Jump to content
Marian1990

Jakie książki polecicie?

Recommended Posts

Witam, mam za sobą już swoje pierwsze piwo, robione od razu z zacieraniem, wyszło całkiem nieźle, przymierzam się do kolejnego.

Czy macie jakąś książkę godną polecenia na temat warzenia piwa w domu, taka w która pozwoli się wygłebić w temat lepiej zrozumieć produkty i to co z nich powstanie. Wolałbym publikacje po polsku, ale oczywiście jeśli nie ma żadnych sensownych to mogę pomeczyc się po angielsku ze słownikiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

How to Brew - John Palmer

lub 

The Complete Joy of Homebrewing - Charlie Papazian

 

I większość podstawowych informacji z tego forum będziesz miał w 1 palcu ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na poziomie pierwszych kilku warek moim zdaniem w książkach nie znajdziesz nic specjalnego, czego nie znalazłbyś w internecie. Oczywiście nie twierdzę, że np. wspomniane How to Brew jest słabą książką, jak ktoś chce to czemu nie, pytanie czy jest sens wydawać pieniądze.

 

Sytuacja zaczyna się mocno zmieniać na większym poziomie zaawansowania, tam już jest sporo fajnych pozycji. Wszystko anglojęzyczne niestety.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Oczywiście nie twierdzę, że np. wspomniane How to Brew jest słabą książką, jak ktoś chce to czemu nie, pytanie czy jest sens wydawać pieniądze.

 

Czytałeś je ?

 

Mówi się, czas to pieniądz. Wiedza w tych książkach jest doskonała dla początkującego, nawet dla średniozaawansowanego. W kilka dni jesteś wstanie sporo się nauczyć. Żeby zebrać ten informacje z forum trzeba siedzieć dzień w dzień przez kilka miesięcy a i tak nie ma pewności która wiedza z forum jest tak naprawdę prawdziwa. Warto jednak czytać dobre książki. Fora traktować jako uzupełnienie wiedzy i wymianę doświadczeń. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mastering Homebrew Moshera jest naprawdę niezłe i świeżo wydane. Są świetne wykresy, ilustracje, opisy słodów/chmieli (zwłaszcza opisy słodów są świetne), porady przy tworzeniu przepisów, sprzęt itd.
Często do niej zaglądam, żeby sobie coś przypomnieć.

How To Brew jest w necie za darmo na stronie http://howtobrew.com/   elegancko i legalnie.

Edited by YoBombel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro how to brew to słabą książka to dla czego odpowiada w stopniu mniej lub bardziej ogolnym na 40% pytań pojawiających się na forum?

 

Książka ta to imo solidny framework. Fakt jest dość ogólna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Oczywiście nie twierdzę, że np. wspomniane How to Brew jest słabą książką, jak ktoś chce to czemu nie, pytanie czy jest sens wydawać pieniądze.

 

Czytałeś je ?

 

Mówi się, czas to pieniądz. Wiedza w tych książkach jest doskonała dla początkującego, nawet dla średniozaawansowanego. W kilka dni jesteś wstanie sporo się nauczyć. Żeby zebrać ten informacje z forum trzeba siedzieć dzień w dzień przez kilka miesięcy a i tak nie ma pewności która wiedza z forum jest tak naprawdę prawdziwa. Warto jednak czytać dobre książki. Fora traktować jako uzupełnienie wiedzy i wymianę doświadczeń. 

 

How to Brew fragmentami, tej drugiej nie. Nie mówię, że nie masz racji, dlatego napisałem, że jak ktoś chce to czemu nie. Przeczytać na pewno nie zaszkodzi. Chodzi mi tylko o to, żeby nie spodziewać się w takiej książce jakiejś tajemnej wiedzy, która byłaby nie do znalezienia w internecie.

 

Skoro how to brew to słabą książka to dla czego odpowiada w stopniu mniej lub bardziej ogolnym na 40% pytań pojawiających się na forum?

A kto tu napisał, że How to Brew to słaba książka?

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam wszystkie trzy wymienione powyżej i faktycznie How to brew Palmera to kompendium wiedzy i dla początkujących i średnio zaawansowanych.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chodzi mi tylko o to, żeby nie spodziewać się w takiej książce jakiejś tajemnej wiedzy, która byłaby nie do znalezienia w internecie.

Rzekłbym że, tak mają chyba wszystkie książki odnoszące się stricte do technologii domowego wytwarzania piwa (nawet te zaawansowane) ;)   nawet jak coś w takiej książce jest odkrywczego i to tak ktoś to szybko zacytuje. Zaletą jest to że, wszystko jest w jednym miejscu, szybko można wrócić, bez zastanawiania się gdzie o tym czytałem itp.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za podpowiedzi.

a co sądzicie to tych książkach:

For the Love of Hops, Stan Hieronymus ( http://www.homebrewing.pl/for-the-love-of-hops-stan-hieronymus-p-308.html )

 

Yeast, Chris White Jamil Zainasheff ( http://www.homebrewing.pl/yeast-chris-white-jamil-zainasheff-p-333.html )

?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu już wchodzisz w szczegóły... tą o drożdżach mam. Fajna ale już bardzo "dokładna".

Poprzednio pisaliśmy o takich kompendiach wiedzy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za podpowiedzi.

 

a co sądzicie to tych książkach:

For the Love of Hops, Stan Hieronymus ( http://www.homebrewing.pl/for-the-love-of-hops-stan-hieronymus-p-308.html )

 

Yeast, Chris White Jamil Zainasheff ( http://www.homebrewing.pl/yeast-chris-white-jamil-zainasheff-p-333.html )

?

Obie bardzo fajne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za podpowiedzi.

 

a co sądzicie to tych książkach:

For the Love of Hops, Stan Hieronymus ( http://www.homebrewing.pl/for-the-love-of-hops-stan-hieronymus-p-308.html )

 

Yeast, Chris White Jamil Zainasheff ( http://www.homebrewing.pl/yeast-chris-white-jamil-zainasheff-p-333.html )

?

Miałem tą pierwszą - i nie przypadła mi do gustu (inne chcę mieć w domu i zaglądam czasem, a tą odsprzedałem).

 

 

+1 dla How to Brew na początek (ja żałowałem bardzo że za dużo czytałem forumów, zamiast kupić tą książkę)

Mastering Homebrew ledwo zacząłem, ale wydaje się być podobną pozycją (w sensie: kompendium dla lajkoników i nie tylko) - zamawiałem na wordery.com

Dobre ceny zdarzają się także na http://www.bookdepository.com

 

A jak już wkręcisz się nieco, to polecam Radical Brewing ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

For the Love of Hops, Stan Hieronymus  - moim zdaniem najsłabsza z całej serii brewing elements. Pewnie dlatego, że na ten temat jest najmniej badań i najwięcej sprzeczności (nie ma jasnego przełożenia koncentracji substancji pochodzących z chmielu na wrażenia sensoryczne).

 

Yeast, Chris White Jamil Zainasheff -  polecam.

Są jeszcze 2 książki z tej serii: Water i Malt. Obie raczej dla osób, które chcą lepiej zrozumieć i poznać teoretyczne podstawy, przełożenie na praktykę takie sobie (zamiast czytać książkę Water można opanować kalkulator na Brewer's Friend, Mal - jestem w trakcie (w połowie), jest jeden rozdział (jako dodatek) o wskazówkach do słodowania w  domu, cała reszta jest teoretyczno-historyczna ew. mówi o tym jak działa współczesna słodownia)

 

Dodatkowo moje typy:

Designing great beers - składa się z dwóch części - podstaw o tym z czego robi się piwo oraz omówienia wybranych (raczej klasycznych) styli - jak to było warzone na przestrzeni dziejów oraz statystyki odnośnie słodów i chmieli wśród finalistów któregoś NHC bodajże.

American sour beers - jeśli MadFermentationist jest blogiem który czytywałeś i chcesz warzyć kwasy - spora dawka wiedzy i teoretycznej i praktycznej

IPA - Brewing techniques, recipies and the evolution of ipa - o protoplaście chyba najpopularniejszego obecnie stylu (AIPA), sporo informacji historycznych i receptur.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hops też jest spoko, tylko tam jest też sporo informacji o uprawie chmielu itd. nie każdego piwowara to musi interesować.

 

A Yeast jest zdecydowanie bardzo dobrą książką.

Share this post


Link to post
Share on other sites

How To Brew jest w necie za darmo na stronie http://howtobrew.com/   elegancko i legalnie.

Czy ktoś może wie, czy treść jest taka sama?

Jasne, że są różne wydania, mogą być różnice, ale chodzi mi generalnie czy nie jest to uboższa wersja?

Edited by radekfilon

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Skoro temat został już odkopany, to gdzie kupujecie książki? Amazon? Druga sprawa, jakie książki polecacie z bardziej zaawansowaną wiedzą? Uprzedzę pytania, a po co Ci bardziej zaawansowana wiedza skoro podstaw nie umiesz: pytam w imieniu kolegi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co to znaczy bardziej zaawansowana wiedza? Zależy czym dla danego czytelnika jest zaawansowana wiedza. Skoro przewijające się tutaj książki są zbyt mało zaawansowane może w takim razie warto poszukać artykułów naukowych? Jest tego od groma, oczywiście nie po naszemu. Natomiast wracając do książek to z tych, z którymi ja miałem okazję się zapoznać w kontekście zaawansowanie można spojrzeć na: 'Brewing - Science and Practice' (Briggs et al.), 'Principles of brewing science' (Fix), 'Brewing' (Lewis&Young), 'Beer - quality, safety and nutritional aspects (Hughes&Baxter).

Edited by udarr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zainteresowaliście mnie literaturą, niestety mój inglisz kuleje. Czy nie ma polskich odpowiedników, ew. gdzie można dostać angielskojęzyczne tytuły?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zainteresowaliście mnie literaturą, niestety mój inglisz kuleje. Czy nie ma polskich odpowiedników, ew. gdzie można dostać angielskojęzyczne tytuły?

 

Jest dość niewiele literatury w języku polskim dostępnym obecnie na rynku. Ogólnie dostępną pozycją jest książka autorstwa Richard Lehrla 'Domowe warzenie piwa' (wg mnie super na start). Jest jeszcze podręcznik 'Technologia piwa i słodu' Wolfgang Kunze. Tę pozycję bardzo ciężko dostać w wersji papierowej. Są również starsze pozycje, których jeszcze nie udało mi się przeczytać (jak Browarnictwo W. Dylkowski). Nie możemy również zapomnieć o kwartalniku 'Piwowar' i oczywiście http://www.wiki.piwo.org. Również jak wejdziesz na Youtube i wyszukasz frazę 'piwowarstwo wykłady' to natkniesz się na kanał użytkownika @WiHuRa, kilka godzin fajnych wykładów zebranych w jednym miejscu
 
Nie ma co ukrywać literatura jak 'rewolucja' płynie do nas zza oceanu. Tam jest kilka fajnych pozycji/autorów. Zainteresuj się takimi autorami jak Randy Mosher, Charlie Papazian, Michel Jackosn, John J. Palmer (kolejność losowa i pewnie z niewiedzy wielu pominąłem). Z mojego punktu widzenia bardzo warte przeczytania są pozycje (losowo): 'Yeast: The Practical Guide to Beer Fermentation' (super opisane domowe laboratorium i hodowla drożdży) , 'Designing great beers', 'Radical Brewing: Recipes, Tales and World-Altering Meditations in a Glass', 'Brewing engineering' (bardzo techniczna)
 
Jeżeli chodzi o sklepy to najtaniej chyba wypada Amazon. Zamawiałem również z http://www.libristo.pl/(trochę się czeka). Raz trafiła mi się używka na Allegro lub OLX.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałem kupić parę polskich książek na Allegro, ale ceny 150+ za 1 tytuł pokonały mój portfel. Czy ktoś może miał przyjemność z takim tytułem jak "Domowe piwo", autorstwa Adriana Banachowicza? Yeast pewnie kupię jak już będę miał kompendium piwowara.

 

 

Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.