sebap 1 1 Items Posted November 25, 2015 Mam pytanie co do ilości chmielu na zimno, chciałbym do mojej IIipy ilość 25l dać 200 g chmieli ( citra i mosaic po 100g) w dwóch dawkach każda po tydzień w fermentorze. Czy to nie za dużo? Albo czy można dać też więcej, chodzi mi o to żeby nie było czuć łodygi, no i czy zwiększenie ilości da jakieś niesamowite efekty zapachowe. Quote Share this post Link to post Share on other sites
MichalW 54 Posted November 25, 2015 (edited) w dwóch dawkach każda po tydzień w fermentorze Czy to nie za dużo? Za dużo . Średnio to 3-4 dni. http://www.piwo.org/topic/11043-fermentacja-cicha-aipa-temperatura/page-2?do=findComment&comment=235793 czy zwiększenie ilości da jakieś niesamowite efekty zapachowe. Myślałeś nad chmieleniem po wyłączeniu palnika (flame-out)? Edited November 25, 2015 by MichalW Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 518 2 Items Posted November 25, 2015 (edited) Perfect Pint pisze: For my system, I've figured out that the maximum amount of hop oil extraction I see is right around 2 oz of pellets per gallon of beer, anything more than that is a waste. So, I generally use around 3-4 ounces of hops per 5 gallons of beer when dry hopping my standard "hoppy" American styles, with a maximum of 2 ounces per gallon for the hoppiest IIPA's. This equates to around 1.5 to 4 lb of hops per bbl dry hop, which is on the high side of the craft brewing average (commerical is often from 0.5 to 2.5lbs/bbl). 56 g granulatu na 3,8 litra najbardziej nachmielonych podwójnych IPA. Wychodzi z 325 g na warkę 22 litra. Wydaje się więc, że Twoje 200 g nie będzie przesadzone. Dalej w tym samym wpisie, sugeruje użycie granulatu i zrobienie zeń swoistej pulpy chmielowej.Mi dotychczas nie wychodziły "hoppy" piwa, więc bazuję na cudzych doświadczeniach. Edited November 25, 2015 by zasada Quote Share this post Link to post Share on other sites
DonBeer 52 Posted November 25, 2015 (edited) Nie mam dużego doświadczenia z chmieleniem na zimno, ale do APA uzyłem 30g Cascade w granulacie na 19,5l i efekt był zadowalający. Przed pierwszym chmieleniem na zimno trochę czytałem i natrafiłem na ciekawy artykuł/opracowanie w którym przedstawione były efekty aromatu dla chmielenia na zimno 1hl. Chodziło o chmiel Cascade lub Amarillo, udowodniono, że przy mniejszym chmieleniu z zachowaniem tych samych warunków chmielenia na zimno efekty aromatyczne są takie same. O ile mnie pamięć nie myli (póki co nie mogę odszukać artykułu) chodziło o 114g i 228g granulatu. Po tym artykule przyjąłem, że pierwsze moje chmielenia na zimno nie będą przekraczały 1,5g granulatu na 1l piwa. Edited November 25, 2015 by DonBeer Quote Share this post Link to post Share on other sites
sebap 1 1 Items Posted November 25, 2015 Przeważnie mocno chmielone piwa chmielę podczas tzw. przerwy chmielowej w temp. ok 76"C to akurat było chmielone po wyłączeniu palnika 50g citry Quote Share this post Link to post Share on other sites
Rafał Pałka 14 Posted November 25, 2015 http://www.piwo.org/topic/10132-artyku%C5%82-byo-hop-stand-chmielenie-whirpoolowe/ Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted November 25, 2015 ostatnia AIPA 60g na goryczkę 150g do gara na koniec i 350 na cichą jedyna wada że 5l "szczawiowej" na dnie wiadra Quote Share this post Link to post Share on other sites
sebap 1 1 Items Posted November 26, 2015 A te 350g na cichą to na raz czy podzielone Quote Share this post Link to post Share on other sites
mat 27 1 Items Posted November 26, 2015 Podziel na dwie tury, po połowie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
lesiux 11 Posted November 26, 2015 ja ostatnio 200g na raz na cichą wrzuciłem na 9 dni. Łodygi nie ma. Ogólnie na warkę 20L poszło pół kilo chmielu. 300g do gara i 200g na cichą. Chmiel w płynie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sebap 1 1 Items Posted November 29, 2015 No to ja właśnie zrobiłem podobnie 300 do gara i 200 na cichą, zobaczymy co będzie Quote Share this post Link to post Share on other sites
lesiux 11 Posted November 30, 2015 będzie dobrze Quote Share this post Link to post Share on other sites
mat 27 1 Items Posted December 1, 2015 300 do gara imo szkoda i kompletnie bez sensu Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 228 1 Items Posted December 1, 2015 300 do gara imo szkoda i kompletnie bez sensu Fakt, większość się zapewne zmarnowała... Quote Share this post Link to post Share on other sites
lesiux 11 Posted December 1, 2015 300 do gara imo szkoda i kompletnie bez sensu w takim razie jaka ilość jest sensowna? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 228 1 Items Posted December 1, 2015 (edited) 300 do gara imo szkoda i kompletnie bez sensu w takim razie jaka ilość jest sensowna? Taka, przy której nie przekroczysz maksymalnego IBU (max IBU to jakieś 130) więcej po prostu pójdzie w gwizdek... Nie wiem jakich chmili używałeś ale skorzystaj z kalkulatora żeby to obliczyć Edit: no chyba, że większość dajesz na aromat... Edited December 2, 2015 by Jancewicz Quote Share this post Link to post Share on other sites
lesiux 11 Posted December 2, 2015 IBU ok 100. Tylko 50g poszło na goryczkę, reszta na smak/aromat. Quote Share this post Link to post Share on other sites