Jump to content

Gozdawa Stout i chmielenie na zimno


bula20_00
 Share

Recommended Posts

Czesc

 

Podobno dobrze jest dochmielac na zimno brewkity. Aktualnie mi fermentuje Stout 23l z Gozdawy i tu pytanie czym go dochmielic i w jakich ilosciach ?

 

Rozumiem ze chmiel po prostu wsypac do warki przy przelewaniu na cicha ?

 

Bula20_00

Link to comment
Share on other sites

Zależy od gatunku piwa - stout (klasyczny, nie amerykański) nie wydaje się potrzebować chmielenia na zimno:

wiki mówi:
Mocno wyczuwalne aromaty kawowe, palonego jęczmienia, może posiadać delikatne nuty kakaowe, czekoladowe lub drugoplanowe zbożowe. Estry słabo wyczuwalne lub brak. Brak dwuacetylu. Aromaty chmielowe od niskich po brak.

Link to comment
Share on other sites

Ten styl cechuje się niską intensywnością aromatów chmielowych. Możesz dochmielic, ale wtedy to nie będzie stylowy stout. Rozumiem że chcesz mieć wyraźne aromaty chmielowe, w takim razie dodaj chmiel po przelaniu na cichą, na 3-4 dni. Pamiętaj żeby do butelek nie dostały się chmieliny. Natomiast jaki chmiel, to już zależy co chcesz uzyskać. Sugeruję poczytać o mocno chmielonych piwach na forum.

Link to comment
Share on other sites

Spróbuj najpierw tego Stouta bez dochmielania bo możesz przedobrzyć. Jak wyjdzie za mało chmielony dla Ciebie to następnym razem sobie odpowiednio dochmiel (ale co do Stoutów to te klasyczne są rzeczywiście mało chmielone i takie w sumie mają być - w tych piwach inne nuty mają być na pierwszym planie). Co do innych piw z brewkitów, np. ALE - oczywiście warto dochmielić!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.