Krowa Posted November 24, 2015 Share Posted November 24, 2015 Chodzi mi po głowie piwo z herbatą, ale nie bardzo wiem jak to uskutecznić. Szukałem receptury, ale nigdzie nie ma. Wszędzie dyskusja toczy się wokół dodatku herbaty. Mianowicie jakiej? kiedy? i ile? a o zacieraniu i warzeniu ani słowa. Dajcie jakies propozycje na górniakach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted November 24, 2015 Share Posted November 24, 2015 kto pyta tego swędzi http://chopandbrew.com/episodes/chop-brew-episode-38-homebrewing-with-tea/ kto szuka nie błądzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krowa Posted November 24, 2015 Author Share Posted November 24, 2015 Kto pyta ten pyta ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted November 24, 2015 Share Posted November 24, 2015 generalnie z własnego doświadczenia powiem a) herbata ( w moim przypadku matcha ) dała mega fajny efekt - bardzo intensywne białe owoce w aromacie i jeszcze bardziej w smaku - kto pił matcha lub jadł deser z matcha to odrazu mu się przypomni b) bardzo łatwo taniny wprowadzić do piwa - u mnie było 5 dni na cichej w temp 17-18°C i trochę jest ściągające - pierwszy łyk najbardziej - później jest ok U mnie Zasyp: Słód Maris Otter - 3kg Słód Żytni - 0.71kg Słód Wiedeński - 0.33kg Słód Karmelowy 30 - 0.3kg Zacieranie na wytrawnie Chmielenie: gotowanie 60' 60' - Topaz - 10g 20' - Galaxy - 20g 10' - Mech Irlandzki 10' - pożywka dla drożdży Drożdże WY3538 Matcha poszła jak już pisałem na zimno Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krowa Posted November 25, 2015 Author Share Posted November 25, 2015 (edited) 1) ile mchu i pozywki dales? 2) jak zamienie drozdze na S-33 bedzie dobrze? 3) herbate dawales w skarpecie, czy wsypales luźno do browarka? Edited November 25, 2015 by Krowa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted November 26, 2015 Share Posted November 26, 2015 1) standardowo - zgodnie zaleceniami 2) imo z herbatą lepiej się belgi łączą 3) matcha jest w postaci proszku - przelewalem na nią na cichą. Piwo bardzo straciło na klarowności. Z kryształowego stało się zmetnione. Właśnie dla tego polecam drożdże silnie flokulujace Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krowa Posted November 29, 2015 Author Share Posted November 29, 2015 1) standardowo - zgodnie zaleceniami 2) imo z herbatą lepiej się belgi łączą 3) matcha jest w postaci proszku - przelewalem na nią na cichą. Piwo bardzo straciło na klarowności. Z kryształowego stało się zmetnione. Właśnie dla tego polecam drożdże silnie flokulujace To moze na koniec zelatyna? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted November 29, 2015 Share Posted November 29, 2015 Po co? Ja nie odczuwam problemu jak piwo jest mętne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krowa Posted November 29, 2015 Author Share Posted November 29, 2015 Po co? Ja nie odczuwam problemu jak piwo jest mętne Zaparzales jakos, czy poprostu macerat na cichej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted November 29, 2015 Share Posted November 29, 2015 sucha do suchego wiadra i na to przelane na cichą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krowa Posted November 29, 2015 Author Share Posted November 29, 2015 (edited) sucha do suchego wiadra i na to przelane na cichąOki. Jeszcze dwa pytania 1) ile dac mchu? 2) matcha jest w bardzo duzej rozpietosci cenowej. Ktora opcje cenowa wybrac? Nie uzywalem jej nigdy. Dobra. Juz wiem ile mchu. Opisz mi tylko jak to jest z ta herbatą Edited November 30, 2015 by Krowa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted November 30, 2015 Share Posted November 30, 2015 1) ja daje łyżeczkę 2) nie nastawiaj sie na tę matcha - to jedna z opcji, jest dużo ciekawych herbat Ja bardzo lubię desery z matcha za ich orzeźwiający i owocowy smak - stąd ten kierunek. Ulung wydaje się mieć potencjał. Ja moją matcha kupiłem bez doktoryzowania się w pierwszym lepszym sklepie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krowa Posted November 30, 2015 Author Share Posted November 30, 2015 A moze ta herbe dodac pozniej, ale wiecej, zeby uniknac sciągania na jęzorze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted November 30, 2015 Share Posted November 30, 2015 zdecydowanie to dobrze wpłynie na piwo ale nikt ci nie powiem ile, w jakiej temp i jak długo :> próbuj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.