Jump to content
szfagir

Mocne piwa na drożdżach do refermentacji?!

Recommended Posts

Serwus!

 

Próbował ktoś zrobić piwo powyżej 25BLG na samych drożdżach do refermentacji? Mam ich dwie paczki oraz pożywkę i zastanawiam się jak takie drożdże odfermentują, a takżę jaką mają tolerancję na alkohol. 

Dzięki za odpowiedzi.

Edited by szfagir

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

drożdżach do refermentacji?

 

A dokładnie? Daj jakiś link?

 

Powiem łagodnie i dyplomatycznie, jeżeli nie jest ci szkoda około 60-80 zł poświęconych na składniki do takiego mocnego piwa, oraz czasu pracy to używaj te drożdże. Generalnie i tak przy takim balingu dobrze jest użyć gęstwy nie sucharów, więc zastanowiłbym się nad lżejszym piwem na początek, a później mocarzem. Druga sprawa drożdże to najbardziej kluczowa sprawa w piwie, jakie drożdże - kondycja, ilość i szczep - takie piw ci wyjdzie. Po drożdżach na refermentacje cudów bym się nie spodziewał wolałbym wydać dychę więcej i użyć normalnego szczepu. Ale kto co lubi piwo pewnie wyjdzie ale czy dobre?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak wiem, że drożdze to podstawa i gęstwa powinna być, a kasy nie jest mi szkoda, ale niestety tak wyszło. Mam 2 paczki Fermentis Safbrew TM F-2 oraz 2x Safale s-04. Poza tym tak jak wspominałem, zastanawiam się czy TM F-2 pociągną i jak z odfermentowaniem u nich.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak wiem, że drożdze to podstawa i gęstwa powinna być, a kasy nie jest mi szkoda, ale niestety tak wyszło. Mam 2 paczki Fermentis Safbrew TM F-2 oraz 2x Safale s-04. Poza tym tak jak wspominałem, zastanawiam się czy TM F-2 pociągną i jak z odfermentowaniem u nich.

 

Pytasz o dane techniczne drożdży: http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2012/12/SFB_F2_PL.pdf  Druga sprawa drożdże to drożdże, one nie rozróżniają za bardzo swoich funkcji, a że firma zrobiła sobie "specjalny szczep do refermentacji" nie wierzyłbym w to do końca, pewnie to któryś z ich podstawowych szczepów i tyle pytanie który? Wątpię też żeby ktoś w taki sposób stosował. Ja bym użył S-04, bez zbędnego ryzyka.

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

pewnie wybrali szczep o największej tolerancji na alkohol, bez rozpatrywania wkładu drożdży (estry etc) oraz poziomu fermentacji. ew. wzięli pod uwagę dużą fluktuacje. można próbować zgadywać czy to któryś ze sprzedawanych "normalnych". równie dobrze mogli coś wychodować co nie dało się sprzedać jako "normalne".

ja też bym nie ryzykował jeśli chciałbym zrobić na pewno dobre piwo. ale dla eksperymentu - czemu nie. taka informacja pewnie się komuś przyda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=469611916397243&set=a.177971852227919.43494.165319200159851&type=1&theater

 

 

Carlos GO I guess it is only for using in the second fermentation so.. should i add other yeast for primary?

12039715_1186830301342064_64086664644473
Fermentis Dry Brewing Yeast yes Carlos, Safbrew F-2 does not work in prilary fermentation
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piles kiedyś piwo powyżej 12% abv? To naprawdę nie jest łatwe ani w produkcji ani w piciu.

S04 to dobre drożdże -nie jeden konkretny ris czy BW na nich zrobiono.

Piwowarstwo uczy cierpliwości i pokory - mocne piwa mocnej.

Zastanow się nad swoim planem i jesli ci nie przejdzie to przypomij do sobie kiedy będziesz probowal tego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Od pewnego czasu lecę na Fermentis Safale US-05, ale tym razem jako eksperyment miało być inaczej. Może masz rację. Puszczę warkę na S04, a eksperyment zrobię innym razem. :)

Dzięki za pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.