Jump to content
PiotrekU

warzenie na potrzeby pubu HERMS/RIMS/Braumaister

Recommended Posts

A gdyby tak założyć naprawdę mały browar, warzenie na Braumeister 200 L itp gdzieś pod miastem, do tego własny multitap z własnym piwem. Zero zabawy z butelkowaniem i transportowaniem piwa w Polskę. Tylko petainery, refermentacja w caskach, wyszynk z pompy itp itd

Troche boje się klikać "Napisz nowy temat" bo ledwo 20 warek na koncie, ale wydaje mi się że taki dwu częściowy brew pub to jest jakieś wyjście.

Jeśli źle myślę to cóż...

Edited by PiotrekU

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomysł na biznes dobry jak każdy inny. Trzeba usiąść, policzyć, zdecydować etc.

Na pierwszy rzut oka jednak, jeśli przeniesiesz się "pod miasto" musisz mieć coś co przyciągnie konsumenta. Tylko piwo wydaje się zbyt słabym bodźcem. Próba obudowania w knajpę, spa, agroturystykę - ciekawa ale podnosi wszystkie koszty.

Poza Łąkominem (ostatni numer Piwowara) rzuć okiem na Kujanki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Idea fajna - ale IMO sa tansze sposoby niż braumaister - można zalegalizować przecież garczek na palniku - :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koszty uruchomienia na pewno są nieduże a skala produkcji już testowana. Nic nie stoi na przeszkodzie, by uruchamiać. Istotne dla kosztów i czasu uruchomienia jest czy już posiadasz działający lokal, w którym na zapleczu możesz uruchomić produkcję czy dopiero będziesz go przysposabiał. W międzyczasie możesz odbić się od paru ścian - UM, Sanepid - zanim rzeczywiście zmierzysz się z akcyzą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomysł na biznes dobry jak każdy inny. Trzeba usiąść, policzyć, zdecydować etc.

Na pierwszy rzut oka jednak, jeśli przeniesiesz się "pod miasto" musisz mieć coś co przyciągnie konsumenta.

Nie, nie

warzenie odbywało by się gdzieś pod miastem gdzie cena za lokal bedzie kilkukrotnie tańsza, sprzedaż w multitapie w centrum miasta

 

Idea fajna - ale IMO sa tansze sposoby niż braumaister - można zalegalizować przecież garczek na palniku - :)

za braumaistera 200 trzeba wyłożyć koło 65tys PLN,  a gdyby tak zbudować i zalegalizować jakiś naprawde fajny HERMS, albo coś na wzór Piwnego Podziemia

 

W najnowszym Piwowarze jest artykuł o browarze w Łąkominie

W takim razie pozostaje mi nabyć najnowszy nr Piwowara

 

 

 

Moje przemyślenia:

1.Warzenie małych warek, fermentacja i leżakowanie w100 - 200 litrowych mini tankach

2. Szeroka paleta piw, od klasyki w stylu blak ipa i pilsner po zupełnie odjechane "wynalazki" z rożnymi dodatkami

3. W sytuacji wolnych mocy przerobowych warzenie jakichś wysokich balingów, jestem pewny że takiego RISa uważonego w ilości 200 litrów można sprzedać bez problemu i to za duże pieniądze.

Edited by PiotrekU

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

od klasyki w stylu blak ipa

Nieźle, styl o którego narodzinach pisano w 2013 stał się klasyką ;)

 

skoro się czepiamy to 

 

 

Birth of a New Style: Cascadian Dark AleAuthor:  Marc MartinIssue: Jul/Aug 2010

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli dobrze pamiętam, to dogfish head zaczynał z hermsem w pubie. Da się to zrobić tylko kwestia czy się będzie opłacać. Pod miastem to raczej nie wyjdzie.

Powtarzam, warze na wsi, sprzedaje w dużym mieście.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepiej jakby już dziś ten lokal zaczął lać piwo rzemieślnicze. Dobrze aby ludzie przyzwyczajali się do tych smaków. 

 

P.S. 200l Nepomucena schodzi co tydzień w Dolinie Baryczy w kilku lokalach. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

PiotrekU-@zasada czepiasz się

Może trochę, niemniej kibicuję (a nawet podzielam pragnienia i wykonałem już kilka kroków typu kartka-ołówek).

 

FurioSan-skoro się czepiamy to...

Ewidentnie przeoczyłem datę publikacji pierwowzoru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie zasadnicze

Ile litrów piwa można sprzedać w pubie w ciągu doby. Wiele zmiennych, ktoś zna jakieś widełki?

znam plotke z knajpy z 20 kranami że keg przeciętnie jest na kranie między 1-2 tyg - zdarzają się takie co znikają w 3 dni - zdarzają się takie co odpina się ( pełne - po jednym dniu ) 

 

 

Co ciekawe te średnie są prawdziwe również dla kegów 50l :) 

 

nie wiem na ile to jest prawda i na ile sezonowość na to wpływa 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak bym to widział, gary były by oczywiście większe.

Wie ktoś jaki jest koszt budowy instalacji HERMS, na której warzenie było by wydajne, efektywne i przyjemne? Jest parę tematów na ten temat, ale może ktoś już je przebrną i wie coś o cenie.

Zakładam że z legalizacją takiego sprzętu nie powinno być problemu.

 

 

 

 

IMG_2668_1_1280.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

W pubie było by 5-10 kranów, piwo lane z pompy, kilka piw nalewanych grawitacyjnie z casków.

Możliwość zakupu piwa i zabutelkowania na miejscu.

Do tego eventy, warsztaty, złoty forumowiczów, budowa marki i community.

Fajne jest to że w takiej skali można zwiększać własne doświadczenia, budować kontakty w branży itp przydatne później przy ewentualnej rozbudowie

Edited by PiotrekU

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...