Jump to content
Smul&Sons

Single Hop Lubelski - ile gram?

Recommended Posts

Cześć wszystkim, Chciałbym sobie strzelić PIPę single hopa na Lubelskim i jako że ten chmiel jest nisko goryczkowy to zastanawiam się ile go wrzucić do gara. Mam 100g szyszek i zastanawiam się nad dokupieniem 200g granulatu, wszystko zbiór 2015. Receptura mniej więcej taka.

 

słody
 
słód pale ale 5,0kg
słód monachijski 0,7kg
słód Carapils 0,3kg
 
drożdże
 
US-05
 
Zacieranie na lenia
 
Wysładzanie z 50g szyszek w fermentorze
 
gotowanie 60min z dosypywaniem chmielu co minutę -120/180g granulatu
 
Chmielenie na zimno - no właśnie, ile?
 
 
Jak myślicie, czy coś takiego wypali? czy nie będzie przechmielone? może lepiej 50g szyszek na zimną i 100g granulatu przy gotowaniu?
 
Planowany ekstrakt to 15-16
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podejrzewam, że po wsypaniu takiej ilości lubelskiego do gara, nic dobrego z tego nie wyjdzie. Niestety, nie każdy chmiel nadaje się do SH.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnie East India Pale Ale robiłem właśnie tylko na Lubelskim, poszło mi 150g Lubelskiego 4,5 a-k, wyszło 60 IBU i piwko bardzo smaczne, chmielone, ale nie przechmielone. Chmieliłem po angielsku, więc najpierw 50g Lubelskiego na 45 minut, a potem 100g Lubelskiego na 30 minut i zostawione do ostygnięcia brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.