szfagir Posted November 23, 2015 Share Posted November 23, 2015 (edited) Serwus! Próbował ktoś zrobić piwo powyżej 25BLG na samych drożdżach do refermentacji? Mam ich dwie paczki oraz pożywkę i zastanawiam się jak takie drożdże odfermentują, a takżę jaką mają tolerancję na alkohol. Dzięki za odpowiedzi. Edited November 23, 2015 by szfagir Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted November 23, 2015 Share Posted November 23, 2015 drożdżach do refermentacji? A dokładnie? Daj jakiś link? Powiem łagodnie i dyplomatycznie, jeżeli nie jest ci szkoda około 60-80 zł poświęconych na składniki do takiego mocnego piwa, oraz czasu pracy to używaj te drożdże. Generalnie i tak przy takim balingu dobrze jest użyć gęstwy nie sucharów, więc zastanowiłbym się nad lżejszym piwem na początek, a później mocarzem. Druga sprawa drożdże to najbardziej kluczowa sprawa w piwie, jakie drożdże - kondycja, ilość i szczep - takie piw ci wyjdzie. Po drożdżach na refermentacje cudów bym się nie spodziewał wolałbym wydać dychę więcej i użyć normalnego szczepu. Ale kto co lubi piwo pewnie wyjdzie ale czy dobre? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szfagir Posted November 23, 2015 Author Share Posted November 23, 2015 Tak wiem, że drożdze to podstawa i gęstwa powinna być, a kasy nie jest mi szkoda, ale niestety tak wyszło. Mam 2 paczki Fermentis Safbrew TM F-2 oraz 2x Safale s-04. Poza tym tak jak wspominałem, zastanawiam się czy TM F-2 pociągną i jak z odfermentowaniem u nich. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted November 23, 2015 Share Posted November 23, 2015 (edited) Tak wiem, że drożdze to podstawa i gęstwa powinna być, a kasy nie jest mi szkoda, ale niestety tak wyszło. Mam 2 paczki Fermentis Safbrew TM F-2 oraz 2x Safale s-04. Poza tym tak jak wspominałem, zastanawiam się czy TM F-2 pociągną i jak z odfermentowaniem u nich. Pytasz o dane techniczne drożdży: http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2012/12/SFB_F2_PL.pdf Druga sprawa drożdże to drożdże, one nie rozróżniają za bardzo swoich funkcji, a że firma zrobiła sobie "specjalny szczep do refermentacji" nie wierzyłbym w to do końca, pewnie to któryś z ich podstawowych szczepów i tyle pytanie który? Wątpię też żeby ktoś w taki sposób stosował. Ja bym użył S-04, bez zbędnego ryzyka. Edited November 23, 2015 by Undeath szfagir 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pun kOmora Posted November 23, 2015 Share Posted November 23, 2015 pewnie wybrali szczep o największej tolerancji na alkohol, bez rozpatrywania wkładu drożdży (estry etc) oraz poziomu fermentacji. ew. wzięli pod uwagę dużą fluktuacje. można próbować zgadywać czy to któryś ze sprzedawanych "normalnych". równie dobrze mogli coś wychodować co nie dało się sprzedać jako "normalne". ja też bym nie ryzykował jeśli chciałbym zrobić na pewno dobre piwo. ale dla eksperymentu - czemu nie. taka informacja pewnie się komuś przyda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted November 23, 2015 Share Posted November 23, 2015 https://www.facebook.com/photo.php?fbid=469611916397243&set=a.177971852227919.43494.165319200159851&type=1&theater Carlos GO I guess it is only for using in the second fermentation so.. should i add other yeast for primary? 11 stycznia 2013 o 13:07 · Fermentis Dry Brewing Yeast yes Carlos, Safbrew F-2 does not work in prilary fermentation 11 stycznia 2013 o 13:08 · WiHuRa 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pun kOmora Posted November 23, 2015 Share Posted November 23, 2015 a co innego mieliby odpisać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szfagir Posted November 23, 2015 Author Share Posted November 23, 2015 FurioSan wbiłeś mi gwoździa. No cóż w najgorszym wypadku pójdą S-04. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted November 23, 2015 Share Posted November 23, 2015 Piles kiedyś piwo powyżej 12% abv? To naprawdę nie jest łatwe ani w produkcji ani w piciu. S04 to dobre drożdże -nie jeden konkretny ris czy BW na nich zrobiono. Piwowarstwo uczy cierpliwości i pokory - mocne piwa mocnej. Zastanow się nad swoim planem i jesli ci nie przejdzie to przypomij do sobie kiedy będziesz probowal tego piwa. szfagir 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szfagir Posted November 23, 2015 Author Share Posted November 23, 2015 Od pewnego czasu lecę na Fermentis Safale US-05, ale tym razem jako eksperyment miało być inaczej. Może masz rację. Puszczę warkę na S04, a eksperyment zrobię innym razem. Dzięki za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.