Jump to content
Sign in to follow this  
czara6

Miarka do cukru/glukozy

Recommended Posts

Witam,

rozlałem piwko do butelek i mam dziwne spostrzeżenie odnośnie miarki do glukozy ze sklepu hb.

Chodzi o to że używając tej miarki w sumie do 43 butelek zeszło mi około 90 g glukozy mimo iż nabijałem glukoze do miarki nawet palcem.

O co tu chodzi?

Rozumiem też że piwko będzie sporo mniej nagazowane?

 

Właśnie pomierzyłem wagą i wychodzi na to że cukier ma prawidłową wartość (jedna miarka = 4g) a glukozy trzeba dawać dwie miarki.

Edited by czara6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy tej samej wadze cukier i glukoza mają inną objętość. Myślę, że twoja miarka jest wyskalowana na cukier. Dodana przez ciebie ilość glukozy do refermentacji może okazać się zbyt mała do nagazowania jeżeli była górna fermentacja, jeżeli była dolna fermentacja, to z czasem nagazuje się,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odmierzanie produktów sypkich na objetośc jest zawsze niedokładne. Radzę odważyć potrzebną ilość, rozpuścić w jakiejś równej ilości wody (200, 400 ml?) i rozmierzyć do butelek strzykawką.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem podobnie z miarką do cukru/glukozy. Ta komora na niby 4g dawała mi jakieś 2,5g glukozy. Jak to zobaczyłem, to już nie sypię do butelek...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest kilka sposobów dodawania surowca do refermentacji.

Ja dodaję w ten sposób, że odmierzam jego ilość w zależności od ilości młodego piwa, rozpuszczam w małej ilości wody lub tegoż piwa i wlewam całość do pojemnika z piwem. Mieszam i rozlewam do butelek. W ten sposób oszczędza się zabawę z odmierzaniem cukru do każdej butelki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie mając drugiego kubła można surowiec do refermentacji wlać (po rozpuszczeniu) do fermentatora po zakończeniu burzliwej?

i może jeszcze zamieszać , podnosząc z dna wszystkie drożdże i osady ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie mając drugiego kubła można surowiec do refermentacji wlać (po rozpuszczeniu) do fermentatora po zakończeniu burzliwej?

Nie no tak to nie rób. Trzeba przelać do drugiego pojemnika. Drożdże nie osiądą ci tak szybko w wiadrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.