Smul&Sons 9 Posted November 25, 2015 Cześć wszystkim, Chciałbym sobie strzelić PIPę single hopa na Lubelskim i jako że ten chmiel jest nisko goryczkowy to zastanawiam się ile go wrzucić do gara. Mam 100g szyszek i zastanawiam się nad dokupieniem 200g granulatu, wszystko zbiór 2015. Receptura mniej więcej taka. słody słód pale ale 5,0kg słód monachijski 0,7kg słód Carapils 0,3kg drożdże US-05 Zacieranie na lenia Wysładzanie z 50g szyszek w fermentorze gotowanie 60min z dosypywaniem chmielu co minutę -120/180g granulatu Chmielenie na zimno - no właśnie, ile? Jak myślicie, czy coś takiego wypali? czy nie będzie przechmielone? może lepiej 50g szyszek na zimną i 100g granulatu przy gotowaniu? Planowany ekstrakt to 15-16 Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted November 26, 2015 Podejrzewam, że po wsypaniu takiej ilości lubelskiego do gara, nic dobrego z tego nie wyjdzie. Niestety, nie każdy chmiel nadaje się do SH. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bogi 337 1 Items Posted November 26, 2015 Ostatnie East India Pale Ale robiłem właśnie tylko na Lubelskim, poszło mi 150g Lubelskiego 4,5 a-k, wyszło 60 IBU i piwko bardzo smaczne, chmielone, ale nie przechmielone. Chmieliłem po angielsku, więc najpierw 50g Lubelskiego na 45 minut, a potem 100g Lubelskiego na 30 minut i zostawione do ostygnięcia brzeczki. Quote Share this post Link to post Share on other sites