Jump to content
Krowa

Piwo z herbatą. Jaki zasyp i chmielenie?

Recommended Posts

Chodzi mi po głowie piwo z herbatą, ale nie bardzo wiem jak to uskutecznić. Szukałem receptury, ale nigdzie nie ma. Wszędzie dyskusja toczy się wokół dodatku herbaty. Mianowicie jakiej? kiedy? i ile? a o zacieraniu i warzeniu ani słowa. Dajcie jakies propozycje na górniakach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

generalnie z własnego doświadczenia powiem

a) herbata ( w moim przypadku matcha ) dała mega fajny efekt - bardzo intensywne białe owoce w aromacie i jeszcze bardziej w smaku - kto pił matcha lub jadł deser z matcha to odrazu mu się przypomni

b) bardzo łatwo taniny wprowadzić do piwa - u mnie było 5 dni na cichej w temp 17-18°C i trochę jest ściągające - pierwszy łyk najbardziej - później jest ok

 

U mnie 

Zasyp:
Słód Maris Otter - 3kg
Słód Żytni - 0.71kg
Słód Wiedeński - 0.33kg
Słód Karmelowy 30 - 0.3kg
 
Zacieranie na wytrawnie 
 
Chmielenie:
gotowanie 60'
60' - Topaz -  10g
20' - Galaxy - 20g
10' - Mech Irlandzki
10' - pożywka dla drożdży
 
Drożdże WY3538
 
Matcha poszła jak już pisałem na zimno

Share this post


Link to post
Share on other sites

1) ile mchu i pozywki dales?

2) jak zamienie drozdze na S-33 bedzie dobrze?

3) herbate dawales w skarpecie, czy wsypales luźno do browarka?

Edited by Krowa

Share this post


Link to post
Share on other sites

1) standardowo - zgodnie zaleceniami

2) imo z herbatą lepiej się belgi łączą

3) matcha jest w postaci proszku - przelewalem na nią na cichą.

 

Piwo bardzo straciło na klarowności. Z kryształowego stało się zmetnione.

Właśnie dla tego polecam drożdże silnie flokulujace

Share this post


Link to post
Share on other sites

1) standardowo - zgodnie zaleceniami

2) imo z herbatą lepiej się belgi łączą

3) matcha jest w postaci proszku - przelewalem na nią na cichą.

 

Piwo bardzo straciło na klarowności. Z kryształowego stało się zmetnione.

Właśnie dla tego polecam drożdże silnie flokulujace

To moze na koniec zelatyna?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po co?

Ja nie odczuwam problemu jak piwo jest mętne

Share this post


Link to post
Share on other sites

sucha do suchego wiadra i na to przelane na cichą 

Share this post


Link to post
Share on other sites

sucha do suchego wiadra i na to przelane na cichą

Oki. Jeszcze dwa pytania

1) ile dac mchu?

2) matcha jest w bardzo duzej rozpietosci cenowej. Ktora opcje cenowa wybrac? Nie uzywalem jej nigdy.

 

Dobra. Juz wiem ile mchu. Opisz mi tylko jak to jest z ta herbatą

Edited by Krowa

Share this post


Link to post
Share on other sites

1) ja daje łyżeczkę

2) nie nastawiaj sie na tę matcha - to jedna z opcji, jest dużo ciekawych herbat :) 

Ja bardzo lubię desery z matcha za ich orzeźwiający i owocowy smak - stąd ten kierunek.

Ulung wydaje się mieć potencjał.

 

Ja moją matcha kupiłem bez doktoryzowania się w pierwszym lepszym sklepie :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

zdecydowanie to dobrze wpłynie na piwo 

ale nikt ci nie powiem ile, w jakiej temp i jak długo :>

próbuj :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.