bula20_00 Posted November 20, 2015 Share Posted November 20, 2015 Czesc Podobno dobrze jest dochmielac na zimno brewkity. Aktualnie mi fermentuje Stout 23l z Gozdawy i tu pytanie czym go dochmielic i w jakich ilosciach ? Rozumiem ze chmiel po prostu wsypac do warki przy przelewaniu na cicha ? Bula20_00 MichaelHew 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted November 20, 2015 Share Posted November 20, 2015 Zależy od gatunku piwa - stout (klasyczny, nie amerykański) nie wydaje się potrzebować chmielenia na zimno: wiki mówi:Mocno wyczuwalne aromaty kawowe, palonego jęczmienia, może posiadać delikatne nuty kakaowe, czekoladowe lub drugoplanowe zbożowe. Estry słabo wyczuwalne lub brak. Brak dwuacetylu. Aromaty chmielowe od niskich po brak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bula20_00 Posted November 20, 2015 Author Share Posted November 20, 2015 Ale skoro ma niskie aromaty chmielowe to moze jakis aromatyczny chmiel ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JackStyle Posted November 20, 2015 Share Posted November 20, 2015 Ten styl cechuje się niską intensywnością aromatów chmielowych. Możesz dochmielic, ale wtedy to nie będzie stylowy stout. Rozumiem że chcesz mieć wyraźne aromaty chmielowe, w takim razie dodaj chmiel po przelaniu na cichą, na 3-4 dni. Pamiętaj żeby do butelek nie dostały się chmieliny. Natomiast jaki chmiel, to już zależy co chcesz uzyskać. Sugeruję poczytać o mocno chmielonych piwach na forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bula20_00 Posted November 21, 2015 Author Share Posted November 21, 2015 Skoro tak to nie bede udziwnial myslalem ze stouta tez mozna dochmielac Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted November 21, 2015 Share Posted November 21, 2015 Dochmielaj, nikt ci nie broni... Są różne rodzaje chmielu aromatycznego więc może trafisz odpowiednio i będzie ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted November 24, 2015 Share Posted November 24, 2015 Spróbuj najpierw tego Stouta bez dochmielania bo możesz przedobrzyć. Jak wyjdzie za mało chmielony dla Ciebie to następnym razem sobie odpowiednio dochmiel (ale co do Stoutów to te klasyczne są rzeczywiście mało chmielone i takie w sumie mają być - w tych piwach inne nuty mają być na pierwszym planie). Co do innych piw z brewkitów, np. ALE - oczywiście warto dochmielić! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bula20_00 Posted November 24, 2015 Author Share Posted November 24, 2015 postanowiłem nie dochmielać zobaczymy jak wyjdzie i jak bedzie dla mnie nieodpowiedni to nastepnego dochmiele Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.