vip 0 1 Items Posted November 23, 2015 Przed zabutelkowaniem do 17l Risa wsypałem 65g cukru. Piwo ma ekstrakt 10,5blg. Jaki ekstrakt był przed dodaniem cukru? Bo przez roztargnienie nie zmierzyłem. Da się to sprawdzić w BS2? Quote Share this post Link to post Share on other sites
orcen92 2 Posted November 23, 2015 (edited) Przed zabutelkowaniem do 17l Risa wsypałem 65g cukru. Piwo ma ekstrakt 10,5blg. Jaki ekstrakt był przed dodaniem cukru? Bo przez roztargnienie nie zmierzyłem. Da się to sprawdzić w BS2? Dodałeś około 0,65/17 * 10 ~= 0,4 blg. W moim arkuszu dokładniej wyszło, że miałeś 10,15 blg. Edited November 23, 2015 by orcen92 Quote Share this post Link to post Share on other sites
vip 0 1 Items Posted November 23, 2015 Dzięki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
lgorek 16 Posted November 24, 2015 U mnie program podał 10,17°Blg ale różnica jest bardzo mała w porównaniu do wyliczeń orcen92. Oraz jak wiadomo jest jeszcze błąd pomiarowy Quote Share this post Link to post Share on other sites