Skocz do zawartości

Single Hop Lubelski - ile gram?


Smul&Sons

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim, Chciałbym sobie strzelić PIPę single hopa na Lubelskim i jako że ten chmiel jest nisko goryczkowy to zastanawiam się ile go wrzucić do gara. Mam 100g szyszek i zastanawiam się nad dokupieniem 200g granulatu, wszystko zbiór 2015. Receptura mniej więcej taka.

 

słody
 
słód pale ale 5,0kg
słód monachijski 0,7kg
słód Carapils 0,3kg
 
drożdże
 
US-05
 
Zacieranie na lenia
 
Wysładzanie z 50g szyszek w fermentorze
 
gotowanie 60min z dosypywaniem chmielu co minutę -120/180g granulatu
 
Chmielenie na zimno - no właśnie, ile?
 
 
Jak myślicie, czy coś takiego wypali? czy nie będzie przechmielone? może lepiej 50g szyszek na zimną i 100g granulatu przy gotowaniu?
 
Planowany ekstrakt to 15-16
 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnie East India Pale Ale robiłem właśnie tylko na Lubelskim, poszło mi 150g Lubelskiego 4,5 a-k, wyszło 60 IBU i piwko bardzo smaczne, chmielone, ale nie przechmielone. Chmieliłem po angielsku, więc najpierw 50g Lubelskiego na 45 minut, a potem 100g Lubelskiego na 30 minut i zostawione do ostygnięcia brzeczki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.