Jump to content
Sign in to follow this  
kosaczek

Weizen z ekstraktów

Recommended Posts

Cześć,

Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z piwowarstwem. Po przemyśleniach i lekturze forum na pierwszy ogień wybrałem moją ulubioną pszenice (Hefeweizen), którą chcę uwarzyć na ekstraktach z własnym chmieleniem. Niestety mam kilka pytań/problemów w których chciałbym prosić o waszą radę Poniżej krótki plan.

 

Ekstrakty

WES pszeniczny 1,7 kg  - 2 szt.

 

Wiem, że tradycyjnie powinien być jeden jasny i jeden pszeniczny ale zależy mi na jak najbliższych parametrach 60/40 dla pszenicy.

 

Chmielenie 60 minut

Hallertau Tradition 35g

25g na początku 

10g na ostanie 10 min

 

Drożdże

Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen

 

Drożdże planuje zadać w temperaturze 16-18oC, czy to nie za wysoko?

 

Na koniec fermentacja z którą mam dwa problemy:

1. Nie planuje cichej ale burzliwa w moim przypadku będzie musiała trwać aż 18-19 dni. Z tego co wyczytałem na forum zazwyczaj jest to ok 10-12 dni. Czy przy takim przeciągnięciu piwa nic się nie stanie?

2. Temperatura fermentacji - planowałem ok. 20oC ale po pomiarach temperatury w pomieszczeniach którymi dysponuję wyszło mi że mam 16 i aż 24. I teraz nie wiem czy lepiej niższą czy tą 24...

 

Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam.

Edited by kosaczek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

Ad.1 Spokojnie możesz trzymać piwo 19 dni i nic mu nie będzie. Pszenicy nie przelewa się na cichą, więc nie ma problemu.

Ad.2 24 to za wysoko. Fermentuj w 16 stopniach, możesz przenieść do 24 na ostatnie 2-3 dni, żeby dofermentowalo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Weizen w 16 stopniach nie wyjdzie za płytki? Fakt, że w 24 będzie bardzo estrowy, ale lepiej chyba w te stronę, niż w 16. Producent podaje zakres 18-24. Zawsze możesz spróbować trochę schłodzić z tych 24 butelką z lodem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Całe szczęście posiadam garnek 30l, na początek 18l wody. Nie wiem ile zostanie po zagotowaniu ale myślę że z 17l minimum. Później rozcieńczenie do klasycznych 12 Blg, o ile będzie konieczne.

 

To może jeszcze jedno pytanie w jakiej temperaturze trzymać butelki po rozlewie?

 

Zastanawiam się jeszcze czy do kilku butelek w ramach eksperymentu nie dodać trochę wanilii, ostatecznie też jest jadalna :)

Edited by kosaczek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Weizen w 16 stopniach nie wyjdzie za płytki? Fakt, że w 24 będzie bardzo estrowy, ale lepiej chyba w te stronę, niż w 16. Producent podaje zakres 18-24. Zawsze możesz spróbować trochę schłodzić z tych 24 butelką z lodem.

 

Fermentacja podniesie temp. o te 2 stopnie i będzie git. Na koniec można przenieść w cieplejsze i to wystarczy. Grunt to drożdżaki. Wybrałeś dobre.

 

Całe szczęście posiadam garnek 30l, na początek 18l wody. Nie wiem ile zostanie po zagotowaniu ale myślę że z 17l minimum. Później rozcieńczenie do klasycznych 12 Blg, o ile będzie konieczne.

 

To może jeszcze jedno pytanie w jakiej temperaturze trzymać butelki po rozlewie?

 

Zastanawiam się jeszcze czy do kilku butelek w ramach eksperymentu nie dodać trochę wanilii, ostatecznie też jest jadalna :)

 

Daruj sobie dodatki. Zrób dobrze pszenicę a zobaczyć ile da Ci to satysfakcji. Z zasady powinna być niższa niż fermentacji. Ja trzymam w 18 stopniach, bo i tak nie mam innej. W wyższej bym się bał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

podłącze się tutaj, 

 

brown ale idzie na cichą, i mam plan dla siebie uwarzyć pszenicę jasną, a zaraz po niej pszenicę ciemną. Zamierzałem zastosować drożdże Fermentum Mobile - FM41 Gwoździe i banany. Stad pytanie czy można podzielić fiolkę na pół, i z każdej robić starter przed warzeniem? zbierania gęstwy się boję, bo jak się zepsuje będę w czarnej .... podpowiedzcie, z góry dzieki

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

czy można podzielić fiolkę na pół, i z każdej robić starter przed warzeniem?

Można nawet podzielić na 10 części i z każdej zrobić starter, tylko trzeba to zrobić z głową. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jeszcze ostatnie szybkie pytanie, mam zamiar rozlewać bezpośrednio z fermentatora i tu nie mam pewności czy wystarczy reduktor osadów czy lepiej zainwestować w filtrator z oplotu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Weizen w 16 stopniach nie wyjdzie za płytki? Fakt, że w 24 będzie bardzo estrowy, ale lepiej chyba w te stronę, niż w 16. Producent podaje zakres 18-24. Zawsze możesz spróbować trochę schłodzić z tych 24 butelką z lodem.

W 24C jest duże prawdopodobieństwo że wyjdzie rozpuszczalnik, więc z dwojga złego radzę wybrać mniej estrow niż niepijalne piwo. Jak fermentacja zacznie zwalniać to można przenieść w 24C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio robiłem tego WESa pszenicznego na WB-06, fermentowało na początku na 24-26 stopniach potem spadło do 22. Piwo już od 2-3 tygodni w butelkach. Fajne, czuć, że to pszeniczne aczkolwiek początkowo miało takie "landrynkowe" posmaki (po tygodniu od butelkowania); obecnie tych landrynek już prawie nie ma, jest większa kwaskowość i generalnie z efektu jestem w miarę zadowolony (piwo jak najbardziej pijalne, po prostu smaczne no i czuć że to pszeniczniak). Po prostu zamiast banana wyszła landrynka ;). Następnym razem wypróbuję Coopersa i zrobię na innych (lepszych) drożdżach.

Edited by Jancewicz

Share this post


Link to post
Share on other sites

z tymi landrynkami to WES tak ma? WB-06? czy po prostu za wysoka temperatura?

P.S. pierwotnie naczytałem się jakie to WB-06 nie są zarąbiste do pszeniczniaków i jak zrobiłem to dokopałem się na forum wypowiedzi, że te drożdżaki jednak słabe. Człek uczy się na błędach... oby raz... :)

Edited by Jancewicz

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja polecam na tym szczepie (Weihenstephan) underpitching i zadanie drożdży w 12C, po czym od razu podniesienie temperatury fermentacji (zmiana pomieszczenia) do 18-19C - bardzo mocne bananki mi tak wyszły, ale złapałem jakąś infekcję i piwo było dobre przez 2 tygodnie a potem coraz gorzej...

 

PS. Ekstrakty + drożdże płynne? Droga strasznie ta impreza ;)

Edited by ThoriN

Share this post


Link to post
Share on other sites

No cenowo to słabo ale nie chce sie rzucac z motyka na słońce i odrazu eksperymentować z zacieraniem. Obawiam sie tylko że piwo wyjdzie ciemne ale jak smak bedzie ok to bedzie jedyny minus

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy w przypadku weizenbocka właściwe będzie użycie 2x1,7 kg ekstraktu pszenicznego (Gozdawa) + 1,7 kg ekstraktu bursztynowego (Gozdawa)?. Bo jak przeglądałem receptury są i z bursztynowym, i z ciemnym. I czy chmielenie takie jak zwykłego hefeweizena? Dzięki 

Edited by buber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo nastawione ostatecznie wyszlo 19 litrow 11,5 BLG. Po pierwszych 24 h w temp 19C drożdże wybraly sie na spacer przez rurke. Przy okazji sprzatania spróbowałem piany wytworzonej przez drożdże i byla strasznie gorzka i teraz mam obawy czy nie przesadzilem z chmielem i piwo nie wyjdzie za gorzkie?!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy okazji sprzatania spróbowałem piany wytworzonej przez drożdże i byla strasznie gorzka i teraz mam obawy czy nie przesadzilem z chmielem i piwo nie wyjdzie za gorzkie?!

Takie próbowanie piany czy czegokolwiek innego podczas fermentacji nie daje żadnego punktu odniesienia. Masz kalkulatory to sobie policz IBU i będziesz mniej więcej wiedział.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomyślałem, że może kogoś zainteresować...

 

Piwo wyszło naprawdę całkiem nie złe, w kolorze trochę ciemne ale w smaku czuć, że to porządny Weizen. Po zlaniu w butelki zostało mi 0,5l gęstwy drożdżowej więc mam zamiar popełnić drugiego Weizena tym razem spróbuję jednak ekstraktów gozdawy.

 

Dodatkowo chciałbym zapytać jakie piwo polecacie na "pierwsze zacieranie"?

Edited by kosaczek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pierwsze zacieranie polecam SMASH na słodzie PALE ALE. Proste piwko, małe ryzyko błędów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam pytanie jak było z goryczką przy dodaniu takiej ilości chmielu? 

planuję też zrobić pszeniczniaka z ekstraktów i zastanawiam się ile g granulatu dodać (20-30g?)

czy ma znaczenie czy gotuję ekstrakt w mniejszym czy większym garze (największy gar mam 20L) i potem rozcieńczam brzeczke wodą?

 

testowałeś też może te ekstrakty pszeniczne z gozdawy?

 

myślę żeby zrobić pszeniczniaka z 2 puszek wes + lubelski i drożdże fm40 albo fm41

Edited by Tymek113

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.