Jump to content
Sign in to follow this  
Stan

czy z takiego zestawu cos wyjdzie ??

Recommended Posts

jak w temacie

robie 1 raz i pytanie i mile widziane porady jak zaczac i jaka czynnosc ile czasu robic

 

 

 

 

Drożdże górnej fermentacji Safale S-04

Chmiel goryczkowy Marynka 25g

Chmiel aromatyczny Lubelski 25g

Słód pilzneński - 3 kg

Słód pale ale Weyermann? - 0,5 kg

Słód wiedeński Weyermann? - 0,5 kg

Słód monachijski Strzegom - 0,5 kg

Słód monachijski typ II Weyermann? - 0,5 kg

Share this post


Link to post
Share on other sites
jak w temacie

robie 1 raz i pytanie i mile widziane porady jak zaczac i jaka czynnosc ile czasu robic

Doprawdy nie wiem czego oczekujesz. Jeśli masz jakieś konkretne pytanie, to pytaj, jeśli tak ogólnie pytasz to zerknij tu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no wszystko mniej wiecej to przegladalem nie kojazyc "-mniej wiecej- z niczym innym ;D"

chodzi mi np o zacieranie bo wszedzie czasy sa rozne jedni trzymaja 15 min na 63 stopniach inni 30 i 45 wiadomo przepisow i porad wbrud

a nie chce zburaczyc 1 warki ma byc zdatna do picia chociaz niekoniecznie smaczna hehe choc mam nadzieje ze taka wyjdzie

i czy np 30 min na kazda przerwe styknie i czy gotowanie po filtracji np 90 min czy 120 min bo bym zrobil np tak 90 min gotowania pierw goryczka i 15 min przed koncem aromat moze byc ??

Share this post


Link to post
Share on other sites
no wszystko mniej wiecej to przegladalem nie kojazyc "-mniej wiecej- z niczym innym ;D"

chodzi mi np o zacieranie bo wszedzie czasy sa rozne jedni trzymaja 15 min na 63 stopniach inni 30 i 45 wiadomo przepisow i porad wbrud

a nie chce zburaczyc 1 warki ma byc zdatna do picia chociaz niekoniecznie smaczna hehe choc mam nadzieje ze taka wyjdzie

i czy np 30 min na kazda przerwe styknie i czy gotowanie po filtracji np 90 min czy 120 min bo bym zrobil np tak 90 min gotowania pierw goryczka i 15 min przed koncem aromat moze byc ??

Ale po co wyważać otwarte drzwi? Na własne receptury jeszcze przyjdzie czas. Na razie weź coś sprawdzonego i postępuj ściśle wg przepisu. Polish ale lub pale ale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli uważasz, że za dużo, to daj mniej. To wszystko zależy od własnego gustu. Najlepiej odnaleść kalkulator i policzyć lub warzyć i zdobywać doświadczenie. Puki nie spróbujesz, nie będzisz wiedział czego się spodziewać.

Udanej warki i czytaj, czytaj, czytaj...

goroncopozdrawiamy

Share this post


Link to post
Share on other sites
jak w temacie

robie 1 raz i pytanie i mile widziane porady jak zaczac i jaka czynnosc ile czasu robic

 

 

 

 

Drożdże górnej fermentacji Safale S-04

Chmiel goryczkowy Marynka 25g

Chmiel aromatyczny Lubelski 25g

Słód pilzneński - 3 kg

Słód pale ale Weyermann? - 0,5 kg

Słód wiedeński Weyermann? - 0,5 kg

Słód monachijski Strzegom - 0,5 kg

Słód monachijski typ II Weyermann? - 0,5 kg

Wyjdzie piwo górnej fermentacji. A co do czynności, wystarczy przeprowadzić następujące czynności zacieranie (około 1h), filtracja i wysładzanie (około 1 godzina), gotowanie brzeczki z chmielem (zależy jak mocny masz palnik około 1,5h), studzenie (zależy jak chłodzisz około 1h) no i przygotowanie i zadanie drożdży (okoo 15 minut). Szczegóły przeczytasz z http://www.wiki.piwo.org w sekcji "Warka z procesem zacierania słodu" i w setkach postów na forum (na przykładhttp://www.piwo.org/forum/t601-Moje-przemyslenia-.html), no i by coś szybciej znaleść i jest mapa wątków http://www.piwo.org/forum/t1531-Mapa-watkow-dzialu-Wsparcie-Piwowarskie.html.

Co do zacierania znajdź wątek o zacieraniu w jednej temperaturze. (generalnie chodzi o to, że zacierasz słód w zakresie temperatur 65-70°C przez 60 minut. - najczęściej 66°C )

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzieki Makaron i o to chodzilo teraz tylko jeszcze doczytam i do roboty a mysle ze 50 g chmielu styknie

dzieki wszystkim i zycze od razu wystrzałowego sylwka !

Share this post


Link to post
Share on other sites
dzieki Makaron i o to chodzilo teraz tylko jeszcze doczytam i do roboty a mysle ze 50 g chmielu styknie

dzieki wszystkim i zycze od razu wystrzałowego sylwka !

Jeśli gęstość początkowa wyjdzie Ci w okolicach 11-12°Blg przy 20 litrach to bym zalecał 25g Marynka na 60 minut; 20g lubelskiego na 30 minut i 20-30g lubelskiego na ostatnią minutę. Jeśli mniej tak z 9-10°Blg to bym zmniejszył ilość chmielu Marynka do 20g. Natomiast jeśli gęstość będzie większa tak 14-15°Blg to przydało by się nawet 30g Marynka. W tym wypadku chodzi o percepcję goryczy. Przy mocniejszych piwach należy dodać troszkę więcej chmielu by zbalansować słodowość piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzieki za wskazówki i tylko sie zastanawiam czy zmieszcze sie w 15l garku a potem bym dolal wody do 20l juz w wiadrze.

praktyka pokaże hehe

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dzieki za wskazówki i tylko sie zastanawiam czy zmieszcze sie w 15l garku a potem bym dolal wody do 20l juz w wiadrze.

praktyka pokaże hehe

Potrzebujesz zapas w garku, wygodnie mieć 1/3 objętości pustej, bo jak zacznie kipieć to masz jeszcze pole manewru. Zatem proponowałbym gotować na 2 razy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wiec tak

gotowalem w kotle z alu...

wszystko cacy tylko niech ktos spojzy i napisze czy ma szanse cos z tego wyjsc

bioroc pod uwage wyglad a co do smaku to jest si mocno chmielone

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.