kosaczek 0 Posted November 26, 2015 (edited) Cześć, Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z piwowarstwem. Po przemyśleniach i lekturze forum na pierwszy ogień wybrałem moją ulubioną pszenice (Hefeweizen), którą chcę uwarzyć na ekstraktach z własnym chmieleniem. Niestety mam kilka pytań/problemów w których chciałbym prosić o waszą radę Poniżej krótki plan. Ekstrakty WES pszeniczny 1,7 kg - 2 szt. Wiem, że tradycyjnie powinien być jeden jasny i jeden pszeniczny ale zależy mi na jak najbliższych parametrach 60/40 dla pszenicy. Chmielenie 60 minut Hallertau Tradition 35g 25g na początku 10g na ostanie 10 min Drożdże Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen Drożdże planuje zadać w temperaturze 16-18oC, czy to nie za wysoko? Na koniec fermentacja z którą mam dwa problemy: 1. Nie planuje cichej ale burzliwa w moim przypadku będzie musiała trwać aż 18-19 dni. Z tego co wyczytałem na forum zazwyczaj jest to ok 10-12 dni. Czy przy takim przeciągnięciu piwa nic się nie stanie? 2. Temperatura fermentacji - planowałem ok. 20oC ale po pomiarach temperatury w pomieszczeniach którymi dysponuję wyszło mi że mam 16 i aż 24. I teraz nie wiem czy lepiej niższą czy tą 24... Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam. Edited November 26, 2015 by kosaczek Quote Share this post Link to post Share on other sites
JackStyle 19 Posted November 26, 2015 Witam, Ad.1 Spokojnie możesz trzymać piwo 19 dni i nic mu nie będzie. Pszenicy nie przelewa się na cichą, więc nie ma problemu. Ad.2 24 to za wysoko. Fermentuj w 16 stopniach, możesz przenieść do 24 na ostatnie 2-3 dni, żeby dofermentowalo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
orcen92 2 Posted November 26, 2015 Weizen w 16 stopniach nie wyjdzie za płytki? Fakt, że w 24 będzie bardzo estrowy, ale lepiej chyba w te stronę, niż w 16. Producent podaje zakres 18-24. Zawsze możesz spróbować trochę schłodzić z tych 24 butelką z lodem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 228 1 Items Posted November 26, 2015 a jak będziesz chmielił? tzn. w garze o jakiej pojemności? Quote Share this post Link to post Share on other sites
kosaczek 0 Posted November 26, 2015 (edited) Całe szczęście posiadam garnek 30l, na początek 18l wody. Nie wiem ile zostanie po zagotowaniu ale myślę że z 17l minimum. Później rozcieńczenie do klasycznych 12 Blg, o ile będzie konieczne. To może jeszcze jedno pytanie w jakiej temperaturze trzymać butelki po rozlewie? Zastanawiam się jeszcze czy do kilku butelek w ramach eksperymentu nie dodać trochę wanilii, ostatecznie też jest jadalna Edited November 26, 2015 by kosaczek Quote Share this post Link to post Share on other sites
e-prezes 87 Posted November 26, 2015 Weizen w 16 stopniach nie wyjdzie za płytki? Fakt, że w 24 będzie bardzo estrowy, ale lepiej chyba w te stronę, niż w 16. Producent podaje zakres 18-24. Zawsze możesz spróbować trochę schłodzić z tych 24 butelką z lodem. Fermentacja podniesie temp. o te 2 stopnie i będzie git. Na koniec można przenieść w cieplejsze i to wystarczy. Grunt to drożdżaki. Wybrałeś dobre. Całe szczęście posiadam garnek 30l, na początek 18l wody. Nie wiem ile zostanie po zagotowaniu ale myślę że z 17l minimum. Później rozcieńczenie do klasycznych 12 Blg, o ile będzie konieczne. To może jeszcze jedno pytanie w jakiej temperaturze trzymać butelki po rozlewie? Zastanawiam się jeszcze czy do kilku butelek w ramach eksperymentu nie dodać trochę wanilii, ostatecznie też jest jadalna Daruj sobie dodatki. Zrób dobrze pszenicę a zobaczyć ile da Ci to satysfakcji. Z zasady powinna być niższa niż fermentacji. Ja trzymam w 18 stopniach, bo i tak nie mam innej. W wyższej bym się bał. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Neem 0 Posted November 26, 2015 podłącze się tutaj, brown ale idzie na cichą, i mam plan dla siebie uwarzyć pszenicę jasną, a zaraz po niej pszenicę ciemną. Zamierzałem zastosować drożdże Fermentum Mobile - FM41 Gwoździe i banany. Stad pytanie czy można podzielić fiolkę na pół, i z każdej robić starter przed warzeniem? zbierania gęstwy się boję, bo jak się zepsuje będę w czarnej .... podpowiedzcie, z góry dzieki Quote Share this post Link to post Share on other sites
krzysiek9999 109 Posted November 26, 2015 czy można podzielić fiolkę na pół, i z każdej robić starter przed warzeniem? Można nawet podzielić na 10 części i z każdej zrobić starter, tylko trzeba to zrobić z głową. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kosaczek 0 Posted November 27, 2015 To jeszcze ostatnie szybkie pytanie, mam zamiar rozlewać bezpośrednio z fermentatora i tu nie mam pewności czy wystarczy reduktor osadów czy lepiej zainwestować w filtrator z oplotu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 726 1 Items Posted November 27, 2015 Zawsze rozlewam z fermentora, co do pszeniczniaka z WESa to cudów sie nie spodziewaj Quote Share this post Link to post Share on other sites
JackStyle 19 Posted November 27, 2015 Weizen w 16 stopniach nie wyjdzie za płytki? Fakt, że w 24 będzie bardzo estrowy, ale lepiej chyba w te stronę, niż w 16. Producent podaje zakres 18-24. Zawsze możesz spróbować trochę schłodzić z tych 24 butelką z lodem. W 24C jest duże prawdopodobieństwo że wyjdzie rozpuszczalnik, więc z dwojga złego radzę wybrać mniej estrow niż niepijalne piwo. Jak fermentacja zacznie zwalniać to można przenieść w 24C. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 726 1 Items Posted November 27, 2015 Moje ostatnie pszeniczne FM40 fermentowało w 15-17'C. W Poznaniu zajęło 6 miejsce, zobaczymy co tam sędziowei wyniuchali Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 228 1 Items Posted November 27, 2015 (edited) Ostatnio robiłem tego WESa pszenicznego na WB-06, fermentowało na początku na 24-26 stopniach potem spadło do 22. Piwo już od 2-3 tygodni w butelkach. Fajne, czuć, że to pszeniczne aczkolwiek początkowo miało takie "landrynkowe" posmaki (po tygodniu od butelkowania); obecnie tych landrynek już prawie nie ma, jest większa kwaskowość i generalnie z efektu jestem w miarę zadowolony (piwo jak najbardziej pijalne, po prostu smaczne no i czuć że to pszeniczniak). Po prostu zamiast banana wyszła landrynka . Następnym razem wypróbuję Coopersa i zrobię na innych (lepszych) drożdżach. Edited November 27, 2015 by Jancewicz Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 228 1 Items Posted November 28, 2015 (edited) z tymi landrynkami to WES tak ma? WB-06? czy po prostu za wysoka temperatura? P.S. pierwotnie naczytałem się jakie to WB-06 nie są zarąbiste do pszeniczniaków i jak zrobiłem to dokopałem się na forum wypowiedzi, że te drożdżaki jednak słabe. Człek uczy się na błędach... oby raz... Edited November 28, 2015 by Jancewicz Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 726 1 Items Posted November 28, 2015 Landryny wychodzą po zbyt wysokiej temperaturze fermentacji, piwa na WB stawały na podium w konkursach Quote Share this post Link to post Share on other sites
ThoriN 91 Posted November 28, 2015 (edited) A ja polecam na tym szczepie (Weihenstephan) underpitching i zadanie drożdży w 12C, po czym od razu podniesienie temperatury fermentacji (zmiana pomieszczenia) do 18-19C - bardzo mocne bananki mi tak wyszły, ale złapałem jakąś infekcję i piwo było dobre przez 2 tygodnie a potem coraz gorzej... PS. Ekstrakty + drożdże płynne? Droga strasznie ta impreza Edited November 28, 2015 by ThoriN Quote Share this post Link to post Share on other sites
kosaczek 0 Posted November 28, 2015 No cenowo to słabo ale nie chce sie rzucac z motyka na słońce i odrazu eksperymentować z zacieraniem. Obawiam sie tylko że piwo wyjdzie ciemne ale jak smak bedzie ok to bedzie jedyny minus Quote Share this post Link to post Share on other sites
buber 46 Posted December 4, 2015 (edited) A czy w przypadku weizenbocka właściwe będzie użycie 2x1,7 kg ekstraktu pszenicznego (Gozdawa) + 1,7 kg ekstraktu bursztynowego (Gozdawa)?. Bo jak przeglądałem receptury są i z bursztynowym, i z ciemnym. I czy chmielenie takie jak zwykłego hefeweizena? Dzięki Edited December 4, 2015 by buber Quote Share this post Link to post Share on other sites
kosaczek 0 Posted December 6, 2015 Piwo nastawione ostatecznie wyszlo 19 litrow 11,5 BLG. Po pierwszych 24 h w temp 19C drożdże wybraly sie na spacer przez rurke. Przy okazji sprzatania spróbowałem piany wytworzonej przez drożdże i byla strasznie gorzka i teraz mam obawy czy nie przesadzilem z chmielem i piwo nie wyjdzie za gorzkie?! Quote Share this post Link to post Share on other sites
ThoriN 91 Posted December 6, 2015 Przy okazji sprzatania spróbowałem piany wytworzonej przez drożdże i byla strasznie gorzka i teraz mam obawy czy nie przesadzilem z chmielem i piwo nie wyjdzie za gorzkie?! Takie próbowanie piany czy czegokolwiek innego podczas fermentacji nie daje żadnego punktu odniesienia. Masz kalkulatory to sobie policz IBU i będziesz mniej więcej wiedział. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kosaczek 0 Posted December 28, 2015 (edited) Pomyślałem, że może kogoś zainteresować... Piwo wyszło naprawdę całkiem nie złe, w kolorze trochę ciemne ale w smaku czuć, że to porządny Weizen. Po zlaniu w butelki zostało mi 0,5l gęstwy drożdżowej więc mam zamiar popełnić drugiego Weizena tym razem spróbuję jednak ekstraktów gozdawy. Dodatkowo chciałbym zapytać jakie piwo polecacie na "pierwsze zacieranie"? Edited December 28, 2015 by kosaczek Quote Share this post Link to post Share on other sites
QQRQ 11 Posted December 28, 2015 Na pierwsze zacieranie polecam SMASH na słodzie PALE ALE. Proste piwko, małe ryzyko błędów. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tymek113 0 Posted February 4, 2016 (edited) mam pytanie jak było z goryczką przy dodaniu takiej ilości chmielu? planuję też zrobić pszeniczniaka z ekstraktów i zastanawiam się ile g granulatu dodać (20-30g?) czy ma znaczenie czy gotuję ekstrakt w mniejszym czy większym garze (największy gar mam 20L) i potem rozcieńczam brzeczke wodą? testowałeś też może te ekstrakty pszeniczne z gozdawy? myślę żeby zrobić pszeniczniaka z 2 puszek wes + lubelski i drożdże fm40 albo fm41 Edited February 4, 2016 by Tymek113 Quote Share this post Link to post Share on other sites
redlum 87 Posted February 4, 2016 Jaki chmiel i ile ma alfakwasow? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tymek113 0 Posted February 4, 2016 Jaki chmiel i ile ma alfakwasow? lubelski 3,6%alfa kwasów - kupuje 50g od razu więc zastanawiam się ile dać do tych ekstraktów Quote Share this post Link to post Share on other sites