Jump to content
Szpetny

Niezwykle wolna fermentacja brewkita

Recommended Posts

Witam,

Wiem że można mnie nazwać trzęsidupą, ale mam wątpliwości odnośnie mojego pierwszego brewkita. Chodzi o to że zgodnie z instrukcją zrobiłem piwo z brewkita Gozdawa. Jedyne co zrobiłem inaczej to zagrzałem mocno cały nastaw (do 75 stopni) przed przelaniem do balonu. Oczywiście wsio było gorące i drożdże czekały 3 godziny zanim je zadałem. Poza tym nastaw wciąż był bardzo ciepły. Teraz całość "chodzi", ale bardzo powoli, o tak. Czy to normalne? Temperatura w pomieszczeniu napierw była za niska (noc w 10-15 stopniach) a teraz ma 20-22 stopni

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poprawiłem ustawienia, powinnno być ok. Przed nastawem zmierzyłem z ciekawości, wyszło 10 BLG. Teraz jest 8.

Rozgrzałem do 75 o w celu uniknięcia zakażenia.

W smaku to jest strasznie cienkie, wręcz kawa rozcieńczona wodą w stosunku 10 do 1. Ale alkohol jest, bo czuję (nawet po wypiciu zawartości małej menzurki), piwo jest też gazowane (nie pieni się, ale słychać CO2 gdy się go przeleje).

Edited by Szpetny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mam pojęcia,  :P chyba się zapędziłem  :/ Może to moje myślenie życzeniowe...

Boże co ja pieprzę. 

Stresuję się bo żona powiedziała że jak nie wyjdzie to nie będzie piwa  :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Generalnie powinno się schłodzić brzeczkę przed zadaniem drożdży minimum do temp. poniżej 30C, bo w przeciwnym razie można ubić drożdże. Optymalnie jest schładzać do temperatury w jakiej powinno fermentować (dla zwykłych ejli w okolicach 18C).
EDIT: Poza tym, widać, że u Ciebie coś tam fermentuje, ale jak już mówiłem, jeśli nie zostało odpowiednio schłodzone to tych drożdży może być mało a i piwo wyjdzie estrowe.​

Edited by HerrOs

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Generalnie powinno się schłodzić brzeczkę przed zadaniem drożdży minimum do temp. poniżej 30C

generalnie ... to drożdże powinno się zadawać w temperaturze fermentacji. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tego się właśnie boję. Że ubiłem drożdże i że kiepsko sobie radzą z przerobem. To ma być stout, górna fermentacja, więc jak dla mnie powinno być szybciej. Dobra, zobaczymy co będzie jak się skończy.

Czy grozi to granatem? Tzn Drożdże się obudzą jak dostaną cukru w butelkach?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedy warzyłeś i kiedy ruszyła fermentacja? Może się jeszcze drożdże nie rozbujały. Luzuj poślady, strasznie spięty jesteś :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem spięty bo tak jak mówiłem, jak nie wyjdzie to żona mi zrobi szlaban☺ martwię się bo wg opakowania fermentacja ma trwać max tydzień. Ale będę czekał, teraz dalej my do ciepła, może się poprawi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dla mnie to normalnie pracuje. Tez mam nastawionego stouta i przez 2-3 dni chodzilo jak u Ciebie... pozniej zwolnilo :) granatow nie powinienes miec :) jak oczywiscie zabutelkujesz po ok 2 tyg i nie przesadzisz z cukrem przy refermentacji

Share this post


Link to post
Share on other sites

Max tydzień to bardzo dobry przepis na granaty, a Ty chyba chcesz piwo zrobić? Zostaw na 2 tygodnie, zrób pomiar, zostaw na kilka dni i ponów pomiar. Jeżeli blg bez zmian to w butelki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stres jest bo to pierwsze piwo. Tez dlatego ze kolega twierdzi ze jak on fermentował stouta to mu mało z wiadra nie wyskoczył...

Poczekam i zobaczę, Wierzę że będzie dobrze. Mimo że drożdże mogły dostać po czapie.

Oczywiście zastosuje procedurę bezpieczeństwa czyli pomiary 2 co 2 dni - bezsprzecznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A najlepiej to po tygodniu przelej na cichą zeby miec pewność :)

Pewność, że granaty będą?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostaw to na 2-3 tygodnie i nic nie rób, nie grzeb tam więcej bo będziesz miał kwasa i wylejsz do kibla. Po tych 3 tygodniach, butelkuj i ciesz się piwem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewność ze ich nie będzie :)

 

Radziłbym koledze wstrzymać się z takimi radami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Pewność ze ich nie będzie

1. pewność to wartość nie do uzyskania

2. może poczytaj troszkę co to fermentacja cicha (a co to klarowanie) i czemu to służy ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Radziłbym koledze wstrzymać się z takimi radami.

 

Dlaczego ? tydzień fermentacji, tydzień cichej fermentacji... i fermentacja w tym czasie powinna sie skończyć co ma przełożenie na brak granatów

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koledzy spokojnie. Uspokoiliście mnie, będę trzymał rękę na pulsie, ale nie będę bełtał piwa. Skoro kolega bula20_00 mówi że pracuje normalnie to mam nadzieję że tak jest.

Może jestem przewrażliwiony bo siostra robi wino...owocowe...dosładzane... i one jak zap%@#%@ to nie raz się zdarzało że wodę z rurki wypluwało...

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Radziłbym koledze wstrzymać się z takimi radami.

 

Dlaczego ? tydzień fermentacji, tydzień cichej fermentacji... i fermentacja w tym czasie powinna sie skończyć co ma przełożenie na brak granatów

 

Bzdura.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli drożdże będą chodziły BARDZO powoli to owszem, może się zrobić tak, że za 2 tygodnie i tak zrobi granat. Dlatego, mimo że na opakowaniu pisze "jak przestanie wypuszczać CO2 przez rurkę to fermentację można uznać za zakończoną" ja kupiłem cukromierz i będę to mierzył. Nie chcę z pierwszej warki zrobić uzbrojenie partyzanckie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.