych )


72C 15 minut


76C 3 minuty


 


 


Wyszło 18,5 litra, fermentacja burzliwa zostane przeprowadzona w temperaturze 19C, planowano ok. 7 dni burzliwej + 7-10 dni cichej wraz z chmieleniem na zimno.


 


27.12.2016r. Piwo trafiło na fermentację cichą wraz z 56 g chmielu. Fermentacja cicha planowana ok. 4 dni.


 


02.01.2017r. Piwo rozlane do butelek wraz z 100g cukru białego na 17l, odfermentowało do 2,8BLG co daje  1,9% ABV + refermentacja co razem da ok. 2,2-2,5% alkoholu.


 


 


***


Edited by Zamerstary

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.